رموز مدیریت موفق
تا به حال فکر کردهاید چگونه میتوان در محیط کار یا یک کار گروهی مدیر یا رهبر موفقی بود؟ تقریباً همه افراد پتانسیل لازم برای پذیرفتن نقش مدیریت و رهبری در محیط کار را دارا هستند. نکته پنهان قضیه این جا است که برخی افراد به طور طبیعی و ذاتاً از این مهارت برخوردارند اما سایر افراد باید برای کسب این مهارت مدیریتی آموزشهای لازم را ببینند. توانایی در برقراری ارتباط با ثبات، تشویق و ترغیب دیگر اعضای تیم برای پیشبردِ اهداف واحد و سرعت عمل در تصمیمگیریهای سخت، برخی ویژگیهای بارز یک مدیر موفق هستند. شاید لازم باشد برای کسب تعدادی از این مهارتها تحقیق و بررسی داشته باشید و آموزشهای لازم را ببینید تا مهارتهای مدیریتی را به سطح اعلا برسانید و بتوانید در میان اعضای تیم یکی از رهبران موفق باشید. این نکات به شما برای یک مدیریت موفق کمک خواهد کرد:
1. برقراری ارتباط مؤثر با دیگران را یاد بگیرید
فردی که مدیریت یا رهبری تیمی را میپذیرد باید روش و تکنیکهای برقراری ارتباط مؤثر را بداند. به عبارت دیگر، یک مدیر موفق صرفاً به اعضای تیمش دستور نمیدهد بلکه باید در ارتباط با آنها رفتار درستی داشته باشد. قبل از اینکه چیزی بگوید باید همه جوانب را بسنجد و اطمینان حاصل کند که مخاطب برداشت درستی از صحبت او داشته است. یک مدیر موفق باید از مهارت گوش دادن فعالانه برخوردار باشد و بداند چطور به صحبتهای اعضای تیم واکنش نشان دهد. او باید در مدیریت یا حتی جلوگیری از برخورد و تعارض درون تیمی یا حل منازعه میان اعضای تیم و گروه توانا باشد.
2. مدیر موفق اعضای تیم را به صورت انفرادی تشویق میکند
تشویق تیم به خاطر درست انجام دادن یک کار کافی نیست. مهم این است که هر عضو از گروه به خاطر مشارکت درست و شایستهای که در این پروژه داشته است مورد تشویق و حمایت قرار بگیرد. تشویق مدیر باید واقعی و درخورِ افراد باشد. هر رفتاری که صرفاً نمود ظاهری داشته باشد به سرعت توسط افراد تیم تشخیص داده میشود و همین موجب میشود در میان همکاران احترامتان را از دست بدهید. اجازه دهید اعضای تیم بدانند کدام رفتار یا کارشان شما را تحت تأثیر قرار داده است تا بتوانند در آینده نیز همان عمل درست را تکرارکنند یا بهبود دهند.
3. اعضای تیم را به تفکر و اندیشیدن تشویق کنید
یک مدیر موفق میداند که چگونه باید سایر اعضای تیم و همکارانش را به چالش دعوت و آنها را به سختکوشی و تلاش بیشتر تشویق کند. هر چه مدیر بتواند اعضای تیم را به چالشهای بیشتری بکشاند، اعضای تیم تمایل و علاقه بیشتری برای انجام آنها نشان خواهند داد. بنابراین اگر میخواهید یکی از مدیران موفق باشید باید روش ایجاد چالشهای جدید بدون سختگیری نسبت به آنها یا ایجاد تنش را بدانید. در صورتی که با چالشهای جدید، برای اعضای تیم تنش به وجود آید نتایجی برعکس آنچه خواستارش هستید حاصل میشود.
4. مهارت تصمیمگیری را یاد بگیرید
یکی از مهمترین وظایف مدیر یک تیم قدرت تصمیمگیری سریع اما درست است. زمانی که باید تصمیمی گرفته شود نمیتوان بیاراده و سست بود. این نوع رفتار نه تنها به شرکت آسیب میزند بلکه خود شما نیز مورد هدف قرار میگیرید. زیرا سستی رفتار شما نشان میدهد ویژگیهای لازم برای کارآمد بودن یک مدیر را دارا نیستید. مدیر موفق باید مهارت تصمیمگیری و سیاستگذاری درست را تقویت کند و در شرایط حساس زمان زیادی را به فکرکردن در مورد موضوع اختصاص ندهد.
5. مدیر موفق از مهارت همه افراد تیم استفاده میکند
برای کسب موفقیت در جایگاه یک مدیر باید این توانایی را داشته باشید که همه افراد تیم را به فراخور مهارت و تواناییهایی که دارند درگیر کنید تا تیم شما به حداکثر بهرهوری ممکن برسد. وظایفی که به هر یک از اعضای تیم سپرده میشود باید بر مبنای مشاهدات و بازخوردی باشد که از آنها دریافت کردهاید. اگر از افراد تیم در مورد چگونگی پیشرفت کمک گرفته شود و بتوانند از مهارتهای خود در جهت پیشبرد اهداف تیمی استفاده کنند، مطمئناً نسبت به کاری که انجام میدهند رضایت بیشتری نشان میدهند و متعاقباً بهرهوری و کارآمدی بیشتری نیز خواهند داشت. اگر قرار است تغییراتی شکل بگیرد اعضای تیم را نیز مطلع کنید تا احساس نکنند که نادیده گرفته شدهاند. اساساً یک مدیر موفق به نحوی عمل میکند تا همه اعضای تیم را طبق توانایی و مهارتهایشان در حد امکان درگیر پروژه کند.
6. توانایی افراد تیم را شکوفا کنید
یک مدیر موفق کارمندان و توانایی آنها را به خوبی میشناسد و میداند چگونه باید از توانایی افراد تیمش بهترین استفاده را داشته باشد. او با توجه به اطلاعاتی که از اعضای تیم دارد میداند از هر کدام کجا و چطور استفاده کند تا بهترین کارآمدی را داشته باشند. در جایگاه رهبر تیم باید از مجموعه توانایی و مهارت اعضای تیم آگاهی داشته باشید و نحوه به کارگیری این ویژگیها برای پیشرفت و بهرهوری بیشتر را بدانید. با این عملکرد به اعضای تیم نشان میدهید که میدانید چه کارهایی باید انجام شوند و چه کسی بهتر میتواند از عهده انجام آن برآید.
7. بر مبنای رسیدن به هدف تیم را مدیریت کنید
مدیریتِ هدف محور به این معنا است که به جای تمرکز بر مشکل یا مشکلات پیش آمده به جای ناراحتی، نگرانی و اعتراض در مورد مشکل، بر هدف اصلی و رفع مشکل متمرکز میشود. زمان و انرژی خودش و اعضای تیم را صرف تهیه یک برنامه کارآمد یا یک استراتژی خلاقانه میکند تا موضوع در سریعترین زمان ممکن و به بهترین شکل مرتفع شود. یک مدیر کارآمد به گونهای امور را برنامهریزی واولویت بندی میکند تا مهمترین اقدامات در گام اول انجام شوند و سپس سراغ مراحلی میرود که اهمیت کمتری دارند.
8. مدیریت موفق با مهارت مسئولیت پذیری
فردی که توانایی مدیریت موفق را دارد به جای اینکه در زمان وقوع خطا و اشتباه دنبال مقصر بگردد و خطای پیش آمده را به گردن دیگران بیندازد، مسئولیت اقدامات تیمی و پیامدهایش را میپذیرد. با قبول این مسئولیت به اعضای تیم نشان میدهید که فرد قابل اعتمادی هستید و ارزش احترام گذاشتن را دارید.
9. مدیر موفق اعتماد به نفس بالایی دارد
اعتماد به نفس یکی از ویژگی های شخصیتی است که ایجاد یا تقویت آن کار چندان آسانی نیست. بخشی از اعتماد به نفس این است که در مورد خودتان اطمینان کامل داشته باشید و بدانید برای انجام وظایفتان نیازی به تائید دیگران ندارید، باید بتوانید ثابت کنید توانایی و مهارتهای شما برای مدیریت موفق یک تیم کافی هستند و میتوانید با اتکا بر آنها اعضای تیم را به هدف مشترکشان برسانید.
پاسخ به نظر