خلاصه ای از مقاله
چگونه می توان به مهارت های ارتباط مؤثر در محیط کار و خانه دست یافت؟ منظور از ارتباط موثر چیست؟ فواید برقراری ارتباط موثر با دیگران چیست؟ در این مقاله به ارتباز موثر در محیط کار و خانه پرداخته و راهکارهایی برای بالا بردن اینگونه مهارت ها ارائه می کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- منظور از ارتباط موثر چیست؟
- نشانههای نداشتن مهارت ارتباط موثر چیست؟
- فواید برقراری ارتباط موثر با دیگران چیست؟
- آیا راهی برای بهبود مهارتهای ارتباطی وجود دارد؟
دست یابی به مهارت برقراری ارتباط با دیگران
توانایی برقراری ارتباط موثر، از جمله مهارتهایی است که هر کسی باید آن را داشته باشد. داشتن این مهارت، تا حد زیادی به موفقیت شما در جنبههای مختلف زندگی کمک میکند. امروزه لازمه انجام برخی از مشاغل، داشتن توانایی لازم برای برقراری ارتباط است.
مهارتهای قوی ارتباطی به شما کمک میکند که از بودن در کنار دوستان و خانواده لذت ببرید. برعکس، ضعف در برقراری ارتباط، اثرات منفی بر زندگی شما به جا خواهد گذاشت.
در این مقاله قصد داریم روشهای دستیابی به مهارتهای ارتباطی موثر در محیط کار و خانه را بررسی کنیم. اما پیش از آن لازم است ابتدا با تعریف ارتباط موثر آشنا شوید.
منظور از ارتباط موثر چیست؟
به توانایی استفاده از کلام یا سایر روشهای ارتباطی برای رساندن منظور، ارتباط موثر گفته میشود. این سادهترین تعریفی است که میتوان ارائه کرد. با این حال نباید فراموش کنید که مفهوم ارتباط موثر فراتر از این تعریف است.
در واقع، ارتباط موثر، به نحوه تعامل و برقراری رابطه با دیگران در تمام جنبههای زندگی اشاره دارد. یعنی این که بدانید چه زمان، چه حرفی بزنید، بتوانید نظر مساعد همه اعضای گروه را برای انجام کاری جلب کنید و غیره.
شاید شما هم در اطراف خود کسانی را سراغ دارید که همیشه برنامه ریزی برای کارها را خودشان به عهده میگیرند و میتوانند موافقت اطرافیان خود را مثلاً برای رفتن به یک مکان تفریحی جلب کنند.
ارتباطات غیر کلامی نیز، یکی از جنبههای مهم این مهارت به شمار میآید. در این روش، شما میتوانید با استفاده از زبان بدن خود، منظور واقعیتان را به مخاطب منتقل کنید.
نشانههای نداشتن مهارت ارتباط موثر چیست؟
قبل از این که به طور جدی به موضوع برقراری ارتباط موثر بپردازیم، لازم است ابتدا مهارتهای خود را در این زمینه بررسی کنید. در صورتی که بیشتر ویژگیهای گفته شده در قسمت زیر را داشتید، لازم است به دنبال راهی برای تقویت مهارتهای ارتباطی خود باشید:
- کلام دیگران را مکرراً قطع میکنید: اگرچه شاید شما هم مثل بقیه دوست دارید که در جمع نظرات خود را بیان کنید و دیگران هم به حرف شما کاملاً گوش کنند، اما باید در عین حال، به مخاطب خود هم اجازه حرف زدن بدهید. اگر از جمله کسانی هستید که همیشه کلام سایرین را قطع میکنید، پس فاقد مهارت درست گوش دادن هستید.
- چند کار را با هم انجام میدهید: بسیاری از افراد، توانایی انجام همزمان چند کار را دارند، اما اگر سعی کنید حین گفت و گو، چند عمل مختلف را با هم انجام دهید، نمیتوانید به گفتههای شخص مقابل خود گوش کنید.
- پراکنده گویی میکنید: شاید افراد زیادی را میشناسید که نظم و ترتیبی در حرف زدن ندارند، حرف زدن با این افراد کار دشواری است، زیرا آنها در عرض چند ثانیه کلمات زیاد و بعضاً نامرتبطی را بیان میکنند که اصلاً قابل شنیدن و فهم نیستند. بنابراین به جای پراکنده گویی، سعی کنید تمرکز خود را صرفاً بر موضوع بحث قرار دهید.
- منظور خود را مستقیم بیان نمیکنید: معمولاً در متن ایمیلها و گزارشها، از زبان غیر مستقیم برای بیان منظور استفاده میشود تا به این شکل، حالت رسمی آنها حفظ شود. اما فراموش نکنید که اگر منظورتان را سریع و مستقیم به کسی بیان کنید، تاثیرگذاری شما بیشتر خواهد بود. چرا زمانی که میتوانید تلفن را بردارید و در دو جمله منظور خود را منتقل کنید، دو پاراگراف ایمیل مینویسید؟
- همیشه در مورد خودتان صحبت میکنید: بیشتر افراد دوست دارند در جریان گفت و گو، تجربیات مشابهی را که داشتهاند با دیگران در میان بگذارند. این کار باعث تقویت ارتباطات میان افراد میشود. اما اگر در این کار زیاده روی کنید، یعنی با شنیدن هر موضوعی، بخواهید موقعیت مشابه به آن را در زندگی خودتان پیدا و درباره آن صحبت کنید، دیگران تصور میکنند که فقط میخواهید درباره خودتان صحبت کنید.
- شنونده خوبی نیستید: اگر شنونده خوب نباشید، نمیتوانید به سوالاتی که دیگران از شما میپرسند به درستی پاسخ دهید. برای این که بتوانید با دیگران به درستی ارتباط برقرار کنید، لازم است گفتههای آنها را به خوبی درک کنید. اگر هدفمند به صحبتهای دیگران گوش نکنید، تنها متوجه نیمی از آنها خواهید شد.
- زبان بدن نامناسبی دارید: امروزه تأثیر زبان بدن در برقراری ارتباط موثر، کاملاً ثابت شده است. اگر هنگام صحبت با دیگران به آنها نگاه نکنید، شاید طرف مقابل اینطور تصور کند که برای گفتههای او ارزش قائل نیستید. دست به سینه ایستادن و نگاه نکردن به چشمان طرف مقابل، دو نمونه از زبان بدن نامناسب است.
فواید برقراری ارتباط موثر با دیگران چیست؟
در این قسمت به مزایای ارتباط موثر در محیط کار و روابط شخصی میپردازیم.
نقش مهارتهای ارتباطی در محیط کار
- به برقراری ارتباط بهتر با مشتریان کمک میکند: شما به عنوان مدیر یک شرکت یا سازمان، حتماً به دنبال استخدام افرادی هستید که از روابط عمومی بالایی برخوردار باشند، زیرا این افراد توانایی لازم برای برقراری ارتباط موثر با مشتری را دارند.
- ارتباط موثر به کاهش اختلافات کمک میکند: افرادی که از توانایی بالایی در زمینه ارتباطات برخوردارند، میتوانند منازعات را به سرعت و راحتتر حل کنند و از طرفی به پیشبرد پروژهها و طرحهای خلاقانه کمک کنند.
- اعتمادسازی در محیط کار را به همراه دارد: افراد در محیطهای کاری دوست دارند به کارفرما یا همکار خود اعتماد کنند. افرادی که از مهارتهای ارتباطی برخوردارند، توانایی ایجاد اعتماد بین افراد و گروهها را دارند، چون با کلام خود میتوانند دیگران را متقاعد کنند.
- به حل مشکلات کمک میکند: معمولاً در محیط کار، مشکلات توسط کسانی حل میشود که توانایی برقراری ارتباط شفاف با گروهها و مردم را داشته باشند. کسانی که فاقد مهارتهای ارتباطی هستند، نمیتوانند افکار و ایدههای خود را به طور شفاف بیان کنند، در نتیجه به جای این که به حل مشکلات حل کنند، باعث پیچیدگی هر چه بیشتر آنها میشوند.
تأثیر مهارتهای ارتباطی در روابط شخصی
- باعث ایجاد نزدیکی میشود: کسانی که از مهارتهای ارتباطی برخوردار باشند، احساس نزدیکی بیشتری با اطرافیان خود به ویژه والدین دارند.
- به رفع اختلافات کمک میکند: اگر گاه و بیگاه با والدین خود دچار اختلاف شوید، بهتر از این است که هیچ گاه دچار اختلاف نشوید. همه انسانها، دارای اختلاف نظر هستند. بنابراین وقتی آنها را بیان نمیکنید و در خودتان نگه میدارید، بعدها اختلافات بزرگتری با دیگران پیدا خواهید کرد.
- پشتیبانی از دیگران را آسان میکند: افرادی که از مهارتهای ارتباطی برخوردارند، از دیگران حمایت میکنند. آنها دوست دارند در جریان کارهای شما قرار گیرند و در صورت نیاز به شما کمک کنند.
- بیان احساسات و نظرات را راحت میکند: وقتی توانایی ایجاد ارتباط موثر با دیگران را نداشته باشید، نمیتوانید احساسات خود را نیز به خوبی بیان کنید. به همین خاطر در برقراری احساسات خود و به اشتراک گذاشتن آن دچار مشکل میشوید
- حس بی اعتمادی، شک و نا امنی را از بین میبرد: بسیاری از اوقات، این حالتها « بی اعتمادی و ...» ناشی از فقدان ارتباطات موثر است. مثلاً اگر همسران رفت و آمد خود را به یکدیگر اعلام نکنند، یا فرزندان، والدین خود را در جریان کارهایشان قرار ندهند، کم کم نسبت به یکدیگر بدبین میشوند. اما اگر هر دوی آنها از مهارت برقراری ارتباط برخوردار باشند، این حس به وجود نمیآید.
مقاله پیشنهادی: مهم ترین مهارت ارتباطی در محیط کار
آیا راهی برای بهبود مهارتهای ارتباطی وجود دارد؟
در جواب باید گفت بله. با این حال به طور کلی، ایجاد هر نوع تغییری در زندگی، نیازمند کار و تلاش است، اما در نهایت انجام شدنی است. پیش از این که شروع به تغییر کنید، ابتدا نقطه شروع و هدف خود را مشخص کنید.
اگر در حال حاضر در زمینه برقراری ارتباطات ضعیف هستید، اما در عین حال قصد دارید در مقابل جمعیت بزرگی، سخنرانی کنید، بهتر است از همین حالا شروع کنید. از طرف دیگر، اگر کم و بیش دارای مهارتهای برقراری ارتباط هستید، اما قصد بهبود روابط خود با مدیر یا همسرتان را دارید، با اجرا کردن برخی دستورات و تمرینات، میتوانید مهارتتان را افزایش دهید.
شما جزو هر کدام از این دو گروه که باشید، باید توانایی برقراری روابط موثر را چه در محیط کار و چه در خانه به دست آورید. اگرچه این کار مستلزم صرف زمان و تلاش کردن است، اما در نهایت در بیشتر جنبههای زندگیتان به شما کمک خواهد کرد.
چگونه مهارتهای ارتباطی را در خود تقویت کنیم؟
به طور کلی، تسلط بر مهارتهای برقراری ارتباط، موقعیت شما را هم در روابط کاری و هم شخصی ارتقا میدهد. در این قسمت قصد داریم روشهای افزایش مهارتهای ارتباط کلامی، نوشتاری و همچنین زبان بدن را بررسی کنیم:
- خوب گوش دادن را یاد بگیرید: صحبت کردن، تنها نیمی از معادله ارتباطات است. بنابراین لازم است مهارتهای شنیداری خود را هم تقویت کنید تا ذهن شما قادر به پردازش درست گفتههای شخص مقابلتان و دادن پاسخ درست به او باشد.
- تماس چشمی برقرار کنید: اگر حین گفت و گو با شخصی، تماس چشمی منظمی داشته باشید، البته « نه به معنی زل زدن»، در واقع به او نشان دادهاید که برای گفتههایش ارزش قائل هستید. در مقابل نگاه کردن به کف اتاق یا بیرون از پنجره، عکس این موضوع را به مخاطبتان نشان میدهد.
- در صورت نیاز سوال بپرسید: در حین گفت و گو، از طرف مقابل خود سوال بپرسید. با این کار، میتوانید مواردی که برایتان مبهم بوده است را برطرف کنید و تصویرشفافی از قضیه داشته باشید.
- از زبان بدن غافل نشوید: در حین گفت وگو به زبان بدن خود و طرف یا طرفهای مقابلتان توجه کنید. همانطور که می دانید، اگر در حین گفت و گو، دست به سینه باشید، حس بدی به طرف مقابل منتقل میشود. بنابراین لازم است زبان بدن درستی داشته باشید. از طرف دیگر، اگر مشاهد کردید که طرف مقابل دائماً به چشمان شما زل زده است، شاید بهتر باشد که گفت وگو را خاتمه دهید.
- با اعتماد به نفس صحبت کنید: اگرچه این کار در زبان راحتتر از عمل است، اما اگر به صورت شفاف، مستقیم و واضح با دیگران گفت و گو کنید، به آنها نشان میدهید که نسبت به درستی حرف خود مطمئن هستید. البته همیشه حق با شما نیست، اما اگر افکار خود را با اطمینان بیان کنید، دیگران چنین برداشتی خواهند کرد.
- برای بیان منظور خود از کلمات ساده استفاده کنید: این موضوع به ویژه در محیط کار و هم در مورد گفت و گوهای کلامی و هم نوشتاری «مانند ایمیل» اهمیت زیادی دارد، چون باعث میشود طرف مقابل راحتتر متوجه منظور شما شود.
- مخاطب خود را به درستی بشناسید: به این معنا که سَبک صحبت کردن شما با مدیر، همسر، فرزندان و دوستانتان باید متفاوت باشد. به این ترتیب امکان انتقال موثر پیام به این افراد وجود خواهد داشت.
- احساس همدلی خود را به طرف مقابل نشان دهید: داشتن حس همدلی، به ایجاد یک رابطه موثر کمک میکند. همه انسانها دوست دارند دیگران آنها را به خوبی درک کنند. برای نشان دادن حس همدلی، با دقت به صحبتهای طرف مقابل گوش کنید، یعنی در زمان گوش دادن، نباید کار دیگری انجام دهید. همچنین سعی نکنید طرف مقابل را قضاوت کنید. یکی دیگر از کارهایی که میتواند بیانگر حس همدلی شما باشد این است که بتوانید احساسات طرف مقابل را درک کنید. یعنی بفهمید آیا طرف مقابل عصبانی است، ترسیده یا نا امید است یا رنجیده خاطر به نظر میرسد. بنابراین باید علاوه بر نشان دادن واکنش به گفتههای فرد، به احساسات او هم پاسخ دهید. همچنین در حین گفت و گو با چنین شخصی سعی نکنید سریع پاسخ دهید. گاهی اوقات وقتی بعد از پایان حرفهای طرف مقابل سکوت میکنید، آن شخص خودش سکوت را میشکند و راه حلی پیشنهاد خواهد داد.
- قبل از واکنش نشان دادن فکر کنید: احتمالاً برای شما هم پیش آمده است که ایمیلی را دریافت کردهاید که در آن از شما انتقاد شده است و شما بلافاصله بعد از خواندن، به آن جواب دادهاید. در بیشتر موارد، پاسخی که میدهید، مثبت و سازنده نخواهد بود. زیرا شما بر اساس احساس خود به این ایمیل پاسخ دادهاید. مکث کردن قبل از پاسخ دادن، صرفاً به پیامهای نوشتاری محدود نمیشود، بلکه در موقعیتهای رو در رو هم کاربرد دارد.
برقراری ارتباطات به کسب رضایت از زندگی کمک میکند
در این مقاله به روشهای تقویت مهارتهای ارتباطی در محیط کار و خانه پرداختیم. اگر در فضای کاری، ارتباط مناسبی با مدیر خود داشته باشید، در نتیجه امکان برقراری رابطه کاری محکم و دوجانبه با یکدیگر وجود خواهد داشت، زیرا میتوانید با بیانی شفاف و صریح، اقداماتی که به ارتقای کارتان کمک خواهد کرد را بیان کنید.
همچنین میتوانید دیدگاه و استراتژی خود را با مدیر و سایر کارمندان در میان بگذارید. افرادی که توانایی بالایی در زمینه برقراری ارتباطات دارند، قابلیت به عهده گرفتن نقشهای مدیریتی و همچنین رهبری دیگران را دارند.
داشتن چنین مهارتی در محیط خانه به شما کمک میکند تا بتوانید رابطه کلامی و عاطفی مورد نظرتان را با همسر یا والدین خود برقرار کنید، به این معنا که میتوانید درباره احساسات خود آزادانه و شفاف حرف بزنید.
همچنین میتوانید خواستهها و نیازهای خود را به روشی با یکدیگر در میان بگذارید که هر دو کاملاً متوجه آن شوند. در واقع داشتن مهارتهای ارتباطی موثر چه در محیط کار یا خانه به ایجاد روابطی رضایت بخش در تمام مراحل زندگی کمک میکند.
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایدهآل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر