خلاصهای از مقاله:
راه اندازی یک بیزینس بدون داشتن نقشه راهی که تمامی جوانب را پیشبینی کند امکانپذیر نیست. شما نمیتوانید کسبوکاری را راهاندازی کنید که از چالشها و موقعیتهای پیش روی آن آگاهی ندارید. در این مقاله به معرفی بخش های مختلف بیزینس پلن به عنوان نقشه راه کسبوکار میپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
بیزینس پلن چیست؟
چه کسی باید طرح تجاری را بنویسد؟
چرا باید بیزینس پلن بنویسیم؟
مزایای طرح کسب و کار چیست؟
طرح تجاری به منزله نقشه راه کسب و کار
طرح تجاری شامل چه بخشهایی است؟
توصیف کسب و کار در بیزینس پلن
مدل کسب و کار
خلق ارزش برای مشتری
مزیت رقابتی
بیزینس پلن چیست؟
بیزینس پلن طرحی است که در آن بیان میکنید برای به واقعیت رساندن ایده خود چه مسیری را باید در پیش بگیرید. شما در بیزینس پلن به گونهای برنامه خود را بیان میکنید که خواننده و مخاطب متقاعد شود که طرح شما قابلیت اجرایی شدن دارد.
چه کسی باید طرح تجاری را بنویسد؟
هر کسی که قصد آغاز یک استارتآپ را دارد باید بیزینس پلن بنویسد. فرقی ندارد که استارتآپ شما از فناوری بالایی برخوردار است یا خیر، عمومی است یا خصوصی، مستقل است یا بخشی از یک سازمان دولتی بزرگ است. نکته مهم این است که هدف و مسیر بیزینس خود را کاملاً درک کرده باشید و بر طبق آن، برنامهریزی کنید.
چرا باید بیزینس پلن بنویسیم؟
شاید مهمترین دلیل برای نوشتن طرح تجاری این باشد که شما را مجبور میکند تمامی نکات مربوط به کسبوکار خود را با جزییات کامل پیشبینی نمایید. شما باید به پرسشهای دشواری در مورد کسبوکار خود پاسخ دهید. چرا مشتری به کالا یا خدمات شما نیاز دارد؟ مشتری هدف شما کیست؟ کالا یا خدمات شما چه تفاوتی با کالا و خدمات رقبا دارد؟ مزیت رقابتی شما چیست؟ سودآوری طرح شما در چه حد است؟ سرمایه خود را از چه منبعی تأمین خواهید کرد؟
مزایای طرح کسب و کار چیست؟
بیزینس پلن میتواند شما را در آغاز کار کمک کند. ممکن است سالها در مورد کسبوکار خود فکر کرده باشید اما آغاز کردن آن برای شما دشوار و پیچیده و حتی ترسناک باشد. بیزینس پلن به شما کمک میکند گامهای شروع به کار بیزینس را شناسایی کرده و هر گام را به تنهایی بررسی نمایید. به این ترتیب، شما به جای داشتن یک مسأله بزرگ، چند مسأله کوچک خواهید داشت و میتوانید بهتر به این مسائل رسیدگی کنید. با حل کردن مشکلات کوچک، مشکل بزرگ خود به خود حل خواهد شد. بنابراین، با نوشتن یک طرح تجاری، با تقسیم کردن یک کار بزرگ و دشوار به بخشهای کوچکتر، مشکل شما تا حد زیادی قابلحل خواهد شد.
مقاله پیشنهادی: چگونه در کسب و کار خود موفق شویم؟
طرح تجاری به منزله نقشه راه کسب و کار
وقتی شما کسبوکار خود را آغاز میکنید، داشتن یک طرح تجاری به منزله یک ابزار ارزشمند است که به شما کمک میکند در مسیر درست قدم بردارید. اگر شما برای خود طرح و نقشهای نداشته باشید، در هیاهوی روزمره کسبوکار گم میشوید. در این صورت، به راحتی گیج و سردرگم خواهید شد و تمرکز خود را از دست خواهید داد. داشتن طرح کسبوکار به شما کمک میکند تا دیگران (مشتریان، کارمندان، دوستان، خانواده و تأمین کنندگان) اهداف شما را به روشنی درک کنند. حتی ممکن است برای تأمین سرمایه خود نیاز به سرمایهگذاری خارجی داشته باشید. منابع سرمایه خارجی شامل سرمایهگذاران شخصی، بانکها، سازمانهای دولتی، دوستان و خانواده میشود. تمامی این منابع سرمایه از شما انتظار دارند که هدف و نقشه راه خود را به روشنی ترسیم کنید تا بتوانند به درستی تصمیم بگیرند. با داشتن یک طرح تجاری، شما میتوانید دیگران را متقاعد کنید تا در کسبوکار شما شریک شوند. میتوانید در جذب مشتری یا تأمینکننده از بیزینس پلن استفاده کنید. همچنین داشتن بیزینس پلن به شما کمک میکند در روند استخدام کارمندان، مدیران و مشاوران بهتر عمل کنید.
طرح تجاری شامل چه بخشهایی است؟
در ابتدا باید خلاصهای از کل بیزینس مورد نظر را روی کاغذ بیاورید. این خلاصه در واقع چکیده کل طرح است. هدف از نوشتن خلاصه، این است که توجه مخاطب را جلب کنید و آنها را علاقمند به خواندن بقیه مطالب نمایید. اگر فردی برای اولین بار طرح شما را بخواند، باید به گونهای باشد که به تنهایی بتواند هدف و مراحل بیزینس شما را درک کند. این خلاصه باید جامع باشد و نیازی به ارجاع دادن به بخشهای دیگر نداشته باشد. به یاد داشته باشید که بسیاری از خوانندگان تنها به خواندن خلاصه اکتفا میکنند. بنابراین تا آنجا که میتوانید خلاصه را با کیفیت بنویسید. خلاصه طرح تجاری باید حداکثر دو صفحه باشد. حتی اگر بتوانید در یک صفحه تمام مطالب را بیان کنید بهتر خواهد بود. البته ممکن است کار سختی باشد اما برای جلب کردن توجه مخاطب بهترین کار این است که مطالب مختصر و مفید باشند. در خلاصه طرح تجاری باید این موارد را ذکر نمایید:
توصیف مفهوم و اساس بیزینس مورد نظر شما
- موقعیت: چرا این یک موقعیت مناسب تجاری است؟ با این طرح، شما چه نیازی را در مشتریان برآورده میسازید؟ اندازه بازار هدف چقدر است؟
- کالا یا خدمات: کالا یا خدمات خود را توصیف نمایید. چه تفاوتی با کالا یا خدمات رقبا دارد؟ کالا یا خدمات به چه طریقی تولید یا ارائه خواهند شد؟
- ارزش مشتری: کالا یا خدمات شما چه ارزشی برای مشتری خلق خواهد کرد؟
- استراتژی بازاریابی: عناصر اصلی استراتژی بازاریابی شما چه خواهد بود؟
- مزیت رقابتی: رقبای شما چه کسانی هستند و در مقایسه با آنها شما از چه مزیتی برخوردار هستید؟
- مدیریت: چه کسی مدیریت کسبوکار شما را به عهده خواهد داشت؟ چگونه به موفقیت طرح شما کمک خواهد کرد؟
- مسائل مالی: اندازه شرکت چقدر خواهد بود؟ میزان درآمد چقدر خواهد بود؟ سود مورد انتظار چقدراست؟ شرکت چه زمانی به سوددهی میرسد؟
- بودجه: چه میزان بودجه مورد نیاز است؟ بودجه صرف چه مواردی خواهد شد؟
البته به یاد داشته باشید که این قسمت را باید بعد از تکمیل بخشهای طرح تجاری بنویسید. در غیر این صورت نمیدانید که بخشهای مختلف آن شامل چه مواردی خواهد بود.
مقاله پیشنهادی: آشنایی با اصول راه اندازی کسب و کار
توصیف کسب و کار در بیزینس پلن
توصیف کلی کسبوکار در قالب یک صفحه، شرکتی که میخواهید تأسیس کنید را توصیف مینماید. با خواندن این بخش، مخاطب باید ایده کلی در مورد جایگاه کنونی و هدف آینده شما را درک کند. بهعلاوه، این بخش باید سه عنصر اساسی طرح شما را توصیف نماید: مدل کسبوکار، ارزش آفرینی برای مشتری و مزیت رقابتی. این قسمت هم باید پس از تکمیل بخشهای دیگر طرح کسبوکار نوشته شود. در ابتدا با مقدمهای متشکل از تاریخچه و وضعیت کنونی شرکت خود آغاز نمایید. وضعیت قانونی شرکت به چه صورت است؟ چه کسی مالک شرکت است؟ سپس به ترسیم اهداف بپردازید. قصد دارید چه مسائلی را برای چه افرادی حل کنید؟ قصد دارید در آینده به کجا برسید؟ اصول راهبردی شرکت را بیان کنید.
مدل کسب و کار
در این قسمت باید بیان کنید که طرح شما از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر است. برای نوشتن این بخش باید پنج مورد را در نظر بگیرید. اکثر کسبوکارهای جدید در دو یا چند مورد از این لیست به نوآوری دست میزنند:
- چگونه برای مشتری ارزش خلق میکنید؟ آیا کالا، خدمات یا ترکیبی از این دو را ارائه میدهید؟ ماهیت آن کالا یا خدمات چیست؟ استاندارد است یا شخصیسازی شده؟ خودتان تولید میکنید یا از یک تأمینکننده دریافت میکنید؟ مستقیماً به فروش میرسانید یا از طریق کانالهای فروش؟
- مشتری و مخاطب شما چه کسی است؟ مشتریان شما در سطح منطقهای هستند یا ملی یا بینالمللی؟
- چگونه درآمد کسب میکنید؟ چه زمانی؟ چه میزان کالا یا خدمات به فروش خواهید رساند؟ پرداختها به چه صورت خواهد بود؟ اعتباری یا نقدی؟
- حاشیه سود چقدر است؟ چرا و چگونه قیمتها و هزینهها در حال کاهش یا افزایش هستند؟
- بودجه و هزینههای تبلیغاتی و توسعه به چه میزان خواهد بود؟ به چه میزان فروش نیاز خواهید داشت؟ سرمایه انسانی به چه صورت است؟
خلق ارزش برای مشتری
به صورت خلاصه بنویسید که کالا یا خدمات شما چگونه برای مشتری ارزش خلق خواهد کرد؟ چرا مشتری باید به کالا یا خدمات شما توجه نشان دهد؟
مزیت رقابتی
در نهایت در طرح تجاری خود باید مشخص کنید که مزیت رقابتی شما به چه صورت خواهدبود؟ ظرفیتهای درونی شرکت شما چه خواهد بود؟ مهارتها، تجربیات، منابع و سرمایههای ملموس و غیرملموس شما چیست؟ در بازار رقابت، شما چه وجه تمایزی با رقبا دارید؟
این موارد، نیازهای اولیه نوشتن یک طرح تجاری موفق بودند که باید در ابتدای کار به آنها توجه نمایید. با تدوین یک طرح تجاری کامل و جامع، میتوانید با اطمینان خاطر بیشتری کسبوکار خود را راهاندازی کنید.
دوست عزیز تلاش ما بر این است نقشی در موفقیت شما داشته باشیم. اگر مشتاق یادگیری فروشندگی آنلاین در سایت آمازون هستید میتوانید با مطالعه مطالب و ویدیوهای معرفی بیزینس بزرگ آمازون، مسیر درستی را انتخاب کنید. آموزشهای دوره آربی شما را از صفر تا صد با نحوه فروش در آمازون آشنا میکند.
پاسخ به نظر