خلاصهای از مقاله:
وقتی به ارزشمند بودن خودتان پی میبرید، شاهد تأثیر عملی آن بر رفتار خود خواهید بود. این احساس بر کنشها و انتخابهای آگاهانه شما تأثیر میگذارد. در این شرایط، کمکم کارها و رفتارهایی که تأثیر منفی بر زندگیتان دارند را حذف میکنید و به استقبال آنهایی میروید که از شما فرد بهتری میسازند. مطالبی که در این مقاله مطالعه میکنید، شما را با راههای تقویت احساس ارزشمندی آشنا خواهد کرد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
چگونه احساس ارزشمندی کنیم؟
راهکارهای تقویت احساس ارزشمندی
خودتان را ببخشید
ریسک پذیر باشید
خودتان را دوست داشته باشید
با افراد مثبت معاشرت کنید
به نقاط قوت خود توجه کنید
ارزشمندی خود را به نظر دیگران ربط ندهید
چگونه احساس ارزشمندی کنیم
برای دستیابی به حس ارزشمندی ابتدا باید در مورد خودتان شناخت پیدا کنید. با این حال ممکن است وقتی در نهایت به خودآگاهی دست یافتید، احساس خوبی در مورد خودتان نداشته باشید. در این شرایط هیچ چیز نمیتواند شما را به وجد بیاورد، به این خاطر که خودتان را فرد متوسطی تصور میکنید که روزهای زندگی را بدون نتیجه و دستاور خاصی طی میکند. کم کم احساس میکنید که باید برای ارزشمندی خود دلیل و مدرک داشته باشید. در این صورت دوست دارید مثلاً وظیفهای را به عهده بگیرید و یا حتی امتحان کوچکی بدهید. فراموش نکنید که احساس ارزشمندی از درون خودتان به وجود میآید و بستگی به به میزان اهمیتی دارد که برای خودتان قائل هستید!
راهکارهای تقویت احساس ارزشمندی
هر انسانی در وجود خود چندین توانایی و نقطه مثبت دارد که وجود آنها به ایجاد احساس ارزشمندی در او کمک میکند. بنابراین فهرستی از تمام مهارتها و استعدادهای خود تهیه کنید. کدام یک از آنها را میتوانید بدون تلاش و به راحتی انجام دهید؟ وقتی به تواناییهای خود پی میبرید، میتوانید بر نقاط ضعفتان غلبه کرده و نقاط قوت خود را برجسته کنید. حال وقت این است که با روشهای افزایش، تقویت و حفظ احساس ارزشمندی نیز آشنا شوید
1. خودتان را ببخشید
یکی از راههای دیگری که به ایجاد احساس ارزشمندی در شما کمک میکند این است که خودتان را به خاطر تمام کاستیهایتان ببخشید و از اشتباههای گذشته خود درس بگیرید. اگر با این وجود همچنان احساس گناه یا شرمندگی میکنید، هیچ وقت به شکل واقعی احساس ارزشمند بودن نخواهید کرد.
2. ریسک پذیر باشید
تنها دلیلی که شاید نتوانستهاید در کاری به موفقیت مورد نظرتان دستیابید این است که همچنان بر سرانجام دادن یا ندادن آنها دچار تردید هستید. پس هیچ گاه از ریسک کردن و تبدیل شدن به فردی بهتر نترسید. در مورد تواناییهایتان تردید نکنید و رو به جلو گام بردارید. اگر در اولین تلاش موفق نشدید، در عوض به یکی از علتهای شکست خود پی میبرید و مرتبه بعد آن را تکرار نخواهید کرد. پس از جا بلند شوید و دست به کارهای بزرگ بزنید.
مقاله پیشنهادی: ریسک پذیری و موفقیت
3. خودتان را دوست داشته باشید
خودتان را به همان صورتی که هستید بپذیرید. در صورتی که ویژگیهای منفی در خودتان سراغ دارید، سعی کنید آنها را از بین برده و به فرد بهتری تبدیل شوید. هیچوقت سعی نکنید خود واقعیتان را انکار کنید، چون با این کار آزادیتان را به تأخیر میاندازید.
4. با افراد مثبت معاشرت کنید
همانطور که در اثر نشست و برخاست با افراد منفیباف، ممکن است عادتهای منفی آنها به شما هم منتقل شود، معاشرت با افراد مثبتاندیش هم میتواند به انتقال عادتهای مثبت آنها به شما کمک کند. به همین خاطر با افرادی دوست باشید که بر تردیدهای خود غلبه کردهاند و همانند شما در مسیر پیبردن به ارزشهای خودشان هستند. همه ما باید در زندگی به دنبال دستیابی به سلامت جسمی، هیجانی، اجتماعی و روانی باشیم. به این منظور ابتدا باید احساس ارزشمندی را در خودمان تقویت کنیم و به شکل آگاهانه قدمهایی را برای افزایش توجه به دیگران و مهمتر از آن خودمان برداریم. اگر احساس ارزشمندی به شکل درست در انسان ایجاد شود، حس رضایت از زندگی عمیق و پایدار خواهد بود.
5. به نقاط قوت خود توجه کنید
برای این که احساس ارزشمند بودن را در خودتان تقویت کنید، لازم است ابتدا ویژگیهایی را در خودتان جست و جو کنید که واقعاً در آنها عالی هستید. هر زمان که احساس بیارزشی کردید، این خصلتها ارزشمندی شما را به خاطرتان خواهند آورد. کارهای کوچکی مثل تهیه فهرستی از تواناییهایتان، ویژگیهای مثبت و شاخصی که دارید، چالشهایی که تاکنون توانستهاید پشتسر بگذارید، کمکهایی که به دیگران کردهاید و غیره از جمله کارهایی است که میتواند به افزایش احساس ارزشمندی شما کمک کند.
مقاله پیشنهادی: چگونه به خودشناسی و رشد شخصیتی دست پیدا کنیم؟
6. ارزشمندی خود را به نظر دیگران ربط ندهید
تا زمانی که اعتبار و ارزش خودتان را به نظر دیگران یا وجود شرایط خاص مرتبط بدانید، نمیتوانید تصمیمهای درستی در زندگیتان بگیرید. از طرفی نمیتوانید به قدرت و توان خودتان پی ببرید. بنابراین اگر به دنبال کسب اعتبار از منابع بیرونی هستید، دچار احساس ناامیدی خواهید شد. بههمین خاطر لازم است که ارزشمند بودن را به یک احساس درونی تبدیل کنید. در این صورت است که میتوانید کلید دستیابی به یک زندگی سالم را در دست بگیرید. در اینجا دو موقعیت را برایتان مثال میزنیم:
- اگر ارزش خود را در موفقیت تحصیلی میبینید
مدتی دست از خواندن زیاد مطالب درسی خود بردارید و در عوض به فعالیتی مشغول شوید که واقعاً دوست دارید. مهارت جدیدی یاد بگیرید، نواختن ساز موردعلاقهتان را شروع کنید یا شروع به خواندن یک کتاب غیر درسی کنید.
- اگر ارزشمندی خود را از رسانههای اجتماعی میگیرید
مدتی از اینترنت و فضای مجازی فاصله بگیرید و به جای آنها با دوستان خود بیرون بروید. پیادهرویهای طولانی انجام دهید و طی آن در مورد کلماتی که درباره خودتان استفاده میکنید، فکر کنید. به خانواده و دوستان خود نشان دهید که برایشان ارزش قائل هستید. به دیدن نزدیکانتان بروید. در طول مدتی که سعی میکنید احساس ارزشمندی را پیدا کنید، هرگز دست به مقایسه خودتان با دیگران نزنید. مقایسه کردن باعث میشود فرصت دست یابی به خودآگاهی و پیبردن به تواناییهایتان را از دست بدهید. همچنین باعث میشود که ارزشمندی خود را صرفاً با استانداردهای دیگران بسنجید. پس چرا قوانینی مخصوص خودتان وضع نکنید؟ با گذشت زمان، به راحتی میتوانید خودتان را از زیر فشاری رها کنید که در نتیجه احساس بیارزش بودن در شما ایجاد شده است. شک نکنید مسیری که برای رسیدن به احساس ارزشمندی طی میکنید، با ارزشترین تجربه زندگی شما خواهد بود.
برای احساس ارزشمندی میتوان تعبیر دیگری هم به کار برد و آن وضعیتی است که با وجود از دست دادن اموال و داراییها و دستاوردهایتان، باز هم احساس رضایت کنید. وقتی احساس ارزشمندی در شما به سطح قابل قبولی رسید، زندگی برایتان معنادارتر از قبل خواهد بود. فراموش نکنید در مسیری که برای پی بردن به ارزش خود بر میدارید، ممکن است بعضی از دوستان خود را از دست بدهید. افرادی که احساس ارزشمندی زیادی در مورد خودشان ندارند، از این که با افراد مشابه خودشان نشست و برخاست کنند، احساس رضایت میکنند، در نتیجه اعتماد به نفسی که در مسیر دستیابی به حس ارزشمندی به دست خواهید آورد، ممکن است برای آنها تهدید کننده تلقی شود. به همین خاطر کاری کنید تا فرآیند رشد شما الهامبخش آنها باشد، اما در عین حال سعی کنید از کسانی که از رشد و پیشرفت شما حمایت نمیکنند، فاصله بگیرید.
اگر انتخاب راه و روش درست زندگی و مدیریت آن جزء اولویتهای شما می باشد، باید برای انتخاب بهترین و صحیحترین راه، ارزش قائل شوید و مسیری را پیش بگیرید تا وقتی، بعد از گذشت زمان به آن نگاه میکنید، با تمام وجود سرشار از حس خوب شوید. پیشنهاد ویژه ما برای یادگیری سبک درست زندگی، آشنایی با دوره پاراسل زندگی می باشد.
پاسخ به نظر