خلاصه ای از مقاله
اولین گام برای دستیابی به عزتنفس و حس ارزشمند بودن این است که به شناخت درستی نسبت به خودتان دست یابید. یعنی قبل از این که به این نتیجه برسید که انسان با ارزشی هستید، باید بدانید چه کسی هستید و از زندگی چه میخواهید. در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را به شما معرفی کنیم که به کمک آن حس ارزشمند بودن و عزتنفس را در خودتان افزایش دهید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- 8 راه افزایش عزت نفس
- 1. خودتان را بیشتر بشناسید
- 2. خودتان را همانطور که هستید، بپذیرید
- 3. خودتان را دوست داشته باشید
- 4. به خاطر داشته باشید دست یابی به حس ارزشمندی، زمان بر است
- 5. فراموش نکنید شما نمیتوانید اوضاع را کاملاً در کنترل خود بگیرید
- 6. از کلمات مثبت استفاده کنید
- 7. اضطراب خود را به هیجان تبدیل کنید
- 8. از شکستهای پی در پی نترسید
8 راه افزایش عزت نفس
وقتی در آینه به خودتان نگاه میکنید چه میبینید؟ آیا تصویر فردی را مشاهده میکنید که به او اطمینان دارید، تحسینش میکنید و تواناییهای او را باور دارید؟ یا کسی را میبینید که همیشه در انجام کارها اشتباه میکند و هیچ کاری را به درستی انجام نمیدهد. در مورد اول، برداشت شما از خودتان نتیجه داشتن عزتنفس است، اما در مورد دوم، کمبود عزتنفس باعث شده است که شما به چنین برداشتی از خودتان دست یابید. در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را به شما معرفی کنیم که به کمک آن حس ارزشمند بودن و عزتنفس را در خودتان افزایش دهید.
1. خودتان را بیشتر بشناسید
اولین گام برای دستیابی به عزتنفس و حس ارزشمند بودن این است که به شناخت درستی نسبت به خودتان دست یابید. یعنی قبل از این که به این نتیجه برسید که انسان با ارزشی هستید، باید بدانید چه کسی هستید و از زندگی چه میخواهید. برای این که شناخت بیشتری نسبت به خودتان پیدا کنید، موقعیتی را در نظر بگیرید که طی آن ناگهان همه چیز یعنی دارایی، روابط، دوستان، موقعیت شغلی، دستاوردها و موفقیتهای خود را از دست میدهید. در این موقعیت، تلاش کنید برای این پرسشها، پاسخی پیدا کنید: «اگر ناگهان هر آنچه دارم را از دست بدهم، چه اتفاقی خواهد افتاد»؟ «در این شرایط، چه احساسی خواهم داشت»؟ «چه چیز با ارزشی برای من باقی خواهد ماند»؟ به پاسخهای خود به این سؤالها فکر کنید.
مقاله پیشنهادی: چگونه به خودشناسی و رشد شخصیتی دست پیدا کنیم؟ | عزت خواه دات کام
آیا به این نتیجه میرسید که «هر اتفاقی در جهان بیرون برای من بیفتد و هر چه از دست بدهم، باز هم من را تحتتأثیر قرار نخواهد داد؟ بعد از آن سعی کنید یک مرحله به جلو بروید و با پاسخ دادن به این پرسشها، شناخت عمیقتری نسبت به خودتان پیدا کنید: «من چه کسی هستم»؟ «در این جهان چه عملکردی دارم»؟ «دیگران چه دیدی نسبت به من دارند»؟ «کدام نقاط عطف زندگی من در گذشته، ماهیت امروز من را تعریف میکند»؟ «کدام کارها بیشتر در من حس اشتیاق، موفقیت و لذت را ایجاد میکنند»؟ بعد از آن که به درک درستی نسبت به خودتان و عواملی که باعث رضایت خاطر و موفقیت شما میشود دست یافتید، وقت آن است در مورد نقاط ضعف و قوت شخصیت خود فکر کنید. در این صورت، این سؤالات را از خودتان بپرسید: «من در کدام جنبه بیشتر با خودم درگیر هستم»؟ «کدام ترسها من را از ادامه راه باز میدارند»؟ سرانجام، لحظهای درنگ کنید و از خودتان بپرسید: «من چه تواناییهایی دارم؟ چه کارهایی را بهتر از بقیه انجام میدهم»؟ با پاسخ دادن به این سؤالها میتوانید به شناخت نسبتاً خوبی در مورد خودتان دست یابید.
2. خودتان را همانطور که هستید، بپذیرید
وقتی با کمک مرحله یک، به شناخت درستی نسبت به خودتان دست یافتید، مرحله بعد این است که خودتان را همانگونه که هستید قبول کنید. به این منظور، لازم است ابتدا خودتان را بدون هیچگونه قضاوت یا بهانهای به خاطر ضعفها، اشتباهها یا عادتهای بدی که تاکنون داشتهاید، ببخشید و فکر کنید که از این به بعد برای جلوگیری از بروز آنها، چه کاری میتوانید انجام دهید.
3. خودتان را دوست داشته باشید
حال که توانستید خودتان را همانطور که هستید بپذیرید، میتوانید کمکم خودتان را دوست داشته باشید. برای این منظور لازم است مهر ورزیدن، تحمل و بخشندگی نسبت به خود را به یک هدف تبدیل کنید. برای این که توجه و دوست داشتن خود را بیشتر کنید، به لحن و گفتاری که با خودتان دارید توجه کنید و تلاش کنید کلام مثبت و انگیزهبخشی برای خود به کار برید. مثلاً میتوانید از این جملات ساده استفاده کنید: «من احساس با ارزش بودن و خاص بودن دارم»، «با تمام وجود خودم را دوست دارم»، « من فرد لایق و ارزشمندی هستم».
مقاله پیشنهادی: افزایش عزت نفس و دوست داشتن خود
4. به خاطر داشته باشید دست یابی به حس ارزشمندی، زمان بر است
عزتنفس شما، در واقع باوری است که شما درباره تواناییهای خود برای انجام کارها دارید. مثلاً ممکن است آنقدر به خودتان اعتماد داشته باشید که در محل کارتان درخواست ترفیع شغلی کنید، چون میدانید که از پس انجام مسئولیتهای مهم بر میآیید. در مقابل، ممکن است وقتی از شما میخواهند که در جمع بزرگی سخنرانی کنید، دچار اضطراب شوید و نتوانید این کار را انجام دهید. اعتماد شما به خودتان رابطه مستقیمی با با میزان راحتی شما در فعالیتی که انجام میدهید دارد. به ندرت پیش میآید که شما در همه موقعیتها احساس راحتی کنید. اعتمادبهنفس در برخی از موقعیتها، به تدریج و با گذشت زمان ایجاد میشود. مثلاً ممکن است وقتی کار خود را برای اولین بار شروع کردید، به تواناییهای خود باور نداشتید، اما با گذشت زمان به ارزشهای خودتان پی بردید. در واقع شما از طریق تجربه پیبردید که تواناییهای زیادی دارید که مورد توجه و نیاز کارفرمایان زیادی است.
5. فراموش نکنید شما نمیتوانید اوضاع را کاملاً در کنترل خود بگیرید
عزتنفس شما، در واقع دیدگاهی است که شما نسبت به خودتان دارید. به همین خاطر نباید تحتتأثیر نظرات دیگران باشد. شما میتوانید کنترل مواردی مثل میزان تلاش یا طرز فکر خودتان را در دست بگیرید اما نمیتوانید واکنشهای دیگران را تحت کنترل خودتان دربیاورید. شاید باور این موضوع سخت باشد، اما بیشتر واکنشهایی که در زندگی با آنها مواجه میشوید، ارتباطی با شما ندارند. مثلاً فرض کنید شما درخواست استخدام در یک شغل جدید را دادهاید و رزومه خود را ارسال کردهاید، اما هر چه منتظر میمانید با شما تماس گرفته نمیشود.
مقاله پیشنهادی: رازهای موفقیت و مهارت خود کنترلی
در این شرایط، احتمالاً با خودتان فکر میکنید حتماً شایستگی این سمت را نداشتهاید. حتی به این فکر می افتید که رزومه خودتان را تغییر دهید. چنین واکنشهایی از سوی شما طبیعی است. همه ما انسانها، وقتی از سوی دیگران پذیرفته نمیشویم، شروع به سرزنش کردن خودمان میکنیم. در اینجا باید به شما بگوییم شرکتهایی هستند که به خاطر فشار قانون مجبور میشوند برای استخدام نیرو در یکی از پستهای سازمانیشان آگهی استخدام بزنند، در حالی که قبلاً شخصی را برای این سمت انتخاب کردهاند. این شرکتها، وقتی با درخواستهای زیادی برای استخدام در آن شغل مواجه میشوند، آگهی خود را متوقف میکنند و فردی که از قبل انتخاب کردهاند را به کار میگمارند. در چنین شرایطی، دیگر لازم نیست شما رزومه خود یا میزان حقوق درخواستیتان را تغییر دهید، چون از ابتدا این سمت برای شما نبوده است و شما نمیتوانید کاری در ارتباط با آن انجام دهید. به همین خاطر است که میگوییم نباید بگذارید اتفاقات و شرایط بیرونی، احساس ارزشمند بودن را در شما از بین ببرند.
6. از کلمات مثبت استفاده کنید
اگر به دنبال ایجاد حس ارزشمندی و عزتنفس در خودتان هستید، کلماتی که درباره خودتان به کار میبرید باید باعث تشویق و ایجاد انگیزه در شما شوند. به همین دلیل، هیچگاه از عبارتهایی مثل: «این اتفاق همیشه برای من میافتد» یا «من هیچوقت نمیتوانم کاری را به درستی انجام دهیم» استفاده نکنید، زیرا بار معنایی منفی دارند و شما به تدریج آنها را باور میکنید. در نتیجه اعتماد و باور شما نسبت به تواناییهایتان از بین خواهد رفت. به جای آن، از عبارتهایی مثل : «او قول میدهد روی این موضوع بیشتر کار کند» یا «این مشکل هر چند وقت یک بار برای او پیش میآید». استفاده کنید. حتماً متوجه شدید که در این جملات از ضمیر سوم شخص استفاده شده است. در این جا دلیل این موضوع را برایتان توضیح میدهیم: نتیجه تحقیقات نشان میدهد، روشی که شما برای صحبت کردن با خودتان به کار میبرید، بسیار مهم است و بهترین شیوه انجام این کار این است که از ضمیر سوم شخص استفاده کنید. به این وسیله فاصلهای هر چند کوتاه میان شما و افکارتان به وجود میآید. در نتیجه شما نگاه واقعبینانهتری نسبت به شرایط پیرامونی خودتان خواهید داشت و زمانی که در موقعیتهای این چنینی قرار میگیرید، دچار استرس نمیشوید. بنابراین شما آزاد هستید افکاری که دوست ندارید را به شخص دیگری نسبت بدهید و تنها برای افکاری که مثبت هستند و به شما انگیزه میدهند، از نام خودتان استفاده کنید.
7. اضطراب خود را به هیجان تبدیل کنید
نتیجه بررسیها نشان میدهد اگر شما دید خود را نسبت به موضوع اضطراب تغییر دهید، میتوانید حس ارزشمندی را در خودتان افزایش دهید. فرض کنید قرار است شما در یک جلسه مهم کاری با رئیس خود ملاقات کنید. در این موقعیت، شاید دچار اضطراب شوید، چون نمیدانید قرار است چه صحبتهایی ردوبدل شود. اما در اینجا به شما توصیه میکنیم عاملی که باعث اضطراب شما شده است را به چشم یک موضوع هیجان برانگیز نگاه کنید. این کار باعث میشود شما در کار خود عملکرد بهتری داشته باشید. در واقع میتوان گفت هیچ موقعیتی الزاماً خوب یا بد نیست، بلکه نحوه واکنش شما به آن مهم است. در این مورد، اگر در مورد انجام کاری احساس اضطراب میکنید، به خودتان نگویید «آرام باش»، این کار باعث میشود که شما نسبت به تواناییهای خودتان دچار شک و تردید شوید. در عوض، اگر به خودتان بگویید: «من الان حالت یک ورزشکار یا بازیگر قبل از مسابقه یا اجرا را دارم و هیجانزده هستم» در واقع زمینه را برای پیروزی و موفقیت خودتان فراهم کردهاید.
8. از شکستهای پی در پی نترسید
شاید در ابتدا به نظر برسد که شکست خوردن نمیتواند باعث شود شما به تواناییهای خود ایمان بیاورید. اما در این جا به شما خواهیم گفت وقتی شما با شکست مواجه میشوید، یعنی آنقدر به خودتان اعتماد داشتهاید که دست به عمل شوید و آن کار را انجام دهید. به خاطر داشته باشید که شکست، فاکتور مهم دستیابی به موفقیت است. اگر شما به کسانی که در زندگی خود به موفقیتهای بزرگی دست یافتهاند یا حتی قهرمان اصلی فیلم مورد علاقهتان فکر کنید، متوجه میشوید که همه آنها وقتی خودشان را بعد از یک شکست پیدا کردهاند، توانستهاند به پیروزی نهایی دست یابند. این افراد در مواجهه با موقعیتهای دشوار دو انتخاب پیشرو داشتهاند: یا به راه خود ادامه دهند یا دست از تلاش بردارند. این همان دلیلی است که باعث میشود مردم از دیدن فیلمهای سینمایی لذت برند.
اگر لحظهای به موقعیت سختی که شخصیت اصلی فیلم در آن گرفتار بوده است فکر کنید، متوجه میشوید آنها درباره سرنوشت خود در آینده بسیار بیمناک بودهاند و تصور میکردهاند حتی اگر تغییری هم در خود یا محیط پیرامونشان به وجود آید و بارها تلاش کنند، باز هم شکست خواهند خورد. آنها وقتی احساس بازنده بودن میکردند، معمولاً تمایل داشتند به یک زندگی سطح پایینتر باز گردند، اما نیرویی از درون آنها را به مبارزه وادار میکرد. شما نیز در مسیر خود حتماً این لحظه شک و عدم اطمینان را تجربه خواهید کرد.بنابراین وقتی بین دو راهی ادامه دادن یا تسلیم شدن قرار میگیرید، اولی را انتخاب کنید، بلند شوید و دوباره تلاش کنید. هر چه دفعاتی که شما شکست میخورید بیشتر باشد، به این اطمینان میرسید که فاصله شما با موفقیت چندان نیست. اگر بر این عقیده باشید که شکست خوردن بخشی از شخصیت شما است، دیگر دلیلی برای ادامه دادن راه باقی نمیماند، چون نتیجه همان نتیجه است و شما نمیتوانید تغییری در آن ایجاد کنید. با این حال، اگر باور داشته باشید که میتوانید از این نتایج درس بگیرید، در واقع فرصتی برای تغییر در اختیار شما قرار میگیرد که با سعی و تلاش میتوانید به آن برسید.
به خاطر داشته باشید که شما مانند هر کس دیگری، ممکن است زمانهایی در زندگی خود دارای حس اعتمادبهنفس باشید و در مواقعی دچار احساس تردید و خودکمبینی شوید. علت این موضوع را بررسی کنید. پس از آن با استفاده از راهکارهایی که در این مقاله به آن اشاره کردهایم، گامهای لازم برای افزایش حس ارزشمندی و اعتماد به تواناییهای خود را بردارید. فقط به خاطر داشته باشید که دستیابی به این حس، زمان بر بوده و باید صبور باشید.
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایدهآل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر