خلاصه ای از مقاله
شما به شکلهای مختلفی مثل گفتاری، نوشتاری یا هر شکل دیگری میتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. اگر میخواهید در زندگی شخصی یا حرفهای خود پیشرفت کنید یا حداقل نسبت به وضعیت فعلی خود پسرفت نکنید، باید روی به دست آوردن مهارت ارتباط با دیگران زمان بگذارید. در این مقاله به برخی از مهمترین و موثرترین راههای کسب مهارت ارتباط موثر با دیگران اشاره خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- کسب مهارتهای لازم برای داشتن گفتگویی کارآمدتر
- راههای کسب مهارتهای گفتگو
- شنونده خوبی باشید
- از زبان بدن خود استفاده کنید
- سعی کنید مفید و مختصر صحبت کنید
- روی لحن گفتار خود دقت داشته باشید
- با اعتماد به نفس باشید
- رفتار جانبدارانه ای نداشته باشید
- سعی کنید احساسات خود را کنترل کنید
- نظرات خود را عنوان کنید
- قبل از اینکه حرفی را بزنید، به آن فکر کنید
- با توجه به مخاطبین خود حرف بزنید
- در صورت نیاز یادداشت برداری کنید
کسب مهارتهای لازم برای داشتن گفتگویی کارآمدتر
یکی از مهمترین مهارتهایی که باید در زندگی داشته باشیم، توانایی برقراری ارتباط با دیگران به شکلی مؤثر است. اگر بخواهیم این توانایی را تعریف کنیم، باید بگوییم که در سادهترین حالت آن، به توانایی انتقال پیام از یک شخص به شخص دیگر، برقراری ارتباط گفته میشود. شما به شکلهای مختلفی مثل گفتاری، نوشتاری یا هر شکل دیگری میتوانید این کار را انجام دهید. در صورتی که در این زمینه از مهارت بالایی برخوردار باشید، میتوانید پیام خود را به خوبی به طرف مقابل خود منتقل کرده و مواردی که توسط او عنوان میشود را نیز به درستی متوجه شوید.
به دست آوردن مهارت بالا در برقراری ارتباط به ویژه از طریق گفتار کاری زمانبر بوده و نیاز به تلاش دارد. اما در صورت کسب آن میتوانید مطمئن باشید که یک گام بلند در مسیر خود به سمت هدف و موفقیت در آن برمی دارید. برای به دست آوردن این مهارت بسیار مهم یا تقویت آن راههای مختلفی وجود دارد که باید آنها را در زندگی خود اعمال کنید. مسئلهای که باید به خاطر داشته باشید این است که کسب این مهارت یک انتخاب نیست، بلکه یک الزام است. اگر میخواهید در زندگی شخصی یا حرفهای خود پیشرفت کنید یا حداقل نسبت به وضعیت فعلی خود پسرفت نکنید، باید روی به دست آوردن این مهارت زمان بگذارید. در ادامه به برخی از مهمترین و موثرترین راههای موجود اشاره خواهیم کرد.
راههای کسب مهارتهای گفتگو
شنونده خوبی باشید
برای اینکه بتوانید ارتباط موثرتری با دیگران برقرار کنید، باید در ابتدا یاد بگیرید که شنونده خوبی باشید. مطمئناً هیچ فردی از صحبت کردن با کسی که دوست دارد همیشه متکلم وحده بوده و به گفتههای دیگران نیز توجهی ندارد، لذت نمیبرد. اگر این ویژگی را درون خود ندارید، شاید نیاز باشد زمانی را صرف به وجود آوردن آن در خود کنید. سعی کنید به دیگران گوش داده و روی گفتههای آنها دقت بیشتری داشته باشید. میتوانید هر از گاهی نیز سوالاتی را مطرح کنید تا هم گفتههای او را بهتر متوجه شوید و هم به او نشان دهید که برای حرفهای او ارزش قائل هستید.
از زبان بدن خود استفاده کنید
تأثیر زبان بدن خیلی بیشتر از آن چیزی است که شما تصور میکنید. اگر بتوانید زبان بدن را یاد بگیرید و به شکل درست و موثری از آن استفاده کنید، میتوانید روی گفتگوی خود تسلط بیشتری پیدا کنید. سعی کنید در حین صحبت با کسی یا گوش دادن به او ارتباط چشمی خود را حفظ کنید. البته این ارتباط چشمی نباید به خیره شدن و معذب کردن طرف مقابلتان منجر شود. همچنین نیاز است روی زبان بدن طرف مقابل خود نیز توجه داشته باشید تا متوجه شوید که نسبت به مکالمه خود با شما چه احساسی دارد.
مقاله پیشنهادی: چگونه می توان با دیگران ارتباط موثر داشت؟
سعی کنید مفید و مختصر صحبت کنید
باید بتوانید در گفتار خود تعادل را برقرار کنید. نه آنقدر پرگویی کنید که شخص مقابلتان را کلافه و ناراحت کنید و نه آنقدر گزیدهگو باشید که او نتواند متوجه حرفهای شما و نیت پشت آن شود. سعی کنید در کوتاهترین حالت ممکن حرفهای خود را عنوان کنید. از دوپهلو حرف زدن یا بیش از اندازه مقدمهچینی کردن اجتناب کنید. حرف خود را به شکل روشن و کاملاً مستقیم بیان کنید.
روی لحن گفتار خود دقت داشته باشید
دقت روی لحن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. باید یاد بگیرید که به چه شکلی با طرف مقابل خود صحبت میکنید. این را به یاد داشته باشید که با هر لحنی که شما صحبت کنید، با همان لحن هم جواب خواهید گرفت. اگر میخواهید طرف مقابلتان با ادب باشد، پس باید خودتان هم با رعایت ادب با او حرف بزنید. همیشه سعی کنید در حین صحبت کردن لبخند داشته باشید. این کار کمک میکنند تا همیشه جو بین شما و شنونده مورد نظر آرام و صمیمی بماند و هر دوی شما احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
با اعتماد به نفس باشید
اگر به خودتان و حرفهایی که میزنید اطمینان نداشته باشید، نمیتوانید دیگران را به این باور برسانید که حرفهایتان درست است. برای اینکه بتوانید اطرافیان خود را متقاعد کنید، ابتدا باید خودتان متقاعد شوید. همیشه سعی کنید استوار و محکم ایستاده و ارتباط چشمی خود را حفظ کنید. روی لحن خود نیز دقت داشته باشید. لحن شما باید در عین دوستانه بودن، محکم نیز باشد.
رفتار جانبدارانه ای نداشته باشید
اگر مخاطبین شما احساس کنند که شما برای آنها و حرفهایشان احترام قائل هستید، حس بهتری داشته و راحتتر با شما ارتباط برقرار میکنند. سعی کنید با دقت به حرفهای آنها گوش داده و به هیچ عنوان آنها را قضاوت نکرده یا از طرز فکر به خصوصی حمایت نکنید. اگر طرف مقابلتان احساس کند که شما فردی هستید که همه را قبل از برقراری ارتباط قضاوت میکنید، مطمئن باشید دیگر با شما صحبت نخواهد کرد.
مقاله پیشنهادی: اهمیت مهارت های ارتباطی
سعی کنید احساسات خود را کنترل کنید
همه ما هنگامی که قرار است با کسی صحبت کنیم از سوی احساسات مختلفی تحت فشار قرار میگیریم. حال هر چقدر این فرد مهمتر و ارزشمندتر باشد، فشار این احساسات نیز بیشتر خواهد بود. اگر میخواهید به شکل موثری ارتباط برقرار کنید، باید سعی کنید احساساتی مثل استرس و اضطراب را درون خود کنترل کنید. باید یاد بگیرید که هر زمان که بیشتر تحت فشار بودید، بیشتر از قبل آرامش خود را حفظ کنید. اگر احساس میکنید ممکن است به خاطر این احساسات دچار مشکل شوید، سعی کنید کمی قبل از شروع مکالمه به خودتان فرصت دهید تا بر این احساسات غلبه کنید.
نظرات خود را عنوان کنید
پس از اینکه به صحبتهای فرد روبهروی خود گوش دادید و با پرسیدن سؤالات مرتبط تا حد زیادی روی موضوع تسلط پیدا کردید، زمان عنوان نمودن نظراتتان میرسد. باید یاد بگیرید که در چه حالتها و شرایطی بهتر میتوانید نظرات خود را عنوان کنید. تلاش کنید تا آنجا که امکان آن وجود دارد از ارائه نظرات بیمعنا و بدون فکر سر باز زنید. تنها در صورتی نظر خود را ارائه دهید که احساس میکنید میتوانید در فرد مقابل خود احساس بهتری به وجود بیاورید.
قبل از اینکه حرفی را بزنید، به آن فکر کنید
سعی کنید پیش از آنکه جملهای را به زبان بیاورید، چه از نظر محتوا و چه از نظر نوع گفتار به آن جمله فکر کنید. اینکه بتوانید به صورت مناسب و درستی نظرات و افکار خود را به گوش شنوندگان برسانید، خیلی میتواند روی احساس آنها نسبت به شما و ادامه دادن گفتگویشان با شما تأثیر بگذارد. در نتیجه روی این موضوع که چه حرفهایی را به چه شکلی عنوان میکنید، دقت بالایی داشته باشید.
با توجه به مخاطبین خود حرف بزنید
باید این نکته را به یاد داشته باشید که باید برای هر مخاطبی یک نوع طرز گفتار مخصوص به او را داشته باشید. مسلماً شما نمیتوانید با مدیر خود به همان شکلی صحبت کنید که مثلاً با یک کودک 5 ساله صحبت میکنید. باید یاد بگیرید که با هرکس با توجه به شخصیت، سن و موقعیت اجتماعی که دارد حرف بزنید.
در صورت نیاز یادداشت برداری کنید
اگر با فرد مهمی در حال صحبت هستید یا در یک قرار ملاقات مهم شرکت کردهاید، دقت داشته باشید که نمیتوانید تمامی موارد گفته شده را به خاطر بسپارید. پس سعی کنید در صورت نیاز یادداشتبرداری کنید. قبل از اینکه موضوعی را بنویسید، اطمینان حاصل کنید که آن را به خوبی متوجه شدهاید.
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایدهآل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر