خلاصهای از مقاله:
آیا برای شما سخت است که در موقعیتهای جدیدی که کسی را نمیشناسید وارد شوید؟ به عنوان مثال، اولین روز در محل کار جدید، آشنایی با یک فرد جدید، یا حتی رفتن به یک سمینار شغلی که کسی را در آن نمیشناسید. اگر اینگونه است باید بگوییم که شما تنها نیستید. بسیاری از افراد خود را خجالتی میدانند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
نکات کاربردی برای تقویت شخصیت اجتماعی
معنی خجالتی بودن را درک کنید
منبع احساس خجالت را پیدا کنید
برای غلبه بر خجالتی بودن، قدمهای کوچک بردارید
گوش دادن فعال را تمرین کنید
برای غلبه بر کمرویی، لبخند بزنید
اهداف کوچک و قابل دستیابی برای غلبه بر کمرویی تعیین کنید
در هر مراسم حداقل با سه فرد جدید آشنا شوید
اگر خجالتی هستید، یک برنامه پشتیبان داشته باشید
قبول کنید که مردم به شما فکر نمیکنند
از افراد غیرخجالتی الگوبرداری کنید
نکات کاربردی برای تقویت شخصیت اجتماعی
خجالتی بودن میتواند اثر منفی بر زندگی شخصی، حرفهای و حتی مالی و در کل کیفیت زندگی شما داشته باشد چون افراد خجالتی عموماً از موقعیتهای اجتماعی که نیازمند صحبت کردن و ارتباط با دیگران است خودداری میکنند. اما خبر خوب این است که راههایی وجود دارند که به شما یاد میدهند اجتماعیتر باشید. در این مقاله به این موارد میپردازیم و امیدواریم به افراد خجالتی کمک کند تا این حس خود را برطرف کنند.
معنی خجالتی بودن را درک کنید
هر رفتار انسانی، صرفنظر از اینکه چقدر عجیب است، توسط ذهن ایجاد میشود تا به یک هدف منطقی برسد. خجالتی بودن هم در نگاه اول ممکن است عجیب بهنظر برسد اما وقتی به آن دقت میکنیم میبینیم که به عنوان یک عامل محافظتی به کار میرود تا ما را از مواجهه با افرادی دور کند که ممکن است به هر طریقی بر رفاه و آسایش ما اثر منفی بگذارند. به عنوان مثال، اگر شما حس بیارزش بودن و عدم عزتنفس را در خود داشته باشید، از ارتباط با دیگر افراد خودداری میکنید تا آنها متوجه "حقیربودن" شما نشوند. درک دلیل این رفتار یک بخش اساسی در مقابله با آن است. شما تا زمانی که درک نکنید حس خجالت چه کارکردی برای شما دارد، نمیتوانید بر آن چیره شوید.
منبع احساس خجالت را پیدا کنید
در مورد این حس خود، آگاهی کامل کسب کنید. آیا همیشه این حس را دارید یا اینکه در موقعیتهای خاص این رفتارها از شما سر میزند؟ عواملی که حس اضطراب را در شما ایجاد میکنند را بهطور دقیق تحلیل کنید. اگر منبع این حس را بدانید، میتوانید بر آن تمرکز کنید. به عنوان مثال، آیا این حس ناشی از عدم اعتمادبهنفس است، یا اینکه فردی کمالگرا هستید و از این میترسید که یک حرف اشتباه بزنید؟ یا اینکه به طور کلی از مردم میترسید چون آنها را غیرقابل پیشبینی میدانید؟
برای غلبه بر خجالتی بودن، قدمهای کوچک بردارید
بهترین راه این است که بر ترسهای اجتماعی خود بهطور تدریجی غلبه کنید. از موقعیتهایی که سطح استرس کمی دارند شروع کنید و کم کم به سمت موقعیتهای پراسترستر پیش روید. مانند بالا رفتن از کوه که هر مرحله از مرحله قبل چالشیتر است. به عنوان مثال، اگر برای شما سخت است که در یک جمع با افراد جدید آشنا شوید، این قدمهای کوچک را بردارید:
- در یک جمع ناآشنا، از یک نفر بپرسید ساعت چند است. پس از اینکه آن شخص پاسخ داد، تشکر کنید و رد شوید. این یک تعامل فردی مختصر و مفید است.
- از یکی از دوستان خود بخواهید تا شما را با فردی که میشناسد آشنا کند و یک مکالمه سه نفره را شروع کنید.
- فردی را پیدا کنید که با کسی در حال گفتگو نیست. از او بپرسید که در آن جمع چه کسی را میشناسد و ببینید آیا فرد مشترکی بین شما دو نفر وجود دارد یا خیر.
- وارد جمعی شوید که در حال گفتگو هستند و خود را وارد بحث کنید. حتی اگر فقط گوش دهید و سر تکان دهید خوب است اما سعی کنید چیزی بگویید.
- به یک گروه دیگر بپیوندید و با آنها گفتگو کنید.
گوش دادن فعال را تمرین کنید
اینکه شما نمیخواهید با مردم به جز در مواقع ضروری حرف بزنید به این معنا نیست که آنها نیز نمیخواهند با شما حرف بزنند. مردم دوست دارند که در مورد خودشان صحبت کنند. اگر از این میترسید که نتوانید درست حرف بزنید یا اگر اعتماد به نفس ندارید، میتوانید فقط گوش دهید. وقتی برای گوش دادن به حرفهای دیگران وقت بگذارید، یک اتفاق جالب رخ میدهد: آنها به صحبت ادامه میدهند. به ویژه اگر شما به حرفهای آنها علاقه نشان دهید. تحقیقات نشان دادهاند که مردم تنها به 25 تا 50 درصد آنچه که بقیه می گویند توجه نشان میدهند. این یعنی اگر به گوینده توجهی نشان دهید که اغلب از بقیه نمیگیرد، به ادامه صحبت تشویق میشود. بنابراین با آنها تماس چشمی برقرار کنید، از آنها سؤال بپرسید، به آنچه که در اطرافتان میگذرد بیتوجه باشید و وقتی حرف میزنند سر خود را به نشانه تأیید تکان دهید. در این شرایط کسی از شما انتظار ندارد زیاد حرف بزنید. تنها کاری که باید بکنید این است که با گفتگو همراه شوید.
مقاله پیشنهادی: چطور مهارت گوش دادن فعالانه را در خودمان تقویت کنیم؟
برای غلبه بر کمرویی، لبخند بزنید
لبخند زدن باعث میشود که در نگاه اول تأثیر خوبی روی فرد مقابل بگذارید. با لبخند زدن صمیمانه، در ذهن دیگران باقی میمانید و این اولین قدم در ساخت شبکه اجتماعی در اطرافتان است. شما باید کاری کنید که دیگران نام و چهره شما را در کنار هم به یاد بسپارند و مردم هم دوست دارند افرادی را بخاطر بسپارند که حقیقتاً از آشنایی با آنها خوشحال شدهاند. از آنجا که معمولاً از افرادی خوشمان میآید که آنها هم از ما خوششان بیاید، نشان دادن علاقه به طرف مقابل از طریق لبخند، یک راه مؤثر برای دوستیابی است.
اهداف کوچک و قابل دستیابی برای غلبه بر کمرویی تعیین کنید
این نکته با نکته سوم متفاوت است چون میتوان هر روز و در موقعیتهای مختلف روی این اهداف کار کرد. به عنوان مثال، آیا وقتی هر روز صبح وارد محل کار خود میشوید، به همه سلام میکنید یا در سکوت از آنها رد میشوید؟ اگر به افرادی که هر روز میبینید سلام نمیکنید، این چالش را انجام دهید و هر روز با همه افرادی که در محل کار میبینید سلام و احوالپرسی کنید. پس از مدتی این کار برای شما عادی شده و با همکاران خود احساس راحتی بیشتری خواهید کرد. یک چالش دیگر در محل کار این است که به اتاق رییس یا همکار خود بروید و از آنها سؤال بپرسید. اینها تنها چند مثال هستند اما اهداف کوچک زیادی هستند که میتوانند به شما کمک کنند اجتماعیتر باشید. از دیگران تعریف کنید یا از برنامههایشان برای تعطیلات بپرسید. در مدت زمان کوتاهی این رفتارها در شما نهادینه میشوند.
در هر مراسم حداقل با سه فرد جدید آشنا شوید
اگر با خود عهد کنید که در هر مراسم با سه نفر جدید آشنا شوید، بهتر از این است که بگویید سعی میکنم تا آنجا که میتوانم با افراد بیشتری آشنا شوم. چون یک تعداد مشخص است که به شما انگیزه میدهد با افراد آشنا شوید و نه یک عدد نامعلوم که ممکن است حتی تبدیل به صفر شود. وقتی با افراد صحبت میکنید، از آنها پرسشهایی بپرسید که بله یا خیر نباشند و منجر به بحث در مورد موضوعات دیگر شوند. هدف آشنایی با سه نفر باعث میشود که توجه شما از اضطراب به پیشرفتتان معطوف شود.
مقاله پیشنهادی: روش های برقراری ارتباط موثر با دیگران
اگر خجالتی هستید، یک برنامه پشتیبان داشته باشید
اگر شخصی شما را به یک مراسم دعوت کرده و شما به دلیل اجتناب از صحبت با دیگران نمیخواهید به آن مراسم بروید، برنامهای بریزید که اگر به آن مراسم رفتید و فشار اجتماعی برای شما بیش از حد بود، آنجا را ترک کنید. دعوت را بپذیرید اما به میزبان بگویید که ممکن است نتوانید تا آخر مراسم بمانید چون منتظر یک تماس از طرف مادرتان هستید که ممکن است به شما نیاز داشته باشد. به این طریق میتوانید هر زمان که خواستید آنجا را ترک کنید. همچنین به خود نشان میدهید که تلاش خود را کردید و در مراسم حاضر شدید که این خود یک پیشرفت محسوب میشود.
قبول کنید که مردم به شما فکر نمیکنند
درست است که این نکته کمی آزاردهنده است اما حقیقت دارد. حداقل مردم به آن میزان که شما فکر میکنید به شما فکر نمیکنند. بسیاری از مردم آنقدر روی خودشان متمرکز هستند که به اطرافیان خود توجهی ندارند. درست مثل خودتان. بنابراین به خاطر داشته باشید که شما سختگیرترین منتقد خود هستید و آنگونه که به خود سخت میگیرید به هیچکس دیگر سخت نمیگیرید. همچنین به خاطر داشته باشید که مردم تحمل بالایی دارند. حتی اگر در جمع حرف اشتباهی بزنید، احتمال اینکه بقیه آن را خیلی جدی بگیرند و شما را بر اساس آن قضاوت کنند خیلی پایین است. همه ما در زندگی خطاهای اجتماعی داشتهایم، بنابراین اکثر مردم آن را نادیده میگیرند و از آن رد میشوند. وقتی بفهمید که مردم همه حرکات شما را تحلیل و بررسی نمیکنند، میتوانید کمتر احساس اضطراب داشته باشید.
از افراد غیرخجالتی الگوبرداری کنید
به اجتماعیترین فردی که میشناسید فکر کنید. یا وانمود کنید که یک بازیگر هستید و باید دوستان جدیدی پیدا کنید. شما باید طوری وانمود کنید که گویی اعتمادبهنفس شما منحصربفرد است. ممکن است این کار عجیب به نظر برسد یا کمی احساس معذببودن داشته باشید. اما تمامی موارد لیست حاضر باعث میشوند که از منطقه امن ذهنی خود خارج شوید. اما اگر میخواهید اجتماعیتر باشید و دوستان بیشتری پیدا کنید باید با این حس معذببودن تا مدتی کنار بیایید. شاید فردی که با او گفتگو میکنید از شما هم خجالتیتر باشد، و شما با حرف زدن با او، کمک میکنید که مهارتهای اجتماعی او نیز تقویت شود. بنابراین اگر وانمود به داشتن اعتمادبهنفس کنید، در نهایت اعتمادبهنفس واقعی خواهید یافت.
در نهایت اینکه کمرویی شما معرف شخصیت شما نیست. بلکه تنها یک مانع بر سر راه گسترش شبکه اجتماعی شما است. موقعیتهایی که باعث کمرویی شما میشوند را شناسایی کرده و بر حل کردن آنها تمرکز کنید. به نقاط قوت خود هم فکر کنید. تنها به این دلیل که وارد موقعیتهای اجتماعی نمیشوید نشان دهنده این نیست که چیزی برای عرضه ندارید. به عنوان مثال مهارتهای شنیداری و دیداری دارید که به مردم این حس را میدهد که آنها را درک میکنید. با انجام مراحل گفته شده در این مقاله، میتوانید با حس خجالت و کمرویی کنار بیایید و روابط اجتماعی خود را گسترش دهید.
داشتن یک ذهنیت درست برای ساخت تجربهای از زندگی که با پذیرش همه اتفاقات غیرقابل پیشبینی آن، شما را به موفقیت برساند، چه قدر برای شما حائز اهمیت است؟ اگر علاقهمند هستید در خصوص راهنمایی که شما را برای تجربه یک زندگی موفق آماده میکند، بیشتر بدانید، مطالعه مقاله معرفی دوره شگفت انگیز پاراسل زندگی را از دست ندهید.
پاسخ به نظر