خلاصه ای از مقاله
تاثیر گفتگوی درونی منفی بر رفتار ما تا چه میزانی است؟ آیا می توان این افکار را کنترل نمود؟ اگر شما هم جزو کسانی هستید که از وجود فکرهای آزار دهنده و منفی در زندگی خود خسته شدهاید و میخواهید کنترل احساساتتان را به دست بگیرید توصیه میکنم حتماً این مقاله را بخوانید. در این جا قصد داریم درباره چرخه افکار منفی و روش تغییر گفت و گوی درونی، با شما صحبت کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
راه تبدیل افکار منفی به مثبت چیست؟
آیا تا به حال این افکار به ذهن شما خطور کرده است: «من نمیتوانم این کار را انجام بدهم. آنها من را دوست ندارند. من آنقدر بد قیافه هستم که در جمع آنها جایی ندارم. من هیچ وقت نمیتوانم از این موقعیت بد رها شوم». افکاری از این دست این حس را در ما به وجود میآورند که هیچ وقت به درستی نمیتوانیم زندگی خود را تغییر دهیم. وقتی فکر میکنید که آدم خوش قیافه، باهوش و خوش مشرب یا واجد صفات مثبت دیگری از این دست نیستید، همیشه درست فکر کرده اید. به این خاطر که شما هر تصوری که درباره خودتان داشته باشید، زندگی شما نیز به سمت همان فکر هدایت میشود.
همین واقعیت ساده و به ظاهر ناراحت کننده، در حقیقت خبر خوبی است. شاید بپرسید چطور؟ به این خاطر که توانایی تغییر فکر در شما قرار داده شده است و با تغییر فکر در حقیقت میتوانید واقعیت وجودی خود را نیز تغییر دهید. به زبان ساده، اگر کمکم به این باور برسید که فرد خوش چهره، باهوش، ثروتمند یا دارای صفتهای دیگری هستید، به تدریج میتوانید آنها را در خودتان مشاهده کنید. اگر به خودتان بگویید: «من موفق میشوم»، سرانجام موفق خواهید شد. بسیاری از افراد وقتی گرفتار افکار منفی میشوند، نمیدانند چه باید بکنند.
اگر شما هم جزو کسانی هستید که از وجود فکرهای آزار دهنده و منفی در زندگی خود خسته شدهاید و میخواهید کنترل احساساتتان را به دست بگیرید توصیه میکنم حتماً این مقاله را بخوانید. در این جا قصد داریم درباره چرخه افکار منفی و روش تغییر گفت و گوی درونی، با شما صحبت کنیم.
ریشه افکار منفی چیست؟
این طور نیست که یک روز از خواب بیدار شوید و ناگهان متوجه شوید که چندین فکر منفی شما را آزار میدهند. در حقیقت، افکار منفی به تدریج هم توسط خودمان و هم تحت تأثیر دیگران در ما شکل میگیرند. مثلاً اگر دائماً در حال تماشای برنامههایی در رسانهها هستید که در آن افراد را خوش فرم وزیبا نشان میدهند و شما فاقد ویژگیهایی هستید که ملاک زیبایی محسوب میشوند، احتمالاً به این نتیجه میرسید که فردی زیبا یا لایق محبت نیستید. اگرچه این موضوع واقعیت ندارد، اما نگاه شما نسبت به جهان میتواند بر احساسی که نسبت به خودتان دارید تأثیر بگذارد.
به همین ترتیب، نظر دیگران هم میتواند بر طرز فکر ما نسبت به خودمان اثر منفی به جا بگذارد. اگر چند نفر به شما راجع به خودتان از کلمات منفی استفاده کنند، کم کم آنها را باور میکنید و به خودتان القا میکنید که واقعاً این گفتهها صحیح است و به الگویی از زندگی شما تبدیل خواهد شد. در واقعیت اغلب کسانی که فاقد اعتماد به نفس و عزت نفس میباشند، افکار منفی بیشتری در ذهن خود دارند. البته نباید تصور کنید افراد دارای اعتماد به نفس، هیچ گاه با بحرانهای درونی مواجه نمیشوند. هر کسی ممکن است در هر لحظهای از زندگی خود با افکار منفی مواجه شود.
با این حال، کسانی که دارای خود آگاهی و اعتماد به نفس بیشتری هستند، میتوانند خود را از دست این افکار رهایی داده و متوجه واقعیت شوند. آن دسته از کسانی که دید خوبی نسبت به خودشان ندارند، همیشه افکار منفی که به ذهنشان خطور میکند را باور میکنند. این افکار به یک چرخه تکرار شونده تبدیل میشود که به مرور زمان از بین بردن آنها دشوار خواهد بود. وقتی ماهها یا سالها دائماً با خودتان در مورد موضوعی منفی کلنجار میروید، تبدیل آن گفت و گوی درونی به موضوعی مثبت کار بسیار دشواری است، اما قطعاً غیر ممکن نخواهد بود.
ارتباط بیماریهای روحی و افکار منفی
علاوه بر پایین بودن عزت نفس ممکن است برخی بیماریهای روحی مانند افسردگی هم باعث به وجود آمدن افکار منفی در ذهن شما شوند. یکی از علائم اصلی افسردگی، خطور افکار منفی به ذهن است. افسردگی باعث میشود با وجود رسیدن به همه آنچه آرزویش را داشتهاید، خودتان را لایق دوست داشته شدن و زندگی ندانید. در این شرایط، شما دچار اضطراب میشوید و چشمانداز نامطمئنی نسبت به آینده خواهید داشت و بدترین اتفاقات ممکن را پیش بینی میکنید، در حالی که ممکن است آن اتفاقات سالها بعد رخ بدهد.
بعضی از افراد درباره زمان حال اضطراب دارند یا به لحظاتی از گذشته باز میگردند که احساس شکست خوردن میکردند. این موضوع بر احساس آنها نسبت به خودشان در زمان حال یا آینده تأثیر خواهد گذاشت. وجود ناراحتیهای روحی باعث پیچیدهتر شدن موقعیت میشود، با این حال باید بدانید که این ناراحتیهای روحی در بیشتر مواقع واقعاً قابل درمان هستند. بنابراین برای این که از شر افکار منفی راحت شوید، ابتدا باید به دنبال راهی برای درمان ناراحتی روحی خود باشید.
چگونه با افکار منفی مقابله کنیم؟
برای غلبه بر افکار و کنترل گفتگوی درونی منفی، به وجود دو فاکتور نیاز دارید: خود آگاهی و تمایل به دوست داشتن خود. وقتی این دو را درونتان به وجود آوردید، نگاهی به توضیحات زیر بیندازید تا متوجه شوید که چطور میتوانید از چرخه افکار منفی رهایی پیدا کنید.
1. افکار منفی خود را شناسایی کنید
پی بردن به گفتگوی درونی منفی کار دشواری است، به این خاطر که به بخشی از وجود ما تبدیل میشوند. این افکار نظام فکری ما را میسازند و حتی وقتی به صورت روزانه به ذهن خطور میکنند، آنها را باور میکنیم. هر تغییری با آگاهی شروع میشود. شما هر طرز فکری که درباره خودتان دارید، زمانی را صرف توجه به گفت و گوی درونی خودتان کنید: این که معمولاً به خودتان چه می گویید؟ این گفته چه حسی را در شما بیدار میکند؟ کدام یک از آنها واقعی هستند؟ با در نظر گرفتن این افکار، کمکم متوجه میشوید که چند وقت افکار منفی به ذهنتان خطور کرده است. در نتیجه میتوانید به تدریج تغییرات مورد نظر را در خودتان ایجاد کنید.
2. افکار و احساسات خود را بپذیرید
بسیاری از افراد بر این باور هستند که برای شاد بودن، باید افکار منفی را کاملاً از خود دور کرد. این کار نه تنها عملی نیست، بلکه درست هم نیست. شما در هر حال افکار منفی را تجربه خواهید کرد و بنابراین واکنش شما نسبت به آنها اهمیت زیادی دارد. دفعه بعدی که فکری منفی به ذهنتان خطور کرد، با آن همانند یک ماشین در حال حرکت رفتار کنید. یعنی همانطور که وقتی ماشینی از کنارتان عبور میکند، به آن اجازه رد شدن میدهید و سعی نمیکنید راننده را متوقف کنید، در مورد افکار منفی نیز همین عملکرد را داشته باشید.
یعنی وقتی به ذهنتان خطور کرد سعی نکنید به فکر کردن درباره آن ادامه دهید، در عوض بگذارید از ذهن شما همانند یک وسیله در حال حرکت بگذرد. وقتی به افکار خود بیش از اندازه قدرت میدهید، باعث میشود که آنها کنترل ذهن شما را در دست بگیرند. اگرچه نمیتوانید مانع ورود فکر منفی به ذهنتان شوید، اما میتوانید آن را از ذهن خود بیرون کنید.
3. افکار درونتان را به چالش بکشید
افکار ما، بارها و بارها در ذهنمان تکرار میشوند، بنابراین به همان اندازه که لازم است آنها را از ذهن خود بیرون کنید، باید ریشه این افکار را نیز مشخص کنید، یعنی بدانید از کجا وارد ذهن شما شدهاند. فرض کنید در طول روز دائماً خودتان را «احمق» خطاب میکنید. وقتی متوجه این وضعیت شدید، از خودتان بپرسید: «آیا این طرز فکر اصلاً واقعیت دارد؟ آیا من واقعاً فرد احمقی هستم یا بی جهت این صفت را به خودم نسبت میدهم؟ آیا هیچ دلیلی این موضوع را تأیید میکند؟» با به چالش کشیدن افکار منفی پی خواهید برد که واقعاً نادرست هستند و در موردشان اغراق میکردهاید. به این ترتیب میتوانید افکار منفی را به افکار مثبت تکرار شونده در خودتان تبدیل کنید.
4. افکار واقعی را جایگزین افکار منفی کنید
همانطور که هر گاه ظرفی میشکند، ظرف دیگری را جایگزین آن میکنیم، باید جایگزینی هم برای افکار منفی پیدا کنید. هر گاه فکری منفی به ذهنتان خطور کرد، کمی تأمل کنید و سعی کنید فکری مثبت را جایگزین آن کنید. اگر با خودتان می گویید: «من از پس انجام این کار بر نمیآیم» سعی کنید به خودتان بگویید که تواناییتان بیشتر از این است. با این حال به خاطر داشته باشید که به خودتان چیزی را بگویید که کاملاً به آن باور دارید. در غیر این صورت وقتی در موقعیتی قرار میگیرید که گفتههای مثبت شما به خودتان را نقض میکند، در واقع بیشتر به خودتان آسیب زدهاید.
5. از تکنیک نوشتن استفاده کنید
اگر گفتگوی درونی شما به یک احساس قوی خاص مثل ترس، خشم یا حسادت ربط دارند، سعی کنید با نوشتن، آنها را کنار بگذارید. به این منظور یک خودکار و کاغذ بردارید و تمام افکار منفی سرکوب شده خود را به شکل واقعی بر روی آن بنویسید. پس از آن با روشی این کاغذ را از بین ببرید و این کار را نمادی برای عبور از افکار منفی تلقی کنید. مثلاً میتوانید کاغذ را پاره کنید یا مچاله کنید و به شکل توپ در بیاورید، بسوزانید یا آن را خط خطی کنید.
اگر جزو آن دسته از افراد هستید که تمایلی به نوشتن افکار خود ندارید میتوانید به روش دیگری عمل کنید که همین تأثیر را داشته باشد. مثلاً مجسمهای بسازید یا یک نقاشی بکشید که معرف افکار منفی شما باشد و سپس آن را خراب کنید یا شکلش را تغییر دهید. نکته این تکنیک این است که تا حدودی افکار خود را به شکل فیزیکی در بیاورید و سپس آن را پیش چشم خود تخریب کنید تا به شکل نمادین شاهد از بین رفتن آنها باشید.
6. یک جمله کلیدی برای خودتان در نظر بگیرید
یکی از راه کارهای مواجهه با افکار منفی این است که یک جمله برای خودتان در نظر بگیرید تا در مواقع رو به رو شدن با آنها، به شما یادآوری کند که قدرت کنترل واکنشهای جسمیتان را دارید و میتوانید این نیرو را در طول زمان افزایش دهید. برای انجام این روش یک نفس عمیق بکشید و جملهای شبیه این را با خودتان بگویید: «چون من قبلاً رابطه تلخی را تجربه کردهام، دلیل نمیشود که همه انسانها را بد تصور کنم» یا «چون قبلاً زمان زیادی را به پیدا کردن کار گذراندهام دلیل نمیشود که در آینده هم نتوانم کار خوبی پیدا کنم». بعد از گفتن این جمله در حالی که نفس خود را به بیرون میدهید با خودتان بگویید: «حالا آرام باش» و به این صورت تنش را از خودتان دور کنید.
اگرچه تغییر فکر، فرآیند دشواری است اما نتیجه مثبت حاصل از آن میتواند دید شما را نسبت به زندگی تغییر دهد. اگر مشاهده کردید که دائماً در حال کلنجار رفتن و درگیری با افکار منفی خود هستید، باید سعی کنید ریشه آنها را پیدا کنید و با نکاتی که در این مقاله به شما ارائه کردیم، دنبال راهی برای متوقف کردن و از بین بردن آنها باشید. به این ترتیب راه برای ورود افکار مثبت به ذهن شما باز خواهد شد و یک زندگی سرشار از موفقیت و شادی خواهید داشت.
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایدهآل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر