خلاصه ای از مقاله
یک فرد شاغل بیشتر زمان مفید خود را در محیط کار سپری مینماید. زمانی که در محیط کار همدلی و روابط خوب وجود داشته باشد، هم انگیزه فرد برای کار بیشتر میگردد و هم در این بازه زمانی انرژی خوبی را دریافت میکند و میتواند ساعات دیگر روز خود را با این انرژی بهتر سپری نماید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- نقش تعیین کننده احساس همدلی در زندگی شخصی و کاری
- همدلی در محیط کار چیست؟
- اهمیت همدلی و مزایای آن
- مزایای داشتن همدلی در محیط کار
- ارزش همدلی در سازمانها
نقش تعیین کننده احساس همدلی در زندگی شخصی و کاری
آیا با مهارتهای ارتباطی در محیط کار آشنایی دارید؟ واژه «همدردی» از یک کلمه لاتین گرفته شده است که به معنای شریک شدن در درد و رنج است. در روانشناسی همدردی بیشتر از اینکه یک احساس تلقی شود، یک عمل شناخته میشود. عناصری مثل همدلی، عشق یا مراقبت همگی در راستای کمک به دیگران برای حل مشکلات آنها به کار گرفته میشوند. این احساس در محیط کار نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. شما اگر بتوانید در محیط کار خود به شکل همدلانهای رفتار کنید، میتوانید پیشرفت و بهبود چشمگیری را مشاهده نمایید. به طور کلی همدردی از 3 عنصر اصلی تشکیل میشود:
1. درک دیگران و همدلی با آنها در راستای حل مشکلات پیش رو
2. دوست داشتن و مراقبت از اطرافیان
3. بدون هیچگونه غرور یا منتی در مواقع مورد نیاز به دیگران کمک کنید.
شما زمانی که با این احساس پیش میروید نباید توقع عمل متقابل را داشته باشید. در همدردی داد و ستد به هیچ عنوان معنایی ندارد. در عوض آن، شما باید در رفتارهای خود نشانی از نوع دوستی را قرار دهید تا به فرد مقابل خود نشان دهید که بابت همدردی با او انتظار پاسخ مشابه یا دریافت هیچ پاسخ دیگری را ندارید. تمام ماهیت این واژه را میتوانید در «همدلی در عمل» خلاصه کنید. تحقیقات و یافتههای اخیر نشان میدهند که همدلی یک جنبه بسیار مهم در محیطهای کاری سازنده است. نشان دادن این موضوع که با همکاران، سرپرستان یا زیردستان خود همراه و همدل هستید، یک عامل ضروری برای حفظ رضایت شغلی و انگیزههای کار میباشد. در این مقاله به مزایای همدل بودن با دیگران اشاره کرده و نشان میدهیم که چگونه محبت میتواند به رشد حرفهای یک فرد کمک کند. همچنین به نقش مدیریت همدلانه در دستیابی به رضایت شغلی نیز پرداخته میشود.
همدلی در محیط کار چیست؟
مطالعات نشان میدهند که سازمانهایی که افراد حاضر در آن همگی با هم همدل هستند، میزان استرس کارمندان کاهش یافته و رضایت از کار بیشتری وجود خواهد داشت. علاوه بر این، با داشتن همدردی در محیط کار میزان وفاداری، تعهد و مشارکت کارکنان افزایش پیدا میکند. تمامی سازمانها یک بخش احساسی را درون خود دارند و کارکنانی که با همدلی با یکدیگر مشارکت میکنند، از حمایت و همکاری بیشتری برخوردار هستند.
ما میتوانیم همدلی در محیط کار را به شکلهای زیر تعریف کنیم:
- زمانی که همکاران دچار درد و ناراحتی هستند یا به دلایل شخصی دچار استرس میباشند، به آنها توجه کنید. همچنین سعی کرده کاری کنید تا آنها در محیط کار احساس امنیت و راحتی کنند.
- به صورت فعالانه به دیگران گوش فرا دهید. این کار را بدون اینکه بخواهید آنها را قضاوت کنید، انجام دهید.
- انتقادات را بپذیرید و نظرات خود درباره عملکرد اشتباه یا ضعیف دیگری را به دقت بیان نمایید. شما باید اطمینان حاصل کنید که با گفتار خود باعث آزردگی هیچ کسی نخواهید شد.
شما با تمرکز روی همدلی در محیط کار میتوانید روابط سالم بین فردی را گسترش دهید. این امر به شما کمک میکند تا از صمیم قلب دیگران را تشویق و از آنها قدردانی نمایید نه اینکه بر اساس منافع سازمان یا منافع شخصی این کار را انجام دهید. مطالعات نشان میدهد که همدردی در محیط کار باعث میشود که در میان افراد حاضر در یک محیط اعتماد، ارتباط دوطرفه و تقسیم کار ایجاد شود. داشتن رفتار مهربانانه در محیط کار نه تنها روی دو طرف مقابل تأثیر میگذارد، بلکه روی فرهنگ عملکرد در محیط کار نیز تأثیر مثبتی خواهد داشت. تحقیقات همچنین نشان دادهاند که برقراری ارتباط با همدلی و مهربانی ارزش کارکنان را در سیستم بالا برده و آنها این احساس را خواهند داشت که نقش مهمی را به عنوان بخشی از تیم ایفا میکنند. این کار باعث میشود که اضطراب و استرس افراد پایین آمده و آنها با آرامش و خیالی راحت کار خود را انجام دهند. به همین دلیل است که امروزه بسیاری از سازمانهای پیشگام تلاش میکنند تا قبل از اینکه برای رسیدن به هر یک از اهداف خود گام بردارند، یک محیط همدلانه را ایجاد کنند.
اهمیت همدلی و مزایای آن
مفهوم همدلی به شکلی واضح بیان کننده نقش مهم عمل در آن است. با وجود اینکه ما میتوانیم همدلی خود را با رفتارمان نشان دهیم اما این احساس را نمیتوانیم به شکلی مؤثر بیان کنیم. سازمانها ممکن است تعداد زیادی کارمند با استعداد و حرفهای را داشته باشند که در زمینه کاری خود از تجربه بالایی برخوردار هستند. اما تا زمانی که آنها با احترام با دیگران رفتار نکنند و از ناراحتی و درد آنها نکاهند، نمیتوانند در کار خود موفق شوند. مزایای همدلی در محیط کار بسیار زیاد است. شما با این کار یک جریان ارتباطی سالم را در محیط کار خود به راه میاندازید که سلامت سازمانی شرکتتان را بهبود میبخشد.
مزایای داشتن همدلی در محیط کار
1. حفظ کارکنان
یکی از مزایای حیاتی داشتن محیط کار همدلانه، داشتن امکان حفظ کارکنان است. کارکنانی که از سمت همکاران و سرپرستان خود همدردی، درک و کمک دریافت میکنند، احتمالاً زمان بیشتری را در آن سازمان باقی میمانند. همچنین از تمام تلاش خود برای سازمان خود استفاده میکنند. در نقطه مقابل، کارکنانی که با آنها به شکل مناسبی رفتار نمیشود انگیزه خود را از دست داده و بهرهوری آنها کاهش پیدا میکند.
2.کاهش استرس
داشتن احساس همدردی محیطی را به وجود میآورد که بتوان در آن به شکلی فعالانه ارتباط برقرار نمود. کارکنانی که در چنین محیطی کار میکنند، میتوانند مشکلاتی که دارند را با دیگران به اشتراک بگذارند و با یکدیگر ارتباط خوبی داشته باشند. این امر سبب میشود که آنها استرس کمتری داشته و در نتیجه، بهرهوری آنها نیز افزایش پیدا میکند. همکاری با افراد مهربان این شانس را به کارکنان میدهد که استرس کار را مدیریت کنند و از منابع احساسی خود برای مقابله و از بین بردن آن استفاده کنند. مطالعات نشان میدهند که زمانی که افراد به شکلی مثبت با یکدیگر تعامل دارند، استرس آنها به صورت چشمگیری کاهش پیدا میکند.
3. سلامت فیزیکی
در سال 2008 روی سلامت محیط کار مطالعهای صورت گرفت که نشان داد کارکنانی که چند دقیقهای را به داشتن تعامل با همکاران خود سپری میکنند، فشار خون و ضربان قلب ثابتی را خواهند داشت. در کنار آن نیز سیستم ایمنی بدن آنها عملکرد بهتری را داشته و احتمال مریض شدن آنها کاهش مییابد. همچنین این امر سبب میشود که آنها به شکل موثرتری میان کار و زندگی شخصی خود تعادل برقرار کرده و در نتیجه، زندگی خانوادگی و اجتماعی شادتری را تجربه میکنند.
4. روابط بین فردی
رهبران و مدیرانی که در محیط کار رویکردی همدلانه را دنبال میکنند، کارکنان بیشتری را خواهند داشت که به صورت متعهدانه برای شرکت کار میکنند. کارکنان آنها تمایل دارند که با دستیابی به اهداف سازمان، محبتی که دریافت کردهاند را پاسخ دهند. همچنین آنها روابط سالم و حرفهای قویای را ایجاد میکنند تا کارکنان بتوانند از کار کردن به عنوان یکی از اعضای تیم آنها احساس راحتی نمایند. زمانی که افراد این احساس را داشته باشند که وجود آنها برای سازمانی که در آن کار میکنند، ارزشمند است، به صورت خودکار احساس بهتری را خواهند داشت. پس در نتیجه این احساس خوب، عملکرد بهتر و سازندهتری را نیز خواهند داشت.
ارزش همدلی در سازمانها
هرگونه بیان همدلی3 جنبه مختلف را در برمیگیرد.
- جنبه شناختی: «من مشکلات شما را درک میکنم.»
- مؤلفه عاطفی: «من احساس شما را درک میکنم.»
- مؤلفه انگیزشی: «من میخواهم در این زمینه به شما کمک کنم.»
همدلی در رهبران باعث میشود که آنها کارایی بیشتری داشته باشند. این امر به آنها کمک میکند تا تغییرات مثبتی را تجربه کنند. تا نه تنها سرپرست بهتری باشند، بلکه انسان بهتری نیز باشند. بیل جورج، مدیر سابق مدترونیک در این زمینه میگویند: «همدلی این تأثیر را روی یک مدیر میگذارد که به جای فکر کردن به صورت "من" به شکل "ما" فکر کند». این جمله به خوبی میتواند مفهوم همدلی در کار به ویژه همدلی مدیر و رهبر یک مجموعه با اعضای آن را نشان دهد. اگر شما مدیر یک مجموعه بوده و میخواهید پیشرفتی را داشته باشید، باید روی این موضوع به شکل دقیق کار کنید. به همین منظور باید 5 عنوانی که این احساس سرنوشت ساز را تحت تأثیر قرار میدهد را به خوبی شناسایی نمایید. همدلی در محیط کار این معانی را دارد:
1. توجه به سلامت کارکنان
روانشناسان اعتقاد دارند که افرادی که از همدلی بیشتری برخوردار هستند و با کارکنان خود تعاملات بهتری دارند، محبوبتر بوده و در کسب و کار خود موفقتر میباشند. به عنوان مثال، اگر یکی از کارکنانی که به تازگی استخدام شده است، نتواند از همان ابتدا خود را با سیستم وفق دهد، در یک محیط دوستانه باید به او زمان داده شود تا خود را پیدا کند. باید از او حمایت شود تا بتواند خود را با شرایط وفق داده و احساسات مثبت خود را بازگرداند. نه اینکه با یادآوری پروتکلها و قوانین او را تحت فشار قرار دهند.
2. جریان ارتباطی مثبتتر در محیط کار
همدلی به عنوان یک ارزش، کارکنان را تشویق میکند تا ارتباط مثبت بیشتری را با یکدیگر داشته باشند. رهبران و مدیران همدل میتوانند با سازماندهی جلسات هفتگی، دریافت بازخورد یا تعریف پروژههای گروهی بیشتر، این نگرش را درون سازمان خود ایجاد کنند. در نتیجه، کارکنان این فرصت را پیدا خواهند کرد تا به صورت تیمی کار کرده و برای کمک و حمایت از یکدیگر انگیزه بیشتری داشته باشند. در نهایت نیز بتوانند به هدف مشترک خود در شرکت دست پیدا کنند.
3. داشتن تعاملات سازندهتر
مکالمههای دوستانهای که در آن هیچگونه قضاوتی صورت نمیگیرد، سبب ایجاد همکاری و صداقت بیشتری میان کارکنان میشود. در چنین محیطی، رهبران و کارکنان با یکدیگر با احترام رفتار میکنند و همگی برای رسیدن به هدف مشترک خود تلاش میکنند. آنها همیشه برای بحث و تبادل نظر آماده بوده و هر زمان که نیاز باشد بر سر مسائلی که ممکن است به کمک دیگران نیاز داشته باشند با دیگران ارتباط برقرار میکنند.
4. درک عمیقتر
همدردی در سازمان باعث ایجاد همدردی شناختی شده و در افراد این احساس را به وجود میآورد که: «این فرد دقیقاً مثل من است.» مدیران و کارکنانی که در یک محیط سازنده قرار گرفتهاند، همواره آگاه بوده و برای پذیرش ایدههای دیگر افراد آمادهاند. آنها تلاش میکنند تا قبل از داشتن هر گونه نتیجه گیری، سعی کنند یکبار با کفشهای طرف مقابل خود راه بروند. چنین رویکردی به افراد امکان درک متقابل از یکدیگر داده و روی عملکرد افراد در یک سازمان تأثیر مثبت میگذارد.
5. مهربانی بیشتر نسبت به خودتان
مسئلهای که باید در نظر داشت این است که شما پیش از آنکه با دیگران همدل بوده یا همدردی آنها را بپذیرید، باید با خودتان مهربان باشید. تا زمانی که شما با خودتان مهربان نباشید، نمیتوانید ارزش همدل بودن و مزایای آن را درک کنید. شما خیلی راحت میتوانید مهربان بودن با خودتان را تمرین کنید. شما میتوانید این کار را با تأیید خود به شکلی مثبت انجام دهید. برای مثال بگویید: «من لیاقتش را داشتم»، «من به هیچ عنوان احساس غم، درد و پشیمانی نمیکنم» یا «من تمام تلاشم را میکنم.»
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایده آل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر