خلاصه ای از مقاله
رفتار قاطعانه به شما کمک میکند در برابر انتقادات و نظرات منفی دیگران واکنش مناسبی نشان دهید و نه گفتن به دیگران را بیاموزید. همچنین یاد میدهد که بر احساس خجالت غلبه کنید، با اشتباهات کنار بیایید، عزت نفس خود را افزایش دهید و احساسات خود را بیان کنید. در این مقاله به هر یک از این موارد میپردازیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
کاربردهای رفتار قاطعانه در زندگی
در این مقاله قصد داریم به موضوع استفاده از رفتار قاطعانه در زندگی بپردازیم. رفتار قاطعانه به شما کمک میکند در برابر انتقادات و نظرات منفی دیگران واکنش مناسبی نشان دهید و نه گفتن به دیگران را بیاموزید. همچنین یاد میدهد که بر احساس خجالت غلبه کنید، با اشتباهات کنار بیایید، عزت نفس خود را افزایش دهید و احساسات خود را بیان کنید. در این مقاله به هر یک از این موارد میپردازیم.
1. نشان دادن واکنش مناسب به قضاوتها و انتقادات دیگران
طرح پرسشهای منفی و استفاده از جملات قاطعانه منفی دو تکنیک سادهای هستند که به کمک آن میتوان به قضاوتها و انتقادات منفی دیگران پاسخ داد. در اولی ما از طرف انتقاد کننده میخواهیم جزئیات بیشتری درباره موضوع مورد انتقاد بیان کند. مثلاً ممکن است کسی از نحوه سخنرانی یا پرزنت شما انتقاد کند و بگوید: «سخنرانیات خیلی بد بود!» شما در جواب میتوانید بپرسید: «دقیقاً چه چیز آن را دوست نداشتی؟»
در مورد ادعای منفی، تمام یا بخشی از انتقاد فرد را تکرار کرده و با آن موافقت میکنید. مثلاً اگر در همان موضوع سخنرانی به شما گفتند «اسلایدها خیلی بد و نامناسب بودند»، در پاسخ بگویید: «بله آماده کردن اسلایدها، سختترین بخش سخنرانی بود». مواجهه درست با انتقادات و قضاوتها، به اندازه مواجهه درست با تعریف و تمجید اثر گذار است.
2. «نه» گفتن به دیگران را بیاموزید
افراد منفعل و غیرقاطع، به سختی میتوانند به دیگران نه بگویند، به ویژه اگر درخواست از سمت کسانی باشد که میخواهند بر آنها تأثیر بگذارند. اگر همیشه به خواستههای دیگران جواب مثبت بدهید و به موقعیت و خواستههای خودتان توجه نکنید، کم کم این حالت به نقطه ضعف شما تبدیل میشود و دیگر نمیتوانید به درخواستهای افراد جواب منفی بدهید. بهترین روش «نه» گفتن این است که کلمه «نه» را با قاطعیت، شفاف و بدون ترس بیان کنید.
به طرف مقابل بگویید که نمی توانید درخواست او را محقق کنید. هرگاه میخواهید جواب منفی بدهید از کلمه نمیتوانم استفاده نکنید. مثلاً نگویید: «امروز نمیتوانم با تو بیرون بیایم» به جای آن بگویید: «نه، امروز با تو بیرون نمیآیم، چون برنامههای دیگری دارم».
در این جا مثالی از یک ایمیل را مشاهده میکنید که در آن شخص فرستنده برای ملحق شدن به یک پروژه تحت فشار است، اما خودش تمایلی به شرکت در آن ندارد: «مفتخرم که برای این کار، من را مورد نظر قرار داده بودید. اگر در شرایط دیگری بودم، حتماً به درخواست شما پاسخ مثبت میدادم. پروژه جالبی به نظر میرسد و این لطف شما را نشان میدهد که من را برای این کار در نظر گرفتید. لطفاً من را هم در جریان پیشرفت کار خود قرار دهید. مطمئنم که در این پروژه، موفقیت بزرگی به دست خواهید آورد».
3. غلبه بر احساس خجالت
افرادی که اعتماد به نفس ندارند، معمولاً خجالتی هستند. داشتن این دو حالت باعث میشود، فرد در موقعیتهای اجتماعی احساس بیکفایتی کند. به همین خاطر است که این دسته افراد معمولاً از مشارکت در کارها خودداری میکنند. یکی از ترفندهایی که میتوانید به کمک آن در محیطهای ناشناخته احساس راحتی بیشتری داشته باشید این است که خودتان را در محیطهایی تصور کنید که معمولاً احساس راحتی بیشتری دارید و خود واقعیتان هستید. مثلاً اتاق خودتان یا کافهای که معمولاً با دوستانتان میروید.
4. کنار آمدن با اشتباهات و پذیرفتن آنها
همه ما در زندگی مرتکب اشتباهاتی میشویم، اما برخی از ما شجاعت پذیرفتن آنها را نداریم. با این حال، به خاطر داشته باشید که اشتباهات جزئی از زندگی ما انسانها است و نباید به خاطر آن احساس شرمندگی یا خجالت کنیم. هرگاه متوجه اشتباهتان شدید، آن را تمام و کمال بپذیرید. از طرفی نیاز نیست بارها به خاطر آن عذرخواهی کنید یا خودتان را سرزنش کنید بلکه در عوض به دنبال راهی برای جبران آن باشید.
5. افزایش عزت نفس برای قاطعیت در رفتار
کارشناسان بر این باورند که حدود 80 درصد انسانها، فاقد عزت نفس کافی هستند. این مسئله وقتی خودش را نشان میدهد که خودمان را با کسانی مقایسه میکنیم که اعتماد به نفس، جرأت و شجاعت بیشتری دارند و از ما موفقتر هستند. برای این که بتوانید عزت نفس خود را افزایش دهید، نباید در دام این نوع مقایسهها بیفتید. به خاطر داشته باشید که شما از هیچ کس نه بهتر هستید و نه بدتر. شما همانید که هستید و مثل بقیه انسانها، ارزشها و شایستگیهای مخصوص خود را دارید.
6. بیان احساسات و افزایش اعتماد به نفس
یکی دیگر از دلایلی که باعث کاهش عزت نفس انسان میشود، این است که تصور میکنید دیدگاههایتان مانند افراد دیگر مهم نیست. این اتفاق زمانی میافتد که احساس میکنید نمیتوانید به صراحت دیگران نظرات و تفکرات خود را بیان کنید. در نتیجه مجبور میشوید یک جا بنشینید و حرفی نزنید. این یکی دیگر از ضربههایی است که من یا ego انسان به او وارد میکند و باعث میشود انسان حس خوبی نسبت به خودش نداشته باشد و برخی از تصورات نادرستی که از کودکی نسبت به خود داشته است را مجدداً باور کند.
سعی کنید این خصوصیت را از خود دور کنید و یاد بگیرید بدون توجه به طرز فکر یا احساسی که دیگران ممکن است نسبت به شما داشته باشند، نظر خود را به راحتی بیان کنید. تمرین جرأت ورزی در همه موقعیتهای زندگی به شما کمک میکند که روز به روز اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید. از فرصتهایی که برای تقویت جرأت ورزی برایتان پیش میآید نهایت بهره را ببرید. پس از مدتی متوجه تغییر در زندگی خود خواهید شد.
کاربردهای جرأت ورزی
یکی از مهمترین کاربردهای جرأت ورزی این است که به مدیریت روابط بین فردی کمک میکند.
- بهترین راه برای واکنش نشان دادن به قدردانی و تمجید دیگران این است که از فرد تشکر کنید و با تواضع آن را بپذیرید.
- وقتی مورد انتقاد قرار میگیرید، حتی اگر به لحاظ روحی دچار آسیب شدهاید، به خودتان یادآوری کنید که این تنها نظر شخص است و نباید آن را صد در صد جدی بگیرید.
- وقتی میخواهیم به درخواستی که مجبور به پذیرفتن آن نیستیم پاسخ منفی بدهیم، باید به شکل شفاف و قاطع «نه» بگوییم.
- نسبت به دیگران محبت خالصانه داشته باشید تا نزد دیگران محبوب باشید.
- بهترین راه برای مواجهه با اشتباهات این است که آنها را به طور کامل بپذیرید، یک بار عذرخواهی کنید و از کنار آن بگذرید.
مقاله پیشنهادی: جرأت ورزی و نقش آن در زندگی
چگونه در ارتباطات ابراز وجود کنیم؟
بیشتر کارشناسان معتقدند که مهارت ابراز وجود و جرأت ورزی، هنگام برقراری ارتباطات، بیشتر خود را نشان میدهد. صرف نظر از نوع ارتباطی که با دیگران برقرار میکنیم (کلامی، رفتاری، تصویری)، مهارت جرأت ورزی و ابراز وجود، به خوبی خود را آشکار میکند. در این قسمت از مقاله قصد داریم شما را با تکنیکهایی آشنا کنیم که به کمک آن، کلیه ارتباطاتتان به شکل صریح و قاطعانه باشد.
1. روش ارتباطی مخصوص خود را داشته باشید
گاهی ممکن است حرفهایی را به دیگران بزنیم و بدون این که خودمان متوجه باشیم، باعث رنجش آنها شویم. مثلاً وقتی از عملکرد کسی ناراضی هستیم ممکن است به صورت مستقیم به او بگوییم. برای مثال بگوییم: «تو من را خیلی عصبانی میکنی». جملاتی از این دست در اصطلاح «عبارتهای سمی» نامیده میشوند، زیرا، آسیب جدی به طرف مقابل وارد میکنند. وقتی کسی کار اشتباهی انجام میدهد که باعث ایجاد احساس نامطلوبی در شما میشود، احساسات خود را بیان کنید و از کلمه «من» استفاده کنید. مثلاً بگویید: «وقتی دیر میآیی، بد اخلاق میشوم».
2. به جای قضاوت کردن، توضیح دهید
قضاوت کردن و برچسب زدن به دیگران، یکی از مواردی است که انسان در جوانی تحت تأثیر نفس خود آن را انجام میدهد. همین نفس یا ego است که باعث فاصله افتادن میان انسانها شده و روابط را تخریب میکند. به جای قضاوت درباره دیگران و استفاده از برچسبهایی مثل «او نادان است»، از کلمات محترمانه در ارتباطات خود استفاده کنید و مثلاً بگویید: «او هر از گاهی اشتباه میکند».
3. به جای کلی گویی، جزئیات را بگویید
اغلب ما در ارتباطات خود از عبارتهای کلی استفاده میکنیم که در حقیقت نادرست هستند. مثل «تو همیشه دیر میآیی». در عوض، قبل از حرف زدن فکر کنید و از کلمات محترمانه و درست استفاده کنید. مثلاً بگویید: «این ماه، دومین باری است که دیر آمدی».
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایدهآل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر