خلاصه ای از مقاله
برخی تصمیم گیریها باید به سرعت و فوراً گرفته شود. برخی دیگر قبل از رأی نهایی فرصت کافی برای تحلیل و بررسی را به ما خواهند داد. همه انسانها ممکن است که در هنگام تصمیم گیری دچار اشتباه شوند و آن تصمیمها پیامدهای ناگواری را برای آنها در بر داشته باشد.
آنچه در این مقاله می خوانید:
اشتباهات رایج در تصمیم گیری
تصمیم گیری برای برخی افراد کار بسیار آسانی است، در حالی که امکان دارد برای عدهای دیگر تمرکز بر روی یک موضوع خاص سخت و دشوار به نظر برسد. تصمیم گیری از آن دسته مهارتهایی است که دائماً نیاز به تمرین دارد. هنگامی که در یک موقعیت خاص قرار میگیرید، باید بتوانید تصمیمی اتخاذ کنید که برای شما و دیگر افراد بهترین حالت را در بر داشته باشد.
برخی تصمیم گیریها باید به سرعت و فوراً گرفته شود. برخی دیگر قبل از رأی نهایی فرصت کافی برای تحلیل و بررسی را به ما خواهند داد. همه انسانها ممکن است که در هنگام تصمیم گیری دچار اشتباه شوند و آن تصمیمها پیامدهای ناگواری را برای آنها در بر داشته باشد.
این گونه لغزشها خصوصاً در مواردی که وضعیت کمی پیچیدهتر از معمول است، اجتناب ناپذیر خواهد بود. هنگامی که تصمیم اشتباهی میگیرید به جای اینکه عقب نشینی کنید و یا مأیوس شوید، باید با دید مثبت به اشتباه خود بنگرید. هر اشتباهی توسط شما باید به شکلی سازنده پذیرفته شود. بسیار مهم است که از اشتباهات خود عبرت بگیرید تا دوباره در موقعیتی مشابه، اشتباه خود را تکرار نکنید. درک اشتباهات و پذیرش آنها، گام اولیه برای گرفتن تصمیمات درست در موارد مشابه است. در ادامه به این موضوع میپردازیم که چگونه میتوان تا حد امکان از خطا در تصمیم گیری جلوگیری نمود.
1. عدم آشنایی کامل با موضوع اصلی تصمیم گیری
بر طبق تحقیقات یکی از عواملی که در سرعت رأی نهایی ما، نتیجه بسزایی خواهد داشت، شناخت کافی و کامل از موضوعی است که میخواهیم در رابطه با آن به نتیجه برسیم. بنابراین در ابتدا بهتر است، بررسیهای لازم را در خصوص مسئله مورد نظر انجام دهیم و تا حد امکان به همه گزینههای موجود در رابطه با آن دست پیدا کنیم و سپس با سبک سنگین نمودن آنها بیندیشیم که کدام موارد را حذف کرده و چه مواردی را جایگزین نماییم و سپس به آخرین و بهترین گزینه برسیم. اما چنانچه با اصل مسئله بیگانه باشیم، تمامی وقت و انرژی خود را بر روی یک اشتباه پایه ریزی خواهیم کرد و در انتها خواهیم دید که نتیجه به دست آمده تا چه اندازه با چیزی که تصور کرده بودیم تفاوت خواهد داشت.
2. تکیه بیش از اندازه بر روی اطلاعات غیر تخصصی
برخی افراد بیش از حد بر روی اطلاعات منابع مختلف تکیه میکنند در حالی که بسیاری از این منابع موثق نیستند و برای فریب عموم، به تحریر درآمدهاند. حتی در حالتی که آن اطلاعات کارشناسانه و موثق باشند، ممکن است دارای خطا و اشتباه شده و در برخی موارد تعصب در نوشتن آنها بی تأثیر نبوده باشد. تا حد امکان برای اینکه از فریب خوردن توسط اطلاعات کذب اجتناب کنید، بهتر است که به جای تصمیم گیری بر اساس یک منبع، اطلاعات خود را از طریق بررسی مراجع مختلف به دست آورید.
3. اعتماد به نفس بیش از حد
اگر در درستی انتخابهایی که انجام میدهید بیش از اندازه مطمئن و مصمم هستید، بهتر است تا حدی به صحت آنها شک کنید. در این صورت میتوانید گزینههای احتمالی دیگری را نیز در نظر بگیرید تا در نهایت به بهترین گزینه ممکن دست پیدا نمایید.
4. دریافت اطلاعات نادرست از افراد ناآگاه
هنگامی که شخصی با اینکه در زمینه مورد نظر شما تخصصی ندارد، در آن مورد اظهار نظر میکند، اگر نصایح او را پذیرا باشید اشتباه بسیار بزرگی مرتکب شدهاید. همه شما در مسیر تصمیمات خود در معرض نصایح داوطلبانه و نادرست عدهای افراد قرار خواهید گرفت. شنیدن و گذشتن از چنین مواردی تنها راهی است که در مواجهه با آنها برای شما خالی از ضرر خواهد بود.
5. افسوس خوردن در رابطه با تصمیمات گذشته خود
مطمئناً همه ما در بسیاری از موارد شنیدهایم که کسی در مورد تصمیمی که در گذشته گرفته است، اظهار ندامت و پشیمانی میکند. این حرکت تنها موجب میشود به جای این که بر روی روند زندگی و انتخابهایی که در حال حاظر با آنها مواجه هستید متمرکز شوید، به آن چه که پشت سر گذاشتهاید فکر کنید و افسوس بخورید. در نتیجه بهتر است گذشته را در گذشته رها کنید و خود را آماده رویارویی با رویدادهای جدید نمایید.
6. تأثیر کمبود خواب در روند تصمیم گیری
بر طبق تحقیقات دانشگاه ایالتی واشنگتن، کمبود خواب باعث عدم تمرکز هنگام تصمیم گیری در شرایط بحرانی میشود. به همان میزان که اهمیت تصمیمات شما افزایش مییابد، نیاز شما به استراحت و تمرکز نیز زیاد میشود. استراحت مغز به میزان کافی موجب افزایش آرامش و تمرکز شما در هنگام روز شده و این امر باعث میشود، هنگامی که سرعت برای شما در هنگام تصمیم گیری اهمیت مییابد، قادر باشید در کمترین زمان در آن مورد به نتیجه مطلوب برسید. در ادامه موارد عنوان شده در بالا، نکاتی نیز وجود دارد که همانند تله عمل کرده و در تصمیم گیری شما را به اشتباه خواهد انداخت.
- عدم تمایل به تغییر
- عدم تشخیص مشکل اصلی
- درگیر کردن احساست زود گذر هنگام اتخاذ تصمیم
- ناتوانی در ارزیابی و تجزیه و تحلیل موقعیت
- ترس از پشیمانی
- ترس از تعهد
- تأخیر بیش از اندازه در تصمیم گیری
جهت جلوگیری در خطا هنگام تصمیم گیری چه باید کرد
در صورتی که فکر میکنید ضعفهایی که دارید راه حلی ندارند، بهتر است هر چه زودتر طرز فکر خود را تغییر دهید. همه چیز با تمرین قابل تغییر است. بنابراین حتی زمانی که برای انتخاب بهترین گزینه تنها ماندهاید به جای اینکه بترسید یا ناامید شوید، مبارزه کنید. یکی از موارد کاربردی، که هنگام انتخاب گزینه مناسب مفید واقع خواهد شد این است که در تصمیم گیری عجله نکنید. زمان کافی را برای خود در نظر بگیرید و از آن زمان برای بررسی هر چه دقیقتر گزینههای موجود استفاده نمایید.
در نتیجه هیچ گاه برای انتخاب کردن، خود را زیر فشار قرار ندهید. در مدت زمان کافی اطلاعات بیشتری را جمع آوری خواهید نمود و میتوانید به ارزشیابی بهتر موقعیتی که در آن قرار دارید، بپردازید تا با نتیجه گیری در رابطه با معایب و محاسن گزینههای موجود از تعداد آنها کاسته و در نهایت به نتیجه مطلوب خود دست پیدا کنید. همیشه در انتخابهای خود از یک مشاور یا فرد مطلع کمک بگیرید. با این حال تصمیم گیری را به طور کامل به آنها واگذار نکنید بلکه پذیرای گزینههای بهتری که توسط آنها ارائه خواهد شد باشید. در نهایت از نقطه نظر خود همه چیز را باز هم بررسی نمایید و این بار با اضافه کردن روشهای پیشنهادی توسط آنها تصمیم نهایی را بگیرید. این کار باعث میشود که با وجود پیشرفت در روند تصمیم گیری، استقلال خود را نیز در این راه حفظ نموده باشید.
هدف ما از ارائه این مطالب کمک به شما دوست عزیز است تا با استفاده از موارد مطرح شده، در زندگی شخصی یا حرفهای خود یک گام جلوتر بروید. اگر مشتاق هستید در کنار یک زندگی آرام، شغلی فارغ از مکان و زمان را هم تجربه کنید، برای کسب اطلاعات لازم درمورد فروشندگی در وبسایت آمازون با ما در آموزش فروش در آمازون همراه باشید. همچنین با دنبال نمودن صفحه نتایج شگفتانگیز دوره آربی از تجربیات دانشجویان این دوره بهره ببرید.
پاسخ به نظر