خلاصه ای از مقاله
زمانی که حادثهای رخ میدهد، برخی از رفتارهای اجتماعی میتواند به مدیریت بحران کمک کند و حادثه را تلختر ننماید. هر شخصی در جایگاه خود، میتواند با رفتار درست و منطقی به مدیریت بحران و برطرف نمودن آسیبهای ناشی از حادثه کمک نماید. استاد عزت خواه ضمن عرض تسلیت به بازماندگان حادثه پلاسکو و خانوادههایی که عزیزان خود را در این حادثه از دست دادهاند، در این مقاله به چند نکته در خصوص رفتار اجتماعی درست در چنین مواقعی پرداختهاند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- قهرمانان حادثه پلاسکو
- مدیریت بحران
- تکنیک 5 ثانیه
- هنگام وقوع یک حادثه، رفتار درست چیست؟
- رفتار اجتماعی
- قبل از انجام هر کاری کمی فکر کنید
- چگونه می توانیم آرامش ایجاد کنیم
- سوال کلیدی
قهرمانان حادثه پلاسکو
تسلیت عرض میکنم به همه ایرانیهای کل دنیا، به خاطر حادثه غمانگیزی که در ساختمان پلاسکو اتفاق افتاد. همچنین به خانوادههای عزیز آن فرشتههای زمینی هم تسلیت میگویم که باعث نجات جان مردم با از دستدادن جان خود شدند. این متون زیبا را تقدیم به این قهرمانان میکنم. تکتک ما افرادی که زندگی میکنیم و هر جایی که هستیم باید قدردان وجود چنین انسانهایی باارزش بالا باشیم. در این متن میخواهم به نکاتی اشاره کنم که واقعاً قابلتأمل است و احساس کردم که در این رابطه باید صحبت شود و از شما دوست خوبم میخواهم به عنوان یک گفتگوی دوستانه به صحبتهایی که باهم خواهیم داشت، توجه کنید.
مدیریت بحران
دوست خوبم میخواهم در مورد مدیریت بحران برای تو سخن بگویم، زمانی که حادثهای رخ میدهد ما به عنوان یک انسان چه وظیفهای داریم؟ باید دقیقاً چه کاری انجام بدهیم؟ اگر بخواهم صادق باشم باید عرض کنم اکنون یک حادثه بدی رخ داده و کاری از دست ما برنمیآید که بخواهیم به زمان گذشته برگردیم. مدام بگوییم که چرا الآن اینطور شد؟ داد بزنیم، گریه کنیم، هیجانزده شویم، چون الآن وقت این نیست که ما بخواهیم احساساتی عمل کنیم. حادثه رخ داده اگر ما بخواهیم بیشتر به سمت آن برویم و فاجعه را بزرگ کنیم، در اصل داریم به ضرر خودمان عمل میکنیم. بنابراین باید با یک دید مثبت به سمت قضیه نگاه کنیم. بهترین حالت این است که بگوئیم: من الآن به چه شکلی میتوانم اوضاع را بهتر کنم؟ نکتهای که واقعاً قلب من را به رنج آورد، بیشتر از اینکه کل حادثه بخواهد ناراحتم کند. رفتار اجتماعی یکسری از افراد بود که واقعاً جای فکر و بحث دارد. به این معنی که بزرگترین معضل و شاید بزرگتر از این اتفاق و آتشسوزی، همان رفتار اجتماعی یکسری از افراد است.
مقاله پیشنهادی: درمان استرس شدید با 14 راهکار آرامش بخش
تکنیک 5 ثانیه
زمانی که ما هر کاری که میخواهیم انجام بدهیم فقط کافی است که چشمان خود را پنج ثانیه ببندیم و فکر کنیم قبل از اینکه بخواهیم آن کار را انجام دهیم، تنها 5 ثانیه فکر کنیم این اتفاق افتاده، کاری که ضمیر ناخودآگاه خیلی افراد میگوئند و خیلی از آنها فیالبداهه انجام میدهند، شاید در خیلی از زمینهها میخواهند کاری را که انجام دهند به تأخیر بیندازند یا انجام ندهند. ولی در یک زمینهای که خیلی هم بد میباشد، بسیار سریع عمل میکنند. آن زمینه این است، زمانی که اتفاقی میافتد، اول چه کار میکنند؟ سریع گوشی خود را در میآورند و شروع به فیلمگرفتن میکنند. من واقعاً تعجب میکنم که این افراد با چه طرز فکری عمل میکنند؟ حتی یک لحظه هم به این فکر نمیکنند که آیا کار بهتری هم است که من بتوانم انجام بدهم؟ آیا میتوانم کمک کنم حتی اگر یک قدم باشد؟ آیا میتوانم اصلاً کاری انجام بدهم یا خیر؟ حال پاسخ این پرسشها دو حالت دارد: بله یا خیر؟ آیا میتوانم کمک کنم یا نه؟ آیا شرایطی دارم که اصلاً کمک کنم؟ اگر میتوانید، خوب کمک کنید؟ اگر جواب منفی است، بهتر است که هیچ کاری انجام ندهید.
هنگام وقوع یک حادثه، رفتار درست چیست؟
دوست خوبم، قبول این واقعیت خیلی سخت است. اما خیلی از افراد اگر کاری نکنند بهتر از این است که کاری انجام دهند، اگه هیچکاری نکنند واقعاً میتوانند راه را برای کسانی که در این حیطه، تخصص کمک کردن به دیگران را دارند، باز کنند. در این شرایط عکسی منتشر شد که آمبولانس میخواست برای کمک برود، اما متأسفانه راهی نبود که بتواند رد شود زیرا آدمها این راه را بسته بودند. واقعاً خیلی جای فکر داشت، چه طرز فکری است که جلوی ماشین آمبولانس را میگیرند. حتی عکس سلفی میگیرند، یا با هم حرف میزنند، نگاه میکنند، دوست من وقتش نبوده که آن آدمها در آن شرایط این کار را انجام دهند و باید دور میشدند و محل حادثه را ترک میکردند، قطعاً با این اقدام جان یک نفر را میتوانستند نجات دهند. بعضی مواقع خیلی خوب است که ما قبل از اینکه کاری را انجام دهیم، فقط 5 ثانیه فکر کنیم. آیا من میتوانم کمک کنم یا خیر؟ اگر جواب شما منفی است، حداقل باید راه را برای کسی که میخواهند کمک کنند، باز کنید. به طور مثال برای آمبولانس و کمکهایی که میخواهد به محل حادثه برسد. متأسفانه بعد از گذشت چندین سال حتی بعد از ساخته شدن اینستاگرام اکثر افراد نمیدانند که این اپلیکیشن برای چه ساخته شده است؟ خیلی از افرادی که روز حادثه جلوی آن ساختمان بودند، مشخص نیست که آیا خبرنگار یا مجری تلویزیون هستند؟ آیا وظیفهای دارند یا خیر؟ اصلاً آیا لزومی دارد که این گوشی را از جیبتان در بیاورید و عکس و فیلم گرفته و بفرستید؟ فقط به خاطر اینکه چند لایک، بازدید یا کامنت بگیرید؟ یا خود را سرگرم کنید؟ اصلاً این قضیه برای شوخی و سرگرمی نیست، جان چندین انسان در میان است، آیا واقعاً فکر نمیکنید قبل از اینکه کاری انجام دهید، باید 5 ثانیه فکر کنید؟
رفتار اجتماعی
شاید خیلی از افرادی که این کار را کردند، بین خود ما هستند و این وظیفه ما است که گوشزد کنیم. اما باز به یک رفتار اجتماعی خیلی بدتر بر میخوریم. اینکه یک روز بعد عکسها و فیلمها به اشتراک گذاشته شده و افرادی میخواهند به آنها بگویند که کسانی که عکس و فیلم منتشر کردهاند کار خیلی اشتباهی انجام دادهاند، شروع به فحاشی و نوشتن متنهای خیلی بدتری میکنند، یعنی درس دادن ما هم با بدترین شکل برخورد مواجه میشود. یک نفر کار اشتباهی را از روی نادانی انجام دادهاست و وقتی ما میخواهیم که اصلاحش کنیم به او فحاشی میکنیم، خوب دستاور این قضیه چیست؟ آیا آن فرد اصلاح میشود؟ آیا آن فرد متوجه میشود که من میتوانستم کار بهتری انجام دهم، شاید میتوانستم کار بهتری انجام دهم و در بهترین حالت من هیچ کاری نمیکردم و خیابان یا محل حادثه را خالی میکردم، برای اینکه افراد دیگری بتوانند کمک کنند. پس فحاشی کردن در شبکههای اجتماعی چون فیسبوک، اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی کار بسیار ناشایستی است. این به مراتب از کاری که فردی در حادثه عکس سلفی میگیرد و واقعاً بدتر از آن، این است که فردی به دنبال لایک و بازدید میگردد، پس این رفتار اجتماعی میتواند یک جامعه را بسازد و این اصلاح رفتار از من و شما شروع میشود.
مقاله پیشنهادی: 10 ویژگی رفتاری افرادی که با دیگران همدلی می کنند
قبل از انجام هر کاری کمی فکر کنید
من (خواننده) متن باید این کار را از خودم شروع کنم و قبل از اینکه بخواهم کاری را انجام دهم، قبل آن فقط 5 ثانیه فکر کنم، من به چه شکلی میتوانم اوضاع را بهتر کنم؟ شما هم باید این کار را شروع کنید، اگر در بین دوستان و اطرافیانتان میبینید که فردی نمیتواند خوب فکر کند و بعد از 5 سال فکر کردن هم ایده خوبی هم به ذهنش نمیآید. این وظیفه من و شما است که به او تلنگر بزنیم و این را بگوییم که واقعاً اگر نمیتوانند کمک کنند، حداقل خیابان را باز کنند تا افراد کمکرسان بتوانند به نحو احسن کار خودشان را انجام دهند. این واقعاً دردآور است که آمبولانس پشت ترافیک جمعیت مردم مانده و این واقعاً تأملبرانگیز است. یعنی اینکه یک فرد نمیخواهد آتشنشانی که زیر آوار مانده نجات پیدا کند، گفتن این صحبتها واقعاً سخت است و باید با آن مواجه شویم و در اتفاق بعدی بهتر عمل کنیم.
چگونه می توانیم آرامش ایجاد کنیم
در چنین مواقعی به این فکر کنید که اگر خدای ناکرده یکی از عزیزان شما در ساختمان محبوس شده بود یا عزیز شما مشغول خدماترسانی به افراد درگیر در حادثه بود، از مردم عادی چه انتظاری داشتید. آیا توقع شما این نبود که جمعیت راه را باز کند و عملیات نجات را برای آتشنشانان آسانتر کنند؟ آیا توقع شما این نبود که به جای استفاده از گوشی و تلفن همراه تلاش کنند تا صاحب ماشین یا خودرویی را که سد راه شده، بیابند؟ آیا انتظار نداشتید به جای انتشار عکس و خبرهای لحظهای که موجب تشویش خاطر و نگرانی خانوادههای درگیر حادثه میشود سکوت اختیار کنند و اوضاع را به هر نحو متشنج نکنند؟ با توجه با انتظاراتی که دارید میتوانید عملکرد و نحوه رفتار خودتان در موقعیتهای سخت شبیه به این را کنترل کنید.
سوال کلیدی
دوست خوبم، حال یک سؤال کلیدی از خود بپرسید که چه درسی از این حادثه گرفتید، چه رفتار اجتماعی را نباید انجام بدهید؟ چه رفتاری را باید انجام بدهید؟ دوستان عزیز این موضوع را از جنبه یک نگرش، وظیفه خودم دانستم که به آن اشاره ویژهای کنم و حداقل اینطور رفتار را خود من انجام دهم. ببینم که چه رفتارهای اجتماعی درست است و چه رفتارهای اجتماعی درست نیست؟ چه رفتاری از من، این قضیه را تشدید کرده است؟ دوستان عزیز، ما همه مسئول هستیم. در مواقعی که حوادثی رخ میدهد، نیاز به این داریم که با آرامش قضیه را بهتر مدیریت کنیم، هرکسی هر کاری از دستش بر میآید در این مواقع باید انجام دهد و دریغ نکند، حداقل کاری که میتوانیم انجام دهیم، این است که فضا را متشنج نکرده، در فضای مجازی هم سعی کنیم عکسها و فیلمهای خانوادههای آسیبدیدگان را تا حد امکان منتشر نکنیم تا آنان را بیشتر ناراحت نکنیم، خیلی مهم است که ما یک تبلت و یک گوشی در اختیار داریم، بدانیم که چه کار میکنیم، اینکه چه کامنتی میگذاریم و یا چه عکسی را به اشتراک میگذاریم خیلی مهم است. در نهایت همه باید در این مواقع دعا کنیم که از این قضیه و قضایایی شبیه به این بگذریم تا بتوانیم به آرامش بیشتری برسیم. من همیشه برای ایران عزیز دعا میکنم که دیگر اتفاقی شبیه به این در ایران عزیزمان رخ ندهد.
با سپاس فراوان از شما دوست عزیز، امیدوارم بیشترین بهره را از مطالب مقاله تقدیم به قهرمانان حادثه تلخ ساختمان پلاسکو در افراد برده و شاهد اثرات آن در بهبود زمانبندی خود بوده و آنها را از طریق ارسال کامنت با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
موفقیت شما روزافزون
حسین عزت خواه، مدرس موفقیت و کارآفرین
داشتن یک ذهنیت درست برای ساخت تجربهای از زندگی که با پذیرش همه اتفاقات غیرقابل پیشبینی آن، شما را به موفقیت برساند، چهقدر برای شما حائز اهمیت است؟ اگر علاقهمند هستید در خصوص راهنمایی که شما را برای تجربه یک زندگی موفق آماده می کند، بیشتر بدانید، مطالعه مقاله معرفی دوره شگفت انگیز پاراسل زندگی را از دست ندهید.
پاسخ به نظر