خلاصه ای از مقاله
خودباوری لازمه موفقیت هست ولی به تنهایی کافی نیست. بایستی خودتان را باور داشته باشید تا به اعتماد به نفس دست پیدا کنید. اعتماد به نفس علاوه بر اینکه باورهای شما را نشان میدهد، خصلتی است که به درون افکار، احساسات و رفتار شما نفوذ میکند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- اعتماد به نفس چیست؟
- اهمیت خود باوری
- نکتههایی برای به وجود آوردن اعتماد به نفس
- اعتماد به نفس هدایتگر موفقیت
اعتماد به نفس چیست؟
معنای اعتماد به نفس و خودباوری چیست؟ محققان نظر کاملاً واحدی ندارند، برخی معتقد هستند اعتماد به نفس صرفاً به معنای باور داشتن است، در حالی که برخی دیگر جزئیات دقیقتری را بیان میکنند و معتقد هستند خودباوری حوزه عمیقتری از انتظارات، ارزشها و شیوه عملکرد شخص را دربر میگیرد. به هر حال در معنای غیر آکادمیک، اعتماد به نفس یعنی؛ باور داشتن تواناییها، ظرفیت و قضاوتی که نسبت به خودمان داریم.
باور کنیم میتوانیم از پس وظایف و چالشهای پیش رو برآییم. همانطور که این تعریف نشان میدهد خودباوری لازمه موفقیت هست ولی به تنهایی کافی نیست. بایستی خودتان را باور داشته باشید تا به اعتماد به نفس دست پیدا کنید. اعتماد به نفس علاوه بر اینکه باورهای شما را نشان میدهد، خصلتی است که به درون افکار، احساسات و رفتار شما نفوذ میکند.
یک فرد با اعتماد به نفس بالا را که میشناسید تصور کنید؛ چرا این شخص در ذهن شما نقش بست؟ چه ویژگیهایی دارد؟ مطمئناً نمیتوانید وارد ذهن او شوید و احساسات او را از درون بخوانید، اما با قضاوتی که نسبت به افکار و رفتار او داشتید، به عنوان یک فرد با اعتماد به نفس در ذهن شما خطور کرد. افراد بسیاری از عدم اعتماد به نفس رنج میبرند. گرچه تحصیلات بالا و استعدادهای بالقوهای دارند اما نداشتن این ویژگی باعث رنجش آنها میشود.
به خودشان اجازه میدهند بازخوردهای منفی نسبت رفتار و عملکردشان داشته باشند یا گاهی خودشان را دست کم بگیرند. همین احساسات ادامه مییابد و بر عملکرد روزانه و روند موفقیتشان اثر میگذارد. زمانی که احساسات و افکار محدود کننده برانگیخته میشوند، چشم اندازهای شما نسبت به مسیر پیش رو تغییر میکند.
همه چیز را در فیلتر جدیدی میبینید. تصور کنید در یک جلسه کاری، یکی از همکاران نظری بر خلاف نظر شما میدهد. به جای درگیر شدن در مسئله و بحث کردن برای متقاعد کردن شخص مقابل، ترجیح میدهید ساکت بمانید. این عدم اعتماد به نفس بر توانایی شما برای رسیدن به نقاط بالقوه اثر میگذارد و شما را در رسیدن به هدف با مشکل مواجه میکند.
اهمیت خود باوری
- اعتماد به نفس نه تنها حس خوبی به انسان میدهد بلکه فواید مطلوب دیگری نیز دارد. تحقیقات نشان داده است افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، ویژگیهای دیگری نیز دارند:
- از سلامتی کاملتری برخودار هستند چرا که استرسها و تنشهای پیش آمده را بهتر کنترل میکنند.
- به خاطر داشتن این ویژگی فردی، روابط بیشتری برقرار میکنند و همین تعاملات باعث بهتر شدن احساسات درونی آنها میشود.
- در نتیجه تمرکز بالا و تعهدی که به وظایفشان دارند، عملکرد بهتری در اجتماع نشان میدهند.
- بهتر میتوانند دیگران را ترغیب و تشویق کنند.
- از پس رهبری و مدیریت کردن امور و سایر افراد برمی آیند.
- نگرشهای مثبت بیشتری دارند و سعی میکنند این نگرشها را در خود افزایش دهند و مانع بروز نگرشهای منفی شوند.
- برای خودشان ارزش قائل میشوند.
- نسبت به بروز موانع و مشکلات به وجود آمده هراسی ندارند و استرس کمتری احساس میکنند.
- سعی دارند انرژی و انگیزه خود را در همه مراحل حفظ کنند و حتی افزایش دهند و به دنبال همه موارد ذکر شده احساس رضایت و شادی بیشتری دارند.
مقاله پیشنهادی: 4 راه برای ساخت اعتماد به نفس
نکتههایی برای به وجود آوردن اعتماد به نفس
سوالی که اکنون در ذهن ایجاد میشود این است که چگونه اعتماد به نفس را به وجود بیاوریم؟ چگونه میتوان به یکی از این افراد تبدیل شد؟ هیچ جای نگرانی نیست. اگر بالقوه دارای اعتماد به نفس نیستید میتوانید با تمرین و پشتکار این احساس را در خود ایجاد کنید. لزوماً این راه آسان نیست اما فوایدی که از آن به دست خواهید آورد شما را ترغیب خواهد کرد برای داشتن این احساس درونی نهایت تلاش خود را به کار گیرید.
به نقاط ضعف و قوت خود فکر کنید، اما بیشتر روی جنبههای مثبتی که دارید تمرکز کنید. اهداف و ارزشهایتان را در ذهن مرور کنید. سعی داشته باشید کمتر درباره خودتان منفی بگویید و عبارات مثبت را جایگزین نمایید. به دنبال افزایش دانشها و مهارتهایی باشید که برای روزافزون شدن موفقیتهای شما لازم هستند.
برای رسیدن به اهداف، بیشتر روی موارد اساسی تمرکز کنید و درگیر جزئیات و حواشی نشوید. از اهداف کوچتر شروع کنید و رسیدن به هر یک از آنها را موفقیت بدانید تا انگیزه و احساس رضایت مضاعف داشته باشید. اگر برای رسیدن به هر موفقیتی جشن بگیرد به سرعت موفقیت خود افزودهاید.
فواید برخورداری از اعتماد به نفس
عدم اعتماد به نفس اثرات نامطلوبی بر عملکرد و موفقیت دارد. اگر به مرحله خودباوری نرسید همیشه در حاشیه امنی قرار دارید، جایی که از بودن در آن احساس امنیت میکنید در نتیجه از ریسک کردن امتناع میورزید. همین امر موجب میشود از موقعیتی که حتی در آن احساس بدی دارید، رهایی نیابید و ریسک موقعیتهای جدید را نپذیرید. برعکس ریسک میکنید و علایق و خواستههایتان را زیر پا میگذارید. به دلیل عدم اعتماد به نفس از همه رویاها و اهدافی که در سر داشتید، چشم پوشی میکنید.
اگر اعتماد به نفس داشتم...
اگر به خودباوری و اعتماد به نفس برسیم، به خودمان اجازه اشتباه کردن و آموختن از اشتباهات را میدهیم. به لحاظ شخصی و حرفهای باید ریسک پذیر باشیم و از اشتباهات به وجود آمده نترسیم. میتوانیم از مواردی که ریسکهای کمتری را شامل میشوند شروع کنیم و این ویژگی را در خود ایجاد کنیم و هر چه جلوتر برویم ریسکهای بیشتری را قبول کنیم. شجاع باشید و گستره ریسک پذیری خود را افزایش دهید. افراد موفق همین شکستها را سرمشق خود قرار دادهاند، از آنها درس گرفتهاند و با اتکاء به تجربیات قبلی و استعدادهایشان روی پلههای موفقیت قرار گرفتهاند.
عدم اعتماد به نفس چه مشکلاتی به وجود می آورد
اگر از سؤال پرسیدن هراسی نداشته باشیم، پاسخهای مختلف را بررسی میکنیم و به صورت فعال و واقعگرایانه عمل میکنیم. چون ممکن است اعتماد به نفس کافی را نداشته باشیم، نگران هستیم حرفهایمان درست نباشد، بنابراین ترجیح میدهیم سکوت کنیم. عدم اعتماد به نفس موجب میشود در روابط روزمره و جلسات کاری از صحبت کردن امتناع کنید. نظریاتی را که حتی احساس میکنید درست هستند و حتی نسبت به سایر نظرها برتری دارند، ارائه نکنید.
چندین بار برایتان اتفاق افتاده است که به خود گفتهاید این همان چیزی بود که من میخواستم بگویم؟ اما لب به سخن باز نکردید. بنابراین کسی نمیداند چطور فکر میکنید و چه نظری دارید. ریسک دیده شدن در جمع را بپذیرید، حتی اگر نظری بر خلاف سایرین داشته باشید.
افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، وقت و انرژی خود را صرف این نمیکنند که افراد دیگر چه نظری نسبت به رفتار و اعمالشان دارند. اگر بر نگرش سایر افراد تمرکز کنید از انرژی شما کاسته میشود و احتیاج به قدرت بیشتری برای رسیدن به اهداف و رویاهایتان دارید.
اعتماد به نفس هدایتگر موفقیت
در صورتی که به خودتان باور داشته باشید، احتمال اقدام برای رسیدن به هدفها بالاتر میرود. افرادی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند انگیزه بیشتری برای ارائه نظریات جدید دارند. در برابر نظریاتی که میدهند قدرت توجیه دارند و تلاش میکنند از آنها حمایت کنند. توانایی نه گفتن در برابر دیگران دارند. میتوانند بر ترسهایشان غلبه کنند. خودشان را باور دارند و برای رسیدن به موفقیت از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند.
اهمیت اعتماد به نفس در موفقیت
با توجه به تمام مواردی که اشاره شد، کاملاً واضح است که گرچه اعتماد به نفس تنها فاکتور موفقیت و پیروزی نیست، اما نقش اساسی در کامیابی دارد. اگر قصد دارید به آرزو و رویاهای خود برسید، هیچ چیز بهتر از این نیست که از همین حالا دست به کار شوید. هیچ کس بهتر از خودتان نمیتواند کاری انجام دهد.
امیدواریم با ارائه این مطالب به پیشبرد اهداف شما کمک شایانی کرده باشیم. اگر شما دوست عزیز و همراه گرامی سایت عزت خواه دات کام مشتاق هستید در زندگی شخصی و کاری عملکرد بهتری داشته باشید، یک پیشنهاد ارزشمند برای شما داریم و آن مطالعه مقاله آشنایی با دوره پاراسل زندگی و تماشای ویدیو معرفی این دوره است. در پاراسل زندگی با روشی کاربردی برای ساخت یک زندگی ایدهآل با شما همراه خواهیم بود.
پاسخ به نظر