خلاصه ای از مقاله
همه انسان ها زمان یکسانی در اختیار دارند و بستگی به شخص دارد که از این فرصت های طلایی به چه نحو استفاده نماید. برخی افراد تمام زمان خود را در سردرگمی برای پیدا نمودن اهداف خود سپری می کنند و برخی دیگر اهداف خود را مشخص نموده و در مسیر درست گام بر می دارند و از وقت خود به خوبی استفاده می کنند. در این مقاله به این نکته می پردازیم که چگونه در کمترین زمان بیشترین کار را انجام دهیم؟
آنچه در این مقاله می خوانید:
از زمان خود استفاده بهینه داشته باشید
یکی از مهمترین نعمتهایی که در اختیار انسان قرار دارد، زمان است. این گنج با ارزش به طور مساوی در میان افراد تقسیم شده است و همه ما در طول روز، بیست و چهار ساعت فرصت داریم. افراد موفق از ساعتهایی که روزانه در اختیار دارند به بهترین شکل ممکن استفاده میکنند. سایر افراد جامعه نیز میتوانند به الگوی افراد موفق مراجعه کنند و مدیریت زمان را یاد بگیرند.
گاهی تمام روز را تنها با فکر اینکه در طول روز چه کارهایی باید انجام دهید سپری میکنید. این آشفتگی ذهنی نه تنها باعث میشود به لحاظ روحی خسته و کسل شوید بلکه موجب خواهد شد نتوانید برای کارهایی که باید انجام دهید، تصمیم درستی اتخاذ کنید. همواره سعی کنید برنامه ریزی داشته باشید و با استفاده از آن، روز خود را مدیریت کنید.
چاره کار چیست؟ چگونه میتوان از زمان استفاده بهینهای داشت و در آینده بابت گذشتن زمانی که در اختیارمان قرار گرفته است، افسوس نخورد. چرا اکثر افراد همیشه ادعا دارند که کارهای زیادی دارند و فرصت نمیکنند از پس همه آنها برآیند؟ با این وجود که خودشان را پرمشغله و گرفتار میدانند اما هیچگاه احساس رضایت و موفقیت ندارند؟
چه چیزی باعث میشود در طول روز، بیخود و بیجهت دور خودمان بچرخیم و استفاده بهینهای از زمان نداشته باشیم؟ لطفاً به یک روز معمولی خود فکر کنید. چه عادات و رفتاری باید تغییر کند؟ شاید در برخی موارد لازم شود طرز نگرش خود را تغییر دهید. از این تغییرات هراس نداشته باشید و به خودتان جرأت ریسک بدهید.
تکنیکهای مدیریت زمان چیست؟
به جای اینکه زمان را از دست دهید و باری به مسئولیتها و فشارهای روزمره خود اضافه کنید، روشهای استفاده بهینه از زمان را فرا بگیرید تا بتوانید در کوتاهترین زمان کارهای خود را انجام دهید.
1. تعیین اهداف روزانه
در ذهن شما موارد بسیار زیادی شکل گرفته است و با فکر کردن به هر کدام از آنها برای خود آشفتگی ذهنی درست میکنید. برای جلوگیری از این حالت، میتوانید اهداف و کارهایی که باید انجام دهید را روی یک برگه بنویسید. با نوشتن آنچه در ذهن شما شکل گرفته است به طور عملی یک برنامهریزی صورت خواهد گرفت و میتوانید به طور واضح و دقیق برای آنها زمانبندی داشته باشید. روی برگه اولویتها را پیدا کنید و به ترتیب بچینید.
زمانی که هدفهای شما جلوی چشمانتان قرار میگیرد، میتوانید مواردی که ضرورتی ندارند و تنها موجب اشغال فضای فکریتان خواهند شد را حذف نمایید. از حذف کردن هراس نداشته باشید. چرا که اگر بتوانید با کیفیت بهتر به هدفهای خود برسید خیلی بهتر از این است که چند کار را نیمه کاره رها کنید. میتوانید از گامهای زیر نیز استفاده کنید:
- گام اول: اهداف خود را روی برگه یادداشت کنید.
- گام دوم: زمانی را صرفاً برای فکر کردن به نوشتههای خود اختصاص دهید.
- گام سوم: اکنون تصمیم بگیرید کدام موارد برای شما اولویت دارد.
- گام چهارم: بر اساس اولویت آنها را تنظیم کنید و برنامه زمانی هر یک را مشخص کنید.
- گام پنجم: از همین الان تصمیم جدی بگیرید و به سراغ نخستین مرحله بروید.
- گام ششم: به این نکته توجه داشته باشید که دیگر به موارد حذف شده فکر نکنید زیرا موجب پریشان خاطری شما خواهد شد.
2. از قانون هشتاد بیست استفاده کنید
افراد موفق این قانون را سرلوحه کارهای خود قرار میدهند زیرا به آنها کمک خواهدکرد کارهای اضافی را کنار بگذارند و به انجام کارهایی بپردازند که بیشترین سودآوری و کارآمدی را برای آنها خواهد داشت. این قانون که به قانون پارتو نیز شناخته میشود بر این اصل استوار است که هشتاد درصد از موفقیتهای هر فرد تنها از بیست درصد فعالیتهای او ناشی میشود.
شاید با تکیه و توجه بر نام این قانون، گمان میکنید کار سختی در پیش دارید اما اصلاً این گونه نیست. به لیست کارهایی که انجام میدهید دقت کنید. کدام یک از این موارد هیچ نتیجهای برای شما ندارند؟ کدام یک از آنها در صدر جدول قرار دارند و شما را زودتر به نتیجه میرسانند؟ سعی کنید بیست درصدی را که بالای جدول قرار میگیرند پیدا کنید و به انجام همان موارد بپردازید تا با صرف زمان کمتر به نتایج ایده آل برسید.
3. همیشه مقدمات کار را از قبل آماده کنید
اگر تصمیم دارید برای امروز غذایی آماده کنید، مطمئناً باید از شب قبل مواد لازم را تهیه کنید، دستور پخت را کاملاً بدانید و زمان تهیه غذا را نیز در نظر بگیرید. اگر به این موارد توجه نکنید و در ابتدای صبح بخواهید مواد لازم را تهیه و آماده نمایید، سپس به دنبال بهترین دستور پخت بگردید و از چند نفر که تجربه پخت این غذا را دارند کمک بگیرید،
مطمئناً غذای شما برای ظهر آماده نخواهد شد یا در حین پخت آنقدر با مشکل مواجه خواهید شد که در نهایت غذای شما کیفیت لازم را نخواهد داشت. رسیدن به اهداف نیز درست همانند آماده کردن یک وعده غذایی است. در ابتدا باید از هدف خود مطمئن شوید، سپس به این فکر کنید که برای رسیدن به آن چه مقدماتی را باید فراهم کنید؟ چه کارهایی باید پیش از آن انجام پذیرد؟ به چه ابزار و وسایلی نیاز دارید؟ لازم است از چه مشاورانی کمک بگیرید؟ آیا تجربه افراد موفق و کارآفرین راهگشای شما خواهد بود؟
از سؤال پرسیدن هراس نداشته باشید. اگر اشخاصی را میشناسید که میتوانند به شما کمک کنند از آنها مشاوره بگیرید و از تجربیاتشان استفاده کنید. با انجام این موارد راه خود را کوتاهتر خواهید کرد و زمان کمتری را به هدر خواهید داد.
مقاله پیشنهادی: راهکارهای عملی مدیریت زمان
4. قدر استعداد، توانایی و مهارتهای خودتان را بدانید
مسلماً هر فردی دارای توانایی و استعدادهای بالقوهای میباشد و میتواند در طول عمر خود بر مهارتهایش بیفزاید. اما تعدادی از افراد چشم خود را بر تواناییهایشان میبندند و احساس میکنند دیگران از راههای متفاوتی توانستهاند بر مشکلات غلبه کنند و پیروز شوند. هر فرد سرشار از انرژی و قدرتهای فردی است. با تکیه بر آنها، انگیزه ادامه مسیر را در خود تقویت کنید.
5. محدوده زمانی تعیین کنید
برای هر کاری که قصد انجام دادنش را دارید یک محدوده زمانی در نظر بگیرد. اکثریت افراد تا زمانی که احساس کنند هنوز برایشان فرصتی باقی مانده است کارهای خود را به تعویق میاندازند. به خودتان قول دهید که در یک زمان مشخص فلان کار را به پایان برسانید.
6. کارهای خود را به بخشهای کوچک تقسیم کنید
گاهی به دلیل اینکه انجام یک کار را بسیار سخت و بزرگ میپنداریم از انجام دادنش شانه خالی میکنیم. برای اجتناب از این حالت، کارهایی را که به نظرتان بزرگ میرسند به زیر شاخه تقسیم کنید و به اصطلاح آنها را بشکنید.
در این صورت، ذهن ناخودآگاه شما قبول میکند که انجام این کار بسیار آسان است و در مدت زمان کوتاهتری قابل انجام خواهد بود. با این طرز تفکر در دنیای واقعی نیز زودتر به سراغ آن خواهید رفت.
7. سرعت را یک فاکتور مهم بدانید
برخی فاکتورها اهمیت ویژهای دارند. مثلاً سرعت انجام کار دلیل مضاعفی خواهد شد برای ایجاد انگیزه و اشتیاق. اگر سریعتر از پله دوم به پله سوم بروید در این صورت برای رفتن به پلههای بالاتر انگیزه بیشتری خواهید داشت.
گرچه کیفیت رسیدن به هر مرحله حائز اهمیت است اما اگر سرعت پیشرفت خود را حس کنید، میتوانید سرعت حرکت خود را چندین برابر افزایش دهید. با استفاده از نکاتی که به آنها اشاره شد میتوانید بهرهوری زمان را افزایش دهید و با سرعت بیشتر در کمترین زمان ممکن به هدفهایتان دست یابید.
داشتن یک ذهنیت درست برای ساخت تجربهای از زندگی که با پذیرش همه اتفاقات غیرقابل پیشبینی آن، شما را به موفقیت برساند، چهقدر برای شما حائز اهمیت است؟ اگر علاقهمند هستید در خصوص راهنمایی که شما را برای تجربه یک زندگی موفق آماده میکند، بیشتر بدانید، مطالعه مقاله معرفی دوره شگفت انگیز پاراسل زندگی را از دست ندهید.
پاسخ به نظر