خلاصه ای از مقاله:
در این مقاله قصد داریم ریشه ها و دلایل ترس از قضاوت دیگران را مطرح کرده و در ادامه برای غلبه بر این ترس راهکارها و نکاتی را مطرح کنیم که به بهبود زندگی و کاهش استرس ها کمک میکند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- ریشه ترس از قضاوت دیگران چیست؟
- دلیل وجود ترس از قضاوت دیگران چیست؟
- راهکارهای غلبه بر ترس از قضاوت دیگران
- چطور بیخیال قضاوت کردن دیگران شویم؟
ریشه ترس از قضاوت دیگران چیست؟
ترس از قضاوت دیگران نیازمند حل شدن است تا زندگی انسان دچار آسیب نشود. تا الان با دقت کافی به این موضوع فکر کردید؟ اینکه اصلا ترس از قضاوت دیگران به چه معنا است؟ چرا باید از قضاوت دیگران بترسیم؟ اصلا دیگران چقدر در زندگی ما نقش دارند و سوالات دیگری از این قبیل.
چیزی که مشخص است، این نکته است که این ترس در اکثر افراد وجود دارد. حتی افرادی که از نظر وجهه اجتماعی دارای موقعیت کاملا مطلوبی هستند و این یک معضل برای روح و روان انسان است.
بیایید ابتدا این ترس را معنا کنیم. ترس از قضاوت دیگران یعنی ما می ترسیم کاری را انجام دهیم که خوشایند دیگران نیست و از این بابت از طرف آنها مورد تمسخر، بازخواست و قضاوت قرار بگیریم. با توجه عمیق به معنای این ترس، متوجه میشویم واقعا غیر منصفانه و غیر منطقی است.
دلیل وجود ترس از قضاوت دیگران چیست؟
درست است که بسیاری از ترس های ما در زندگی دلیل مشخصی ندارند اما باید دلیل ترس را دانست تا بتوان آن را برطرف کرد. در مورد ترس از قضاوت دیگران، میتوان دلیل اصلی آن را عدم اعتماد کافی به خود دانست.
زمانی که شما از اعتماد به نفس کافی برخوردار نباشید و نسبت به کارهایی که انجام میدهید و اهدافی که انتخاب میکنید، اعتماد نداشته باشید، یعنی علنا خودتان را برای قضاوت شدن به دست دیگران میسپارید.
راهکارهای غلبه بر ترس از قضاوت دیگران
بالاخره هر ترسی در زندگی یک راه حلی هم دارد. باید از راهکارهای لازم در خصوص آن مطلع شد و در جهت برطرف کردن آن اقدام کرد. در این مقاله این راهکارها را بررسی میکنیم.
خودشناسی – راهکار غلبه بر ترس از قضاوت دیگران
زمانی که شما به خوبی به نقاط ضعف و قوت خود آگاه باشید، کمتر در مقابل دیگران نقطه ضعف نشان میدهید. هیچ انسانی بی عیب نیست ولی مهم این نکته است که از نقاط ضعف و قوت خودش آگاهی داشته باشد، نقاط مثبت را تقویت و نقاط منفی را برطرف کند.
رهایی از مسئولیت افکار دیگران – جهت رفع ترس از قضاوت دیگران
درست است که ما زمانی که در یک جامعه زندگی میکنیم در برابر یکدیگر مسئولیت هایی داریم اما این مسئولیت ها اصلا نباید به فشار روانی برای فرد و ورود به زندگی و تصمیمات شخصی او منجر شود.
بنابراین شما مسئول زندگی و تصمیمات خود هستید نه افکار دیگران. وقتی بتوانید این اصل را بپذیرید و این رهایی را تجربه کنید، متوجه میشوید که چقدر زندگی برای شما راحت تر میشود.
از توانایی های خود استفاده کنید و دلخوری را کنار بگذارید
زمانی که شما به تقویت مهارت ها و توانایی های خود بپردازید و از آنها در انتخاب ها و تصمیمات زندگی خود استفاده کنید کمتر به قضاوت و نظر دیگران متکی میشوید وکم کم ترس از قضاوت دیگران در ذهن و زندگی شما کمرنگ میشود.
سعی کنید روحیه خود را قوی کنید تا از هر اظهارنظر یا حرف حتی سطحی از دیگران دلخور نشوید. زمانی که دلخور میشوید و این احساس را به آنها بروز میدهید در واقع به آنها اعلام میکنید که حرف و دخالت شما در زندگی من کاملا درست بوده و اینگونه زمینه را برای قضاوت های بعدی آنها فراهم میکنید.
توجه کنید که دیگران جزئیات زندگی شما را نمی دانند
این را بپذیرید که هیچ کسی به اندازه شما از جزئیات زندگی و انتخاب هایتان مطلع نیست و مردم معمولا براساس کلیتی که دیدند یا حتی فقط شنیدند، نظر میدهند و قضاوت میکنند.
در این حالت کاملا مشخص است که خیلی از جزئیات از نظر آنها پنهان می ماند و فقط از دیدگاه خودشان قضاوت میکنند. پس با این اوصاف، ترس از قضاوت دیگران، نوعی ظلم در حق خودتان است.
حساسیت های خود را نسبت به حرف دیگران خنثی کنید
سعی کنید مدتی هم نسبت به حرف و قضاوت دیگران در بیخیالی سپری کنید. تمرین کنید که حساسیتهای خود نسبت به قضاوت ها را کم کنید.
وقتی کاملا بی تفاوت از کنار این قضاوت ها رد شوید، دیگران هم متوجه خواهند شد نظر و قضاوت آنها برای شما اهمیت چندان ویژهای ندارد. یعنی نه دچار عصبانیت، پرخاش و واکنش شوید نسبت به آنها و نه دچار استرس و ناراحتی و گوشه گیری.
روی موضوعاتی که تحت کنترل شماست، تمرکز کنید
نظر و افکار دیگران تحت کنترل شما نیست. اصلا افکار آدمی آنقدر زیاد و پیچیده است که یک فرد افکار خودش را هم به سختی کنترل میکند چه برسد به افکار دیگران. پس تلاش و انرژی خود را صرف اموری که در کنترل شما نیست، نکنید و فقط روی اهداف زندگی خودتان متمرکز شوید.
بدانید که نظر و عقاید تغییر می کنند
شاید بارها برای شما پیش آمده است دقیقا همان کسانی که روزی شما را قضاوت کرده و شما را از انجام کاری منع کردهاند، در زمان دیگر شما را تشویق هم کردند و این یعنی نظر و عقاید افراد همیشه ثابت و به یک شکل باقی نمیماند و تغییر می کند.
پس دلیلی ندارد بیهوده ذهن و روان خود را با فکر کردن به حرف و قضاوت دیگران دچار آسیب کنید.
خودتان را اولویت زندگی خود قرار دهید
به این سوال یک جواب مشخص بدهید که در زندگی شما، خودتان اولویت دارید یا حرف دیگران؟ همه ما می دانیم جواب این سوال چیست ولی نمی توانیم آن را بپذیریم و عمیقا باور کنیم. همانطور که ما اولویت زندگی دیگران نیستیم، دیگران هم نباید اولویت زندگی ما باشند.
اخلاق افرادی که دائما قضاوت می کنند را بشناسید
کسانی که دائما دیگران را با قضاوت های خود آزار میدهند و ترس از قضاوت را در وجود آنها ایجاد میکنند، اکثرا افراد خودخواهی هستند که خودشان به راه و روش دلخواه خود زندگی میکنند، به دیگران توضیح نمیدهند و همیشه با جواب های غیر منطقی با دیگران برخورد میکنند.
اما این افراد، خود را محق میدانند که دیگران را به راحتی قضاوت کنند و درباره زندگی آنها نظر بدهند.
بهترین کار این است اگر این اخلاق را در اطرافیان خود میبینید تا حد امکان روابط خود را با آنها کم کرده و از آنها فاصله بگیرید تا دچار ترس از قضاوت دیگران نشوید و زندگی امن تری را تجربه کنید.
چطور بیخیال قضاوت کردن دیگران شویم؟
مطئنا این سوالی است که افراد زیادی به دنبال جواب معجزه آسای آن هستند. اما قرار نیست معجزه ای صورت بگیرید.
شما باید با مطالعه و بررسی روشها و راهکارها، تمرین و اجرای آنها این ترس از قضاوت دیگران را در وجود خود از بین ببرید. هیچ کسی هم به اندازه خود شما نمیتواند در این خصوص به شما کمک کند.
واضح است در زندگی امروزه که به اندازه کافی فشار و استرس بر افراد وارد است، چنین موضوعی زندگی را سختتر میکند و بیهوده یک بار روانی اذیت کننده را به افراد تحمیل میکند.
بیخیال شدن نسبت به این قضاوتها هم زیاد کار آسانی نیست اما شدنی است همانطور که حتما افرادی را در اطرافیان خود میبینید که این کار را انجام دادهاند و راحت تر از بقیه زندگی میکنند.
ساخت یک زندگی ایده آل با هدف گذاری و اولویت بندی درست حق هر انسانی است. در این خصوص شاید افراد نیازمند کمک و راهنمایی برای شروع باشند. دوره موفقیت به سبک پاراسل زندگی میتواند راهنمایی افراد برای این هدف باشد تا با ذهنی درست تر و آسوده تر نسبت به ساخت یا اصلاح زندگی خود اقدام کنند.
پاسخ به نظر