خلاصه ای از مقاله
خلاقیت در ذات همه انسانها وجود دارد. برخی افراد آن را تقویت نموده و پرورش می دهند و برخی دیگر آن را به دست فراموشی می سپارند. در حقیقت، خلاقیت همانند عضلات بدن، نیاز به تقویت و ورزیدگی دارد. در این مقاله 13 راه برای خلاق بودن در محیط کار را بیان می کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
کلیدهای خلاقیت در محیط کار
یکی از برداشتهای اشتباهی که افراد نسبت به مقوله خلاقیت دارند این است که تصور میکنند این ویژگی، یک صفت ارثی است که ممکن است در عدهای وجود داشته باشد و عده دیگری از آن محروم باشند. اما این مسأله واقعیت ندارد.
خلاقیت در ذات وجودی همه انسانها وجود دارد اما علت این که برخی از افراد، خلاق به نظر نمیرسند این است که آن را تقویت نکردهاند. در حقیقت، خلاقیت همانند عضلات بدن، نیاز به تقویت و ورزیدگی دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با 13 راه برای خلاق بودن در محیط کار آشنا کنیم.
خلاقیت از کجا نشأت میگیرد؟
قبل از این که راهکارهای دستیابی به خلاقیت را بررسی کنیم، ابتدا باید نیرویی که باعث ایجاد این ویژگی میشود را بشناسیم. واقعاً چه عاملی باعث شد که استیو جابز و ایلان ماسک تا این سطح، خلاق باشند؟ خلاقیت به معنی این است که شرایط و موقعیتهای اطراف را از یک زاویه دید متفاوت نگاه کنید. یعنی این که سعی کنید به چشمانداز جدیدی در رابطه با جهان اطرافتان دستیابید و محدودیتهایی که ذهنتان برای شما تعیین کرده است را از بین ببرید.
در این صورت است که میتوانید به یک مسأله از منظر متفاوتی نگاه کنید. یکی دیگر از معانی خلاقیت، درک محدودیتهای ناخواسته پیشرو و تلاش برای رها شدن از آنها است. به این ترتیب که طرز فکر، روش انجام کارها و تجربیات شما با دیگران متفاوت خواهد بود. در حقیقت معنی اصلی خلاقیت، رها شدن از روشهای فکری پذیرفته شده قبلی است.
13 راه برای خلاق بودن در محیط کار
1. از دفتر کارتان خارج شوید و به ذهنتان آرامش دهید
اگر از کمبود خلاقیت رنج میبرید، سادهترین و کارآمدترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که دفتر کارتان را ترک کنید و برای پیادهروی به بیرون بروید. اگر مغز شما درگیر کارهای روتین و تکراری شده باشد، با دیدن برخی مناظر ناآشنا، میتوانید خودتان را از زندان ذهنی که ایجاد کردهاید، رها کنید. هنگام ترک دفتر کار، حتماً تلفن همراهتان را خاموش کنید و به ذهن خود فرصت آرام شدن بدهید.
اگر هنگام پیاده روی، مرتب نگاهتان به صفحه تلفن باشد، دیگر خارج شدنتان از محل کار بیمعنا خواهد بود. زیرا هدف از بیرون رفتن این است که ذهن خود را آزاد کنید. با رعایت این نکات، زمانی که دوباره به دفتر کارتان بر میگردید، متوجه میشوید قدرت فکریتان افزایش یافته است. در صورتی که شرایط کاری اجازه میدهد، میتوانید این کار را به صورت عادت در بیاورید.
البته این کار نباید به شکل یک روتین جدید درآید. به این منظور میتوانید روش پیادهروی را تغییر دهید، از مسیرهای جدیدی بروید، به مناظری که در اطرافتان میبینید توجه کنید و مواردی که برایتان جالب توجه هستند را یاداداشت کنید. پس از مدت کوتاهی، پی خواهید برد که نیروی خلاقیت شما تا چه اندازه افزایش یافته است.
2. از زمانهای آزادتان به خوبی استفاده کنید
منظور از زمانهای آزاد، اوقاتی است که سوار مترو هستید یا به تنهایی در حال صرف ناهار میباشید. در این زمان، ذهن شما تقریباً غیر فعال بوده و صرفاً منتظر گذشت زمان هستید. امروزه، بیشتر افراد، در این فرصت به تلفنهای هوشمندشان پناه میبرند. برخی افراد سرگرم باز کردن پیامها یا ایمیلهایشان میشوند، برخی دیگر صفحه توئیتر یا فیس بوک خود را باز میکنند و عدهای هم، بازیهایی که روی گوشیشان نصب کردهاند را انجام میدهند.
اگر تمام وقت آزاد خود را صرف خواندن اطلاعاتی کنید که اغلب بیهوده هم هستند، در واقع لحظاتی از زندگی خود را از بین بردهاید که میتوانستید آنها را صرف نظم بخشیدن به افکارتان و دستیابی به ایدههای جدید کنید. شما باید زمانهای آزاد را صرف تقویت مغز و خلاقتر کردن آن کنید.
بنابراین اگر آن را با خواندن خبرهای ارسال شده روی تلفنتان یا مشاهده فیلمهای بیمحتوا بگذرانید، عملاً لحظاتی که میتوانستهاید به خلاقیت ذهنیتان کمک کنید را از دست دادهاید. بنابراین از زمانهای آزاد خود برای رها کردن ذهنتان و یافتن ایدههای جدید استفاده کنید.
3. روز خود را با خلاقیت شروع کنید
یکی دیگر از عادتهای بدی که باعث از بین رفتن خلاقیت در انسان میشود، این است که به محض بیدار شدن شروع به انجام کارهای روتین میکنیم. یعنی بعد از این که زنگ ساعت را خاموش کردیم اولین کاری که میکنیم تلفن همراهمان را برمی داریم. بیشتر افراد از ساعت زنگ دار گوشی موبایل برای بیدار شدن استفاده میکنند.
بعد از آن شروع به خواندن پیامهای دریافتی میکنیم و به این ترتیب ذهن ما از همان ابتدای صبح درگیر مسائلی میشود که در بیشتر موارد ارتباطی به ما ندارد. چرا به جای این کار، روز خود را به شکل متفاوتی شروع نکنید و کاری را انجام ندهید که به محض بیدار شدن، مغز شما را به فعالیت وادارد؟ به این منظور، تلفن همراهتان را تا یک ساعت بعد از بیدار شدن خاموش کنید و فعالیت دیگری را برای آمادهسازی ذهنتان انجام دهید.
مثلاً میتوانید به موسیقی گوش کنید، کتاب بخوانید، مدیتیشن و یوگا انجام دهید، یک نوشیدنی خاص درست کنید یا هر کار دیگری که به نظرتان جالب است را انجام دهید. به این ترتیب، آمادگی ذهنی شما برای انجام کارهای خلاقانه در طول روز افزایش مییابد.
مقاله پیشنهادی: خلاقیت چیست؟
4. خارج از محیط کار فعالیت خلاقانه انجام دهید
وقتی هر روز در یک محل، کاری تکراری را انجام میدهید، در واقع با دست خودتان، خلاقیتتان را از بین میبرید. چون به ذهن یاد میدهید که همیشه در مورد مسائل به یک شیوه فکر کند. برای این که بتوانید خلاقیت را در خود پرورش دهید، لازم است خارج از محیط کار برای خود «زمان خلاقیت» در نظر بگیرید. به این منظور یک یا دو بار در هفته به مدت 45 دقیقه، در یک کافیشاپ بنشینید و فقط فکر کنید.
محلی که پیدا میکنید باید راحت و آرام باشد تا در آنجا بتوانید در تنهایی خود، نوشیدنیتان را میل کنید. در مدتی که در کافی شاپ هستید، میتوانید به کارتان فکر کنید اما سعی نکنید کارهای عقب افتادهتان را در آنجا انجام دهید، چون هدف شما از این کار آرام کردن ذهن و تمرکز بر کارهایتان است. اگر این روش را به صورت مداوم انجام دهید، میتوانید به ایدههای جدید و شگفت آوری برای ارتقاء کارتان دستیابید.
سعی نکنید همیشه به یک محل بروید بلکه سعی کنید هر چند وقت، مکان خود را عوض کنید. با این حال برخی از افراد معتقدند که وقتی به محل آشنایی میروند، ذهنشان آرامش بیشتری دارد و راحتتر میتوانند فکر کنند.
5. اطراف خود را با موضوعات الهام بخش پر کنید
اگر امکان پیاده روی کردن، یا نشستن در کافیشاپ یا تغییر دکوراسیون دفتر کار را ندارید، سعی کنید در اطراف خود چیزهای الهام بخشی قرار دهید که با نگاه کردن به آنها به ایدههای جدیدی دستیابید. مثلاً میتوانید تیترهای جالب روزنامهها یا بریدهای از نقل قول افراد موفق، یک گلدان گل، عکسهای مرتبط با کارتان یا هر چیز دیگری که فکر میکنید به شما ایده میدهد را نزدیک خود قرار دهید.
6. از ایدههای دیگران هم استفاده کنید
دستیابی به ایدههای خلاقانه و جدید وقتی امکان پذیر خواهد بود که از مشارکت دیگران هم استفاده کنید. این کار بسته به موقعیت کاری که در آن قرار دارید، متفاوت است. یکی از کارهایی که میتوانید در این رابطه انجام دهید این است که جلساتی برگزار کنید و از همکاران یا شرکای تجاری خود بخواهید تا ایدههای خود را در مورد یک موضوع به شما اعلام کنند.
روش دیگر این است که از افراد بخواهید گروههای دو نفری تشکیل دهند و برای مدتی مثلاً یک ماه، هر هفته در مورد موضوعی به تبادل ایدههایشان بپردازند و با هم بحث و گفت و گو کنند. این روش عموماً، افراد را به ایدههای جدید نزدیک میکند. بعد از یک ماه، اعضای گروهها را با هم تعویض کنید. در این صورت، افرادی با تخصص و دیدگاههای مختلف در کنار هم قرار میگیرند و میتوانند به ایدههای خلاقانه بیشتری دستیابند.
7. میز کارتان را جا به جا کنید
این کار هم، عملکردی شبیه پیادهروی دارد. اگر همیشه در یک نقطه و پشت یک میز مینشینید و کاری تکراری انجام میدهید، بهتر است میزتان را جا به جا کنید. هر وقت احساس کردید که هیچ ایده جدیدی به ذهنتان نمیرسد، سعی کنید چیدمان دفترتان را تغییر دهید. حتی یک جابهجایی ساده میز هم میتواند تأثیر زیادی به همراه داشته باشد.
اگر امکان جا به جا کردن میز وجود ندارد، از همکارتان بخواهید مدتی جایش را با شما عوض کند. همچنین میتوانید برای فکر کردن به یک مسأله دشوار، از پشت میزتان بلندن شوید و روی کاناپه کنار دفتر کارتان بنشینید. همین تغییرات به ظاهر ساده، باعث بازگشت مجدد خلاقیت شما خواهد شد.
8. تیمتان را تغییر دهید
اگر خلاقیت به معنی داشتن دیدگاه و نقطه نظرهای متفاوت است، پس لازم است افرادی را استخدام کنید که طرز فکر و تجربیات متفاوتی دارند. اگر سمت مدیریت یک شرکت یا سازمان را دارید، نباید به دنبال استخدام افرادی باشید که طرز فکری مشابه شما داشته باشند. چون در این صورت دستیابی به ایدههای خلاقانه غیر ممکن خواهد بود. بنابراین بهترین راهکار، به کار گیری افرادی با دیدگاهها و طرز فکرهای مختلف است.
9. احساسات منفی خود را کنترل کنید
یکی دیگر از عواملی که باعث به خطر افتادن خلاقیت میشود، داشتن هیجانات و احساسات منفی است. پس اگر میخواهید از نیروی فکرتان به بهترین شکل ممکن استفاده کنید، لازم است هیجانات منفی خود را کنترل کنید. آیا وقتی ذهنتان به خاطر ترافیک، قطع شدن اینترنت یا هر عامل ناراحت کننده دیگر مغشوش شده است، میتوانید خلاق باشید؟ قطعاً نه.
البته همه ما در طول روز با مسائلی روبرو میشویم که باعث برهم زدن آرامشمان میشوند، مثلاً ممکن است صبح ماشینتان روشن نشود یا سیستم عامل کامپیوترتان مختل شود. در هر حال، اگر میخواهید خلاق باشید، باید بتوانید این هیجانات را کنترل و مدیریت کنید.
10. کنجکاو باشید
برای این که در محیط کار خلاق باشید، لازم است افق دید خود را گسترش دهید و صرفاً تمرکز خود را به مسائل مربوط به کارتان معطوف نکنید. بنابراین به دنبال راهی برای بیرون رفتن از جهان آشنای کنونی و به دست آوردن اطلاعات در حوزههای مورد علاقهتان باشید.
کنجکاوی، ویژگی مشترک همه افراد خلاق بوده و لازمه آن این است که با خواندن کتاب و دیدن یا گوش دادن به برنامههای آموزشی، سطح دانش خود را در حوزههای مختلف بالا ببرید. امروزه ما در جهانی زندگی میکنیم که دستیابی به اطلاعات بسیار راحتتر از گذشته شده است، در نتیجه دیگر بهانهای برای یاد نگرفتن وجود ندارد.
11. ایدههای به ظاهر غیرممکن را دست کم نگیرید
بر اساس یکی از مکاتب فکری، همه ما در زمان تولد، از نیروی خلاقیت برخوردار هستیم، اما وقتی بزرگ میشویم، آن را از دست میدهیم. در ذهن همه کودکان، ایدههای به ظاهر مسخره و مضحکی وجود دارد اما وقتی بزرگ میشوند و با واقعیت جهان روبرو میشوند و تجربیاتی که به دست میآورند، کمکم آن ایدهها هم در ذهنشان کمرنگ میشود.
یکی از لازمههای دستیابی به خلاقیت این است که از ایدههای به ظاهر عجیب استقبال کنید و به امکان عملی شدن یا نشدن آنها فکر نکنید. در عوض از خودتان بپرسید: «اگر هیچ محدودیتی در دنیا وجود نداشت، چه کارهایی میتوانستیم انجام دهیم» یا «اگر شکست نمیخوردیم، دست به چه کارهایی میتوانستیم بزنیم» ایدههایی که از این راه به ذهنتان میرسد، الزاماً همگی مفید نیستند اما به پرورش خلاقیت در شما کمک خواهند کرد.
12. جلسات کاری را به صورت ایستاده برگزار کنید
همانطور که انجام کارهای روتین و خسته کننده، باعث از بین بردن خلاقیت میشود، برگزاری جلسات تکراری و خسته کننده هم نتیجه پرباری به همراه نخواهد داشت. یکی از راههایی که میتواند این نشستها را از حالت کسل کننده خارج کند، این است که آنها را به صورت ایستاده برگزار کنید.
برای شروع میتوانید یک بار در هفته این کار را انجام دهید اما بعد از مدتی متوجه میشوید که سطح انرژی، بازدهی، مشارکت و از همه مهمتر خلاقیت افراد به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. بعد از آن که این فرآیند را چند بار تکرار کنید، متوجه مزایای آن خواهید شد.
13. غذاهای مغذی بخورید
همانطور که می دانید برای ورزیده کردن بدن علاوه بر انجام تمرینات بدنی مخصوص، لازم است به تغذیه خود هم توجه کنید. ذهن خلاق نیز همانند ماهیچهای است که علاوه بر تمرین به تغذیه خوب هم نیاز دارد. مصرف نکردن غذاهای فرآوری شده، خوردن ماهی آبهای سرد، سبزیجات، مغزها، میوه تازه، و قهوه از جمله موارد پیشنهادی برای تغذیه مغز است.
در این مقاله با 13 راهکار برای افزایش خلاقیت در محیط کار آشنا شدید. کلید دستیابی به قدرت خلاقیت، این است که نباید همیشه به یک برنامه روتین پایبند باشید، زیرا این کار باعث ایجاد حالت کسالت و احساسات منفی در شما میشود. بنابراین سعی کنید چیزهای جدید را امتحان کنید و از بازخورد افراد در برابر ایدههایتان نترسید.
دوست خوبم تلاش ما بر این است نقشی در موفقیت تو داشته باشیم. اگر شما دوست عزیز مشتاق یادگیری فروشندگی آنلاین در سایت آمازون هستید میتوانید با مطالعه مطالبی که در صفحه دوره آربی ارائه شده است، مسیر درستی را انتخاب کنید. آموزش های دوره آنلاین بازاریابی و فروش در آمازون شما را از صفر تا صد با نحوه فروش در آمازون آشنا میکند.
پاسخ به نظر