خلاصه ای از مقاله
موفقیت آمازون تنها به خاطر نوآوریهای فروش و استراتژهای تجاری نبوده است بلکه به خاطر طرز تفکر آقای جف بزوس، مؤسس، رئیس و مدیر عامل این شرکت است. رویکرد آقای بزوس در قبال کار و موفقیت، رشد چشم گیر این شرکت را به همراه داشته است. در این مقاله، به چند مورد از رویکردهای آقای بزوس که منجر به موفقیت او شد اشاره میکنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- موفقیت آمازون از نگاه جف بزوس
- آمار وارقامی جالب از فعالیتهای شرکت آمازون
- چگونه آمازون تسلط خود بر بازار خرده فروشی آنلاین را حفظ کرد؟
موفقیت آمازون از نگاه جف بزوس
شرکت آمازون از زمان تأسیس در سال 1994، از یک کتابفروشی اینترنتی به محلی برای فروش انواع کالاها تبدیل شده است و در این مسیر، تغییرات زیادی در روش کسب و کار اینترنتی به وجود آورده است. موفقیت آمازون تنها به خاطر نوآوریهای فروش و استراتژهای تجاری نبوده است بلکه به خاطر طرز تفکر آقای جف بزوس، مؤسس، رئیس و مدیر عامل این شرکت است. رویکرد آقای بزوس در قبال کار و موفقیت، رشد چشم گیر این شرکت را به همراه داشته است. در این مقاله، به چند مورد از رویکردهای آقای بزوس که منجر به موفقیت او شد اشاره میکنیم.
1- جف بیزوس بهترین تصمیم را اتخاذ کرده است
جف بزوس قبل از افتتاح فروشگاه آمازون، معاون شرکت سرمایه گذاری دی. ای. شاو اند کو بود. اگرچه ترک چنین سمتی با این سطح از امنیت مالی و داشتن اختیارات زیاد کار سختی به نظر میرسید، اما آقای بزوس معتقد است که در آن زمان خودش را در چند دهه بعدی زندگیاش تصور میکرده است که در حال نگاه به گذشته خود است. به عبارت دیگر، او به دنبال کسب جایگاهی بود که هرگز کمترین احساس تأسف و پشیمانی برایش ایجاد نکند. آقای بزوس زمانی اقدام به تأسیس شرکت اینترنتی آمازون کرد که اینترنت هنوز آینده مشخصی نداشت. بنابراین چنین اقدامی از سوی آقای بزوس، یک ریسک بزرگ به حساب میآمد.
اما او میدانست که در این کار حتماً موفق خواهد شد. «من در آن زمان میدانستم که اگر دست به این کار نزنم، حتماً در آینده پشیمان خواهم شد». آقای بزوس این طرز فکر را «چهارچوب به حداقل رساندن حسرتها» مینامد. اکنون که شرکت آمازون یکی از بهترین شرکتهای جهان است، دیگر جای شک باقی نمیماند که ریسک پذیری و در نظر گرفتن احتمال پشیمانی در آینده، موفقیت را برای او به همراه آورده است.
2- جف معتقد است نباید از ابتدا به دنبال سودآوری باشید
آقای بزوس از همان روزهای اول تأسیس آمازون، به سرمایه گذاران اعلام کرد که منتظر سودآوری سریع شرکت نباشند. او از گفتن این حرف هدفی را دنبال میکرد: «من به آنها گفتم که شرکت تا چند سال آینده سودآوری نخواهد داشت و این استراتژی ما در آن زمان بود». در آن زمان آقای بزوس، هدف بلند مدتی در سر داشت. اواخر دهه 90، شرکت به سرعت در حال گسترش بود و استراتژیهای جدیدی برای خدمت رسانی به مشتریان را دنبال میکرد. به این منظور در سالهای ابتدایی فعالیت، هزینههایی برای ارائه خدمات جدید به مشتریان در نظر گرفته شده بود.
سرانجام تلاشها و ریسک پذیری آقای بزوس در سال 2003 نتیجه داد. در این سال شرکت آمازون، اولین سود سالانه خود را به دست آورد. آقای بزوس میدانست که اوضاع همیشه آنطور که ما میخواهیم پیش نمیرود و این که برای دستیابی به سود، باید چشم اندازی از آن را در ذهن تصور کرد و هیچگاه از دستیابی به آنها ناامید نشد.
3- از اول به دنبال فروش اجناس متنوع نباشید
امروزه در فروشگاه آمازون هر چیزی بخواهید پیدا میشود، از کتاب و فیلم گرفته تا لباس و خواروبار. همچنین امکاناتی مثل آمازون پرایم و آمازون استودیو نیز، زمینه تولید رسانه را برای آمازون فراهم کرده است. فروشگاه آمازون در ابتدا فقط و فقط کتاب می فروخت، اما ثابت کرد که میتواند کالاهای دیگری را هم بفروشد. آقای بزوس، فروش کتاب را اولین قدم برای رسیدن به رویای خود، یعنی تأسیس فروشگاهی بزرگ برای عرضه همه نوع کالا میدانست. این استراتژی (یعنی شروع کار با یک جنس خاص و بعد راه اندازی یک سیستم تجاری بزرگ و متنوع) به آقای بزوس این امکان را داد که آهسته آهسته، شرکت آمازون را به غول تجارت الکترونیکی تبدیل کند.
4- اگر به دنبال ابتکار و نوآوری هستید، از شکست احتمالی نترسید
آمازون یکی از بزرگترین خرده فروشهای دنیا است و خرید آنلاین را به یکی از کارهای عادی زندگی روزمره ما تبدیل کرده است. سال 1994، آقای بزوس در حالی دست به تأسیس شرکت آمازون زد که تجارت آنلاین، هنوز مفهوم ناشناختهای بود و آینده چندان مطمئنی نداشت. خود آقای بزوس هم انتظار چنین موفقیتی را نداشت. او در مصاحبه با مجله تایم، گفت که همان ابتدای کار به اولین سرمایه گذاران شرکت اخطار داده و گفته است: «به نظر من احتمال 70 درصد هست که کل پولتان را از دست بدهید، پس فقط در صورتی که تحمل این موضوع را دارید، سرمایه گذاری کنید».
آقای بزوس به کمک همین روحیه ریسکپذیر بود که توانست شرکت آمازون را به این موفقیت مالی و شغلی که امروز شاهد آن هستیم برساند. پس اگر به دنبال نوآوری و ابتکار هستید، خطرات آن را هم بپذیرید. به گفته آقای بزوس، پذیرش شکست در حقیقت نشان دهنده روحیه ریسک پذیر شما است". همین خود یک خبر خوب برای کسانی است که کسب و کار آنلاین انجام میدهند. اگر چه آقای بزوس، شکست را دور از نظر نمیدید، اما داشتن طرز فکر درست او را به این موفقیت غیرمنتظره رساند.
مقاله پیشنهادی: 5 درسی که از موفقیت آمازون می توان یاد گرفت
آمازون طی دو دهه فعالیت خود ابتدا یکی از پیشگامان فروش کتاب در جهان بود اما توانست با صنایع دیگر (الکترونیک، موسیقی، لباس، اسباب بازی و غیره) نیز رقابت کند. به گفته آقای بزوس «این شرکت با سرعتی باور نکردنی شروع به رشد کرد، به نحوی که درآمد آن از حدود 150 میلیون دلار در سال 1997، به 75 میلیارد دلار در سال 2013 رسید.
AWS ،Marketplace و پرایم، همگی نمونههایی از برنامههای موفق آمازون به حساب میآیند و ما امروز از داشتن این سه ستون مستحکم به خود میبالیم. وجود آنها به ما کمک کرد تا امروز به این شکل از شرکت آمازون دست یابیم. این همان موفقیتی است که فقط شرکتهای بزرگ به آن دست مییابند».
آمار وارقامی جالب از فعالیتهای شرکت آمازون
- هر ماه بیش از 130 میلیون نفر از سایت آمازون بازدید میکنند.
- بر اساس آمار شرکت رزونیت، 86 درصد از خرده فروشان، خرید خود را از آمازون انجام میدهند (طبق پایش سالانه 200000 مصرف کننده)
- به گفته آقای جف بزوس، مدیرعامل و رئیس این شرکت، آمازون تنها شرکتی است که به سرعت فروش سالانه خود را به رقم 100 میلیارد رساند. همچنین امسال AWS (خدمات وب آمازون)، در فروش سالانه خود به فروش 10 میلیارد دلار رسید. این درآمد در زمانی کوتاهتر از موفقیت آمازون به دست آمد.
- مدیران شرکت آمازون امیدوارند بتوانند افراد بیشتری از کشور آمریکا را به عضویت سرویس آمازون پرایم درآورند. آمار نشان میدهد که اعضای این سرویس در مقایسه با افراد غیرعضو، سالانه به طور میانگین 900 دلار بیشتر هزینه میکنند. نتیجه تحلیلها بیانگر این است که در سال 2015، این سرویس در سراسر جهان 40 تا 50 میلیون عضو داشته است. با رونمایی از سرویس آمازون پرایم، فعالیت این شرکت به سرعت و در سطح گستردهای افزایش یافت. بررسیها نشان میدهد که طی 10 سال گذشته، اقلام عرضه شده در این فروشگاه از 1 میلیون به 20 میلیون رسیده است.شرکت آمازون برای آن که بتواند همچنان تسلط خود بر بازار را حفظ کند، سرویس آمازون پرایم را در سطح بالایی گسترش داده است و با این کار، عملاً رقبای خود را در سطح جهان از میدان خارج کرده است. از آنجا که شرکت آمازون به دنبال داشتن مشتریانی وفادار است، امکانات و جوایز ویژهای برای کسانی که عضو آمازون پرایم میشوند در نظر گرفته است. کتابهای الکترونیکی، فایلهای موسیقی، ویدئو و یا سریالهای تلویزیونی رایگان از این جمله هستند. مشتریان وفادار، طی سالهای بعد هم خرید از آمازون را به سایر رقبای این شرکت ترجیج خواهند داد.
- سال 2015، ارزش برند آمازون 176 میلیارد دلار آمریکا اعلام شد. رشد برند آمازون نتیجه اقدامات و تلاشهای آقای جف بزوس است. همانطور که میدانید او کار خود را با فروش کتاب در گاراژ منزلش شروع کرد و امروز آن را به موفقترین فروشگاه اینترنتی تبدیل کرده است که در آن مشتری حق انتخاب زیادی برای خرید کالا دارد. یکی دیگر از رموز موفقیت برند آمازون، مشتری مداری آن است. در این زمینه آقای جف بزوس تمرکز خود را بر فروش انواع کالا با قیمتهای پائین و توأم با جلب رضایت مشتریان قرار داده است.
دادن حق انتخاب به مشتری، یکی دیگر از رموز موفقیت آمازون است
شرکت آمازون، شرایطی را فراهم کرده است که مشتری برای خرید کالا، حق انتخاب زیادی داشته باشد. همین موضوع به موفقیت و فروش بیشتر آمازون کمک کرده است. فعالیت این شرکت از اقلام هنری (ادبیات، موسیقی، فیلم) به فروش آنلاین خواروبار و تولیدات فیلم و تلویزیون رسیده است. امروزه آمازون اصطلاحاً به عنوان یک «همه چیز فروش» شناخته میشود. نویسندهای درباره برخورد آقای جف بزوس با شکستهایش مینویسد: «تفاوت عمده میان آمازون و سایر شرکتها این است که آقای جف بزوس با آغوش باز از شکستهایش استقبال میکند و از آنها درس میگیرد».
چگونه آمازون تسلط خود بر بازار خرده فروشی آنلاین را حفظ کرد؟
مدیران آمازون، برای تسلط بر بازار خرده فروشی آنلاین، بازاریابی از راه ارسال ایمیل را ایجاد نمودهاند. این شرکت به جای تبلیغات، یک روش شخصی شده را در پیش گرفت. به این منظور اطلاعاتی که درباره کاربر در اختیار داشتند، از جمله رفتار در محیط وب، خریدهای قبلی، اطلاعات شخصی (سن، جنسیت، مکان، زمان و هزینه صرف شده). را استفاده کردند. نویسندهای پس از باز کردن حساب در سایت آمازون و انجام چند خرید، مراحل بازاریابی از راه ایمیل را به صورت زیر بیان کرده است:
- ایمیل خوش آمد گویی
- ایمیل حاوی رسید پرداخت پول
- ایمیل تأیید ارسال کالا
- ایمیل تشکر از خریدار که در آن به سایر خدمات و امکانات آماوزن آورده شده است که مصرف کننده احتمالاً از آن اطلاع نداشته باشد. همچنین با توجه به اطلاعات موجود از خریدار، از وی دعوت میشود که باز هم از سایت آمازون خرید کند.
- ایمیل حاوی موارد پیشنهاد شده از سوی آمازون که با توجه به خریدها یا جست و جوهای قبلی خریدار انجام میشود.
- ایمیلهای تبلیغاتی مانند حراج جمعه سیاه
- ایمیل نظرخواهی که خریدار را تشویق میکند بازخورد خود از محصول را ارائه کند.
- سرانجام ایمیل تاریخچه جستجو (کدام کالاها را مشاهده کردهاید اما نخریدهاید).
بودجه بازاریابی آمازون
در سال 2015، بیش از 90 درصد از بودجه بازاریابی آمازون صرف SEO و PPC شد. پس از آمازون، شرکتهایی که بیشترین درصد از بودجه خود را صرف SEO و PPC میکنند، عبارتند از اپل (85 درصد)، تارگت، بِست بای، هوم دپو و کولز، که کمتر از 20 درصد میباشد. تحقیقات نشان میدهد که سایت آمازون، نتایج خوبی در زمینه بازاریابی از راه SEO و PPC به دست آورده است و امروزه یکی از موتورهای جست و جو برای خرید آنلاین به حساب میآید.
از طرفی موفقیت آمازون در زمینه بازاریابی SEO و PPC به حدی بوده است که امروزه 44 درصد افراد برای مشاهده کالای مورد نظر مستقیماً به سایت آمازون مراجعه میکنند. همچنین 90 درصد آنها نیز برای خرید، روی سایت آمازون کلیک می کنند.
شغل ایدهآل شما باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ آزادی از المان زمان و مکان برای شغلی که انتخاب میکنید، چقدر اهمیت دارد؟ شروع بیزینسهای آنلاین آن هم در یک مارکت پلیس جهانی، یکی از شغلهای محبوب جهان است چون فرد را محدود به زمان و مکان خاصی نمیکند و زمینه کسب درآمد دلاری را فراهم میکند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کسب و کار بزرگ و پرسود آمازون، پیشنهاد ما مشاهده ویدیوی معرفی این بیزینس و دنبال نمودن صفحه نتایج شگفت انگیز دوره آربی است.
پاسخ به نظر